Dieselelektrická ponorka triedy Lada Velikie Luki (B-587) spustená v lodeniciach admirality v Petrohrade – 23. decembra 2022
Aktuality, Bezpečnosť,

Ekonóm Chazin: Na začiatku špeciálnej vojenskej operácie všetci západní experti tvrdili, že ruská ekonomika sa zrúti

Všeruské centrum pre výskum verejnej mienky (VCIOM) nedávno predložilo tlačovej agentúre TASS štúdiu s názvom “Tri roky vo funkcii: výkon vlády podľa hodnotenia Rusov. Prieskum ukázal, že väčšina Rusov je vo všeobecnosti spokojná s vládou a najmä s premiérom Michailom Mišustinom. Počas diskusie odborníci konštatovali, že kabinet sa nikdy nestal “prelomovou vládou” kvôli pandémii
a následným sankciám…


 

Občania, ktorí boli spokojní s činnosťou vlády, uviedli ako jej silné stránky “opatrenia sociálnej podpory/výplaty” (28 %), “vyplácanie dôchodkov/pozornosť voči dôchodcom” (18 %), “výstavbu ciest/mostov” (11 %), “rozvoj krajiny/zmeny” (9 %) a “zlepšenie životnej úrovne/vyplácanie miezd načas” (8 %). Tí, ktorí boli nespokojní s činnosťou kabinetu ministrov, to zdôvodňovali rastúcimi cenami (36 %), nižšou životnou úrovňou (20 %), nízkou úrovňou zdravotnej starostlivosti (14 %), bezpečnostnými problémami (14 %) a nezvyšovaním platov (10 %).

 

Keď zástupcovia VCIOM požiadali ľudí, aby sa vyjadrili k svojmu emocionálnemu vnímaniu práce vlády, na prvom mieste sa umiestnila nádej (37 %). Mohli by sme uviesť ešte mnoho ďalších údajov, ale tie, ktoré sme už uviedli, stačia na zásadné pripomienky. Predovšetkým verejná mienka podporila moje stanovisko, že Mišustinova vláda urobila veľa, ale nedokázala posunúť ekonomiku do režimu
udržateľného rastu. A ľudia dúfajú, že sa tak stane.

 

Už som viackrát napísal, že v dnešných podmienkach je to nemožné: investičný potenciál ruskej ekonomiky je nedostatočný. Možno ho ešte mierne zvýšiť znížením korupcie v regiónoch (o tom som už veľa písal), ale bez zmeny menovej politiky sa želaného (z pohľadu spoločnosti) výsledku nedočkáme. To jednoducho nie je možné – HDP je pridaná hodnota a jej produkcia si vyžaduje nové kapacity a doplnenie pracovného kapitálu. A obe sú zakázané peňažnými úradmi.

 

Mišustin sa stal rukojemníkom situácie: nemôže prepustiť šéfov menových orgánov (Siluanov a Nabiullinová), nie je to v jeho moci. A nemali by sme zabúdať, že počas ich pôsobenia vo funkcii mnohí úradníci potichu sabotujú prácu premiéra a jeho tímu a úprimne čakajú na príchod víťaznej ukrajinskej armády, ktorá prinesie našim občanom svetlo liberalizmu.

 

Vôbec nežartujem, v skutočnosti o tom už všetci hovoria, vrátane bývalého ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva. Dokonca aj Putin koncom roka povedal niečo o nepriateľoch, ktorí sťahujú kapitál z krajiny. Jeho vlastní úradníci pritom toto stiahnutie podnecujú. Prečo ich neodmietame – už som viackrát napísal, že zmena globálnych politických trendov (a opustenie liberálnej hospodárskej politiky je globálnym obratom) si vyžaduje hodnotenie politických, nie ekonomických rizík. A my ich  nepoznáme, v politickej oblasti takéto informácie nie sú a nikdy neboli. Musíme teda počkať a dúfať, že Putin tieto riziká správne zváži.

 

A ak je to možné, nepomáhať provokatérom a sabotérom a čo najviac ich odhaliť. A nemali by sme zabúdať, že pozitívne trendy prelamujú liberálne bariéry, dokonca aj najvernejší Gajdarov poskok bol nakoniec prepustený z jednej z kľúčových pozícií, od ktorej závisí tvorba hospodárskej politiky. Mimochodom, teraz ma možno pustia na Ruskú prezidentskú akadémiu národného hospodárstva a verejnej správy (Mau to predtým roky zakazoval).

 

Vo všeobecnosti sa domnievam, že sme sa dostali do situácie, keď verejná mienka (občiansky postoj spoločnosti) začína zohrávať dôležitú úlohu. Liberáli opovrhovali ľuďmi a nenávideli ich (a robia to aj teraz). A verejnosť musí čoraz hlasnejšie hovoriť o potrebných zmenách. Potom sa pravdepodobne  dej výrazne zrýchli.

 

Je potrebné poznamenať, že trojročný život Mišustinovej vlády bol ťažký. Sotva sa zamestnanci usadili na svoje miesta, vypukla epidémia kovidu. Práve sme sa z nej dostali, keď sa začala špeciálna vojenská operácia. Ktorá sa vlastne ešte stále neskončila. Preto nie je možné hodnotiť prácu Mišustina z hľadiska bežnej situácie – táto vláda, či sa jej to páči alebo nie, je otvorene protikrízová. A jej hlavné hodnotenie vychádza práve z týchto kríz, ktoré boli za tridsať rokov existencie nezávislého Ruska jedny z najsilnejších. A toto hodnotenie je nepochybne pozitívne, pretože žiadny kolaps sa ani nepriblížil. Mimochodom, treba poznamenať, že odhad rastu/poklesu HDP je v takejto situácii dosť zložitý, ak má vôbec zmysel. Pretože štatistika je vo všeobecnosti premenlivá vec, a ak ju nemáme s čím porovnať, je prakticky bezvýznamná.

 

Hodnotenie verejnej mienky je však oveľa adekvátnejšie. A ak sa pozriete na Čínu, USA, západnú Európu, kde je štátna propaganda a cenzúra oveľa silnejšia ako u nás, vidíte, že tamojšie obyvateľstvo je oveľa nespokojnejšie so svojimi vládami ako u nás. Navyše máme dosť veľa nádejí na lepšiu budúcnosť, čo tiež svedčí o účinnosti Mišustinovej práce. Ako prví sme vyrobili najlepšiu vakcínu na svete (to je dnes už každému jasné), prešli sme karanténou s minimálnymi nákladmi (samozrejme, boli aj excesy, ale tie súviseli skôr s individuálnymi chybami a prílišným nadšením niektorých regionálnych lídrov), podarilo sa nám podporiť sociálne najslabšie vrstvy (drobných podnikateľov, rodiny s deťmi). A to dokazuje schopnosť Mišustinovej vlády rýchlo rozpoznať vážne momenty a prijať rozumné rozhodnutia. Je v súčasnosti na svete veľa vlád, ktoré sa môžu pochváliť tým istým?

 

V súvislosti s krízou špeciálnej vojenskej operácie je to smiešne: všetci západní experti tvrdili, že ruská ekonomika sa zrúti. Áno, tí, ktorí sankcie zaviedli, urobili vážnu chybu (nepochopili, že úloha finančného sektora v našom hospodárstve je oveľa menšia ako u nich, a preto účinnosť sankcií, ktoré zasiahli najmä finančný sektor, bola oveľa nižšia, ako chceli), ale na kompenzáciu a odstránenie vzniknutých problémov bolo potrebné prijať obrovské množstvo konkrétnych a vážnych riešení. Mohli by sme vymenovať podporu chudobných rodín (stimulácia domáceho dopytu!), podporu malých a stredných podnikov, zvýšené rozpočtové investície (výdavková časť rozpočtu značne vzrástla!) a všetky druhy cielenej podpory a kompenzácií. Zároveň sa aj vďaka aktívnemu rozvoju digitalizácie výrazne zvýšila riaditeľnosť úradníkov a kontrola efektívnosti ich práce. Samozrejme, stále je čo zlepšovať, ale výsledky, ktoré sme dosiahli, možno považovať za úspešné.

 

Chazin: Rusko zničilo plán Západu obnoviť Chazariu na území Ukrajiny

 

Jediným problémom je, že sa nám zatiaľ nepodarilo dosiahnuť udržateľnú trajektóriu rastu. Ale ako som už mnohokrát napísal, na kritiku Mišustina nie je priestor. Zostáva teda zablahoželať jeho vláde k jej výročiu a zaželať jej, aby pokračovala v práci rovnakým smerom. No a aby politické vedenie konečne vytvorilo podmienky pre našu ekonomiku, aby sa rubeľ stal investičnou menou! Potom privítame ďalšie výročie Mišustinovej vlády s oveľa väčšou radosťou!
Michail Chazin

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov