© sputnik
Aktuality, Bezpečnosť,

Čínska armáda plánuje 6G siete – chce získať technologickú prevahu nad USA

Hong Kong, 21.apríl 2020 ( AM, SCMP ) – Čínska armáda skúma možnosť modernizácie bojových síl a plánovania bojových scenárov s použitím sietí 6.generácie. Technológia existuje iba teoreticky, ale Armáda pre oslobodenie personálu už plánuje jej použitie na bojisku. Analytici sa pýtajú, či je čínska armáda dostatočne vyvinutá na to, aby zvládla pokrokové technológie – uvádza vo svojom článku hongkonský denník South China Morning Post.


 

Čína spustila svoje prvé siete 5G v novembri, ale jej armáda už ráta s ešte rýchlejšou bezdrôtovou technológiou. V čase spustenia 5G začala pracovať na sieti šiestej generácie. Hoci ide ešte len o teóriu, čínska armáda už začína premýšľať o možnostiach využitia v boji aj pri iných vojenských operáciách. Technológia 6G má pre armádu oveľa väčší potenciál, než technológia 5G.

 

Lepší prístup k internetu, vysoká prenosová rýchlosť, nízke oneskorenie, veľká šírka pásma, a ďalšie vlastnosti siete by poskytli armáde výhodu v zbere informácií, vizualizácii bojových operácií či presnejšie zacielenie logistickej podpory. Na základe dát zo 6G siete by mohol veliteľ robiť správne rozhodnutia rýchlo po tom, čo by došlo k zberu a vyhodnoteniu veľkého množstva dát z danej oblasti. 5G má rýchlosť prenosu údajov najmenej 10-krát väčšiu ako 4G, ktoré boli zavedené v roku 2009, predpokladá sa, že 6G bude mať rýchlosť 10-krát vyššiu ako 5G. Bojové jednotky by mohli získať vysoko špecifické a okamžité informácie o umiestneniach a vybavení vojakov, čo umožňuje armáde vytvárať logistické plány na mieru. 6G by operátorom poskytol väčšiu kontrolu nad bezpilotnými vojenskými strojmi, ktoré budú v budúcich vojnách zohrávať vedúcu úlohu.

 

Pokiaľ bude táto technológia v armáde zavedená, určite to bude mať značný vplyv na vojenské postupy. Nové technológie sa objavujú na popredných miestach v čínskej vojenskej modernizácii, pretože krajina výrazne investovala do výskumu a vývoja s cieľom prekonať USA. Čína urobila zreteľný pokrok v oblasti umelej inteligencie, 5G, kvantových technológií, bezpilotných systémov a superpočítačov.

 

Celkovo však majú stále vedúce postavenie v oblasti nových technológií  USA. Západ zatiaľ veľmi neisto a pomaly zavádza komunikačné siete 5G, zvlášť kvôli najdostupnejšej, ale bezpečnostne najrizikovejšej technológii Huawei. Čína nie je jedinou krajinou vykonávajúcou výskum sietí 6G. Okrem Spojených štátov sa tento rok pridalo k výskumu aj Japonsko.

 

Jednomotorový Su-35″ alebo Čína začala ponúkať svoje najnovšie stíhacie lietadlo generácie 4++ Čchengtu J-10C na vývoz

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov