foto:carnegieendowment.org
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko dodá Afrike zbrane za štyri miliardy dolárov

“Tento rok plánujeme dodať do afrických krajín výzbroj za približne 4 miliardy dolárov. Hovoríme o letectve a vybavení protivzdušnej obrany, obrnených vozidlách, ručných zbraniach, a raketových systémoch. Rusko plní zmluvy o dodávkach zbraní v 20 afrických štátoch vrátane Ugandy, Rwandy, Mozambiku a Angoly.”


SOCHI, 23. októbra – RIA Novosti. Rusko plánuje dodať zbrane Afrike za 4 miliardy dolárov, uviedol generálny riaditeľ Rosoboronexportu – Alexander Mikheev v stredu na rusko-africkom fóre:

Prvý samit Rusko – Afrika je veľké podujatie zahraničnej politiky. Zišli sa na ňom takmer všetci vedúci predstavitelia jedného z najväčších kontinentov. Prečo Moskva považovala túto časť krajiny za územie príležitostí a aké sú šance na súťaženie so Západom a Čínou v spolupráci s africkými krajinami?
Afrika, v ktorej žije vyše miliarda ľudí, je bohatá na ložiská diamantov, zlata a ropy. USA, Čína a Európa už mnoho rokov súťažia o právo na rozvoj týchto prírodných zdrojov.
Afrika sa však dostáva do svetových správ, pokiaľ ide o epidémie, vojny alebo hospodárske krízy. Jediným pozitívnym vnímaním pevniny v posledných rokoch sa stalo odvetvie cestovného ruchu. Existuje však veľa predsudkov: choroby, nekontrolovaný zločin, divoké zvieratá, nezvyčajná kultúrna morálka miestnych obyvateľov.

Rusko-africký samit, ktorý sa otvára v Soči, sa zameriava sa na hospodársku spoluprácu, ale program fóra sa neobmedzuje iba na to. Energetika, veda, vzdelávanie, dopravná infraštruktúra, investície a dokonca aj bytová výstavba – všetky tieto otázky prediskutujú účastníci samitu 23. a 24. októbra. Na rusko-africký samit dorazili vodcovia z viac ako štyridsiatich afrických štátov. Sprevádzajú ich zástupcovia podnikov, vládnych agentúr a medzivládnych organizácií. Medzi nimi je aj delegácia Africkej únie. Pre také pevné zloženie účastníkov sa samit dlho pred začiatkom začal nazývať „bezprecedentným medzníkom“.Podľa ruského prezidenta iniciatíva spolupráce v oblasti bezpečnosti pochádza spravidla od samotných afrických krajín.

“Chápu, že sa musí brániť ich nezávislosť a zvrchovanosť. Preto sú potrebné ďalšie podnety na interakciu s Ruskom, ktoré má bohaté skúsenosti s bojom proti terorizmu,” uviedol Putin v predvečer summitu.

Predchádzanie extrémistickým hrozbám je dôležitým, ale nie jediným stimulom pre kontakty medzi ruskými a africkými bezpečnostnými úradníkmi. Nelegálna migrácia, pašovanie a obchodovanie s drogami sú v Afrike problémovými oblasťami, v ktorých sa vždy vyžaduje dopyt po Moskve.

„Tradície našej vojensko-technickej spolupráce majú hlboké korene. Vznikli v prvých fázach formovania afrických štátov a zohrávali úlohu v boji za nezávislosť národov kontinentu. Dohody zahŕňajú dodávky „širokého spektra výzbroje“ na kontinent, výcvik vojakov a údržbu vojenského materiálu. Samozrejme, časť zbraní sa prevádza bezplatne. Je to však bežná prax, ktorú nasledujú všetky vedúce krajiny sveta,” zdôraznil Putin.

Očakáva sa, že rusko-africký samit prinesie dohodu vo vojenskej oblasti s ďalšou krajinou – Nigériou.
Myšlienka usporiadať významné podujatie v Rusku za účasti afrických vodcov vznikla v deväťdesiatych rokoch. Vzhľadom na hospodárske problémy, ktoré sa objavili, však Moskva potom spoluprácu prerušila. V niektorých štátoch boli ruské veľvyslanectvá a konzuláty dokonca zatvorené. Hospodárske a kultúrne väzby upadli.

Kremeľ uvažoval o návrate do Afriky v polovici dvadsiatych rokov. Potom sa uskutočnilo Putinovo prvé turné po regióne. Predseda navštívil Alžírsko, Líbyu, Egypt, Nigériu, Namíbiu a Angolu. V decembri 2011 sa v hlavnom meste Etiópie – Addis Abebe uskutočnilo prvé rusko-africké obchodné fórum.

“Vidíme niekoľko západných štátov, ktoré sa uchyľujú k tlaku, zastrašovaniu a vydieraniu vlád suverénnych afrických krajín. Pomocou podobných metód sa snažia získať späť stratený vplyv a dominantné postavenie v bývalých kolóniách. Naším cieľom je obhajovať spoločné ekonomické záujmy s africkými partnermi,” uviedol ruský vodca. ,
Putin sa dotkol aj dôvodov reštrukturalizácie dlhov vzniknutých v sovietskej ére.

„Rusko odpísalo sovietsky dlh voči africkým krajinám v hodnote 20 miliárd dolárov. Bol to nielen akt štedrosti, ale aj prejav pragmatizmu. Mnoho afrických štátov nedokázalo zaplatiť úroky z týchto pôžičiek. “vysvetlil prezident.

Putin zdôraznil, že všetky pôžičky pre Afriku sa teraz poskytujú za trhových podmienok. Takéto vzájomne prospešné partnerstvo navyše už prináša dobré výsledky.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov