© AP Photo / Manu Brabo
Aktuality, Bezpečnosť,

Líbyjská opozičná Vláda národnej jednoty oznámila kontrolu nad mestom Sabre západne od Tripolisu

Líbya, 14.apríl 2020 ( AM, Sputnik ) – Armáda Líbyjskej vlády národnej jednoty prevzala kontrolu nad mestom Sabre, ktoré sa nachádza západne od hlavného mesta Tripolisu, a pokračuje v ofenzíve. V pondelok to oznámil Mohamed Kanuni, oficiálny zástupca ozbrojených síl vlády na západe krajiny.


 

“Naše sily prevzali kontrolu nad mestami Sabre a Surman … a naďalej postupujú v súlade s plánom vypracovaným operačným štábom v reakcii na prebiehajúce ostreľovanie obytných oblastí Tripolisu,” uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na facebookovom profile tlačovej služby operácie “Sopka hnevu” na obranu Tripolisu.

 

Podľa tlačovej služby bolo počas ofenzívy zhabaných niekoľko jednotiek obrnených vozidiel, systémov protiraketovej obrany Grad a ďalšieho vojenského vybavenia.

Predtým v pondelok informovala líbyjská televízna stanica Libya al-Ahram s odvolaním sa na veliteľa vojenského okruhu v Tripolise Abdula Basit Marwana o prevzatí kontroly nad Surmanom.

 

Situácia v Líbyi

V roku 2011 prestala po zvrhnutí a zabití líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího Líbya fakticky existovať ako jednotný štát.

V krajine dnes panuje dvojvládie. Na východe zasadá parlament zvolený ľuďom, na západe v metropole Tripolise je Vláda národnej jednoty na čele s Faiz Sarrádžom, ktorá bola zostavená za podpory OSN a EÚ. Úrady východnej časti krajiny konajú nezávisle na Tripolise a spolupracujú s Líbyjskou národnou armádou na čele s maršalom Chalífa Haftarom, ktorý od minulej jari pokračuje v pokusoch o dobytie Tripolisu.

 

Na konci februára sme informovali o tom, že veliteľ Líbyjskej národnej armády maršal Chalífa Haftar oznámil svoju pripravenosť zastaviť bojové akcie v prípade stiahnutia sýrskych žoldnierov z Líbye a zastavenie dodávok zbraní z Turecka.

 

V Berlíne sa 19. januára roku 2020 konala medzinárodná konferencia o Líbyi za účasti Ruska, USA, Turecka, Egypta a niekoľkých ďalších krajín, ako aj EÚ a OSN. Hlavným výsledkom konferencie bola výzva jej účastníkov k prímeriu v Líbyi a záväzok zdržať sa zasahovania do konfliktu a dodržiavať embargo na dodávky zbraní stranám. Okrem toho účastníci stretnutia navrhli vytvorenie monitorovacieho výboru s cieľom kontroly plnenia dohody o zastavení streľby.

 

.Video: Raketový útok dvoch “lietajúcich tankov” Mi-35 v Líbyi

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov