© sputnik
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako vojenské konflikty ovplyvňujú produkciu strategických surovín – prehľadné video za posledných 50.rokov

Svet, 22.apríl 2020 ( AM ) – Vojenské konflikty majú priamy vplyv na produkciu strategických surovín, a pomerne často sú tieto suroviny aj ich hlavným cieľom. Prinášame zaujímavé grafické spracovanie svetovej produkcie ropy od 70. rokov až do dnes, znázornené podľa najväčších výrobcov v tisícoch barelov za deň. Zaujímavé je sledovať konkrétne krajiny ako klesala ich ťažba v závislosti od konfliktu v ktorom sa ocitli prípadne rástla ak sa krajine konflikty, revolúcie a intervencie vyhýbali.


 

Napríklad historicky najväčší producent bolo a zároveň aj najväčší prepad zaznamenalo Rusko v roku 1991 v čase revolučných zmien, kedy jeho ťažba poklesla z prvej priečky na minimum. V priebehu pár mesiacov ale dokázalo naštartovať ťažbu a dostať sa na vedúce priečky.

 

Naopak USA historicky vyzerá na najstabilnejšieho producenta – drží si v priemere väčšinou 2 – 3 priečku spoločne so Saudskou Arábiou.

 

Irán ako štvrtý najväčší producent poklesol najvýraznejšie v 70.rokoch a začal naspäť stúpať až začiatkom 80.tich rokov keď sa k moci dostal Chomejní. Následná 8-ročná vojna s Irakom iba pribrzdila jeho rast a ihneď po nej sa vrátil v priemere na 4.miesto kde vydržal prakticky do začiatku 10.rokov.

 

Spomínaný Irak vojna so susedným Iránom poznačila oveľa viac, keď na cca 5 rokov opustil prvú desiatku svetových producentov. Podobne od roku 1990 počas Vojny v Zálive sa odmlčal na 8 rokov.  Až od roku 2010 sa vrátil medzi prvú päťku popredných producentov.

 

Za zmienku ešte stojí nenápadný neustály rast Číny. Prvýkrát sa v desiatke svetových producentov objavila v roku 1977 a odvtedy veľmi pomaly ale bez výrazných výkyvov neustále historicky rastie až na zhruba svoju súčasnú 5-6.priečku v posledných rokoch. Ostatné krajiny si môžete pozrieť vo videu:

 

 

Medzištátne vojny a “medzinárodný terorizmus“ na príklade škandálu „Irancontras“

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov