Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Koniec slovenskej vojenskej misie v Afganistane kvôli pandémii?

Afganistan, 15.apríl 2020 ( AM, MO SR ) – Kvôli pandémii covidu-19 plánuje Slovensko návrat svojich vojakov z misií v Afganistane. Uviedol to pre agentúru SITA slovenský minister obrany Jaroslav Naď. Ministerstvo obrany chce v rámci reakcie na výskyt pandémie covid-19 stiahnuť z misií NATO v Afganistane väčšinu profesionálnych vojakov. Ako uviedol Naď, dopady vírusu na vojakov v zahraničí môžu byť rôzne.


 

“Môžem povedať, že nás veliteľ operácie aliancie v Afganistane požiadal, rovnako ako ostatné krajiny, ktorých vojaci tam pôsobia o to, aby sme čo najviac znížili personál, ktorý priamo nesúvisí s vykonávanou činnosťou. My teda zo 49 vojakov sťahujeme 29 domov v priebehu tohto mesiaca, “uviedol Naď.

 

Minister obrany dodal, že bolo tiež rozhodnuté o predĺžení pobytu slovenských vojakov v Pobaltí , kde sa nachádzajú na základe pravidelnej rotácie.  “V Lotyšsku, kde pôsobí približne 150 našich vojakov, sme im už oznámili, že ich pôsobenie bude predĺžené o jednu rotáciu, teda šesť mesiacov. Môžem povedať, že som hrdý, pretože iba desať z nich požiadalo o odchod domov na základe reálnych a oprávnených dôvodov, “povedal.

 

NATO ignoruje pandémiu? V Lotyšsku prebehnú vojenské cvičenia Steel Brawler

 

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov