© gagrule.net
Aktuality, Bezpečnosť,

Líbyjská armáda v priebehu 24 hodín zostrelila už tretie turecké lietadlo

Lýbia, 11.máj 2020 ( AM ) – Líbyjská národná armáda (LNA), ktorú vedie poľný maršál Khalifa Haftar, oznámila pád tureckého lietadla v oblasti Ayn Zara neďaleko hlavného mesta Tripolis.


Hovorca líbyjskej národnej armády Ahmed Al-Mismari povedal, že vzdušným obranným silám sa podarilo zostreliť tureckého robota TB-2 v oblasti ‘Ayn Zara potom, čo bolo vidieť, že letí smerom na svoje pozície. Vojenská informačná divízia Líbyjskej národnej armády uviedla, že ich sily teraz za posledných 24 hodín zostrelili tri turecké lietadlá.

 

Mismari už skôr potvrdil, že technické tímy v líbyjských arabských ozbrojených silách obnovili a prepracovali 4 ďalšie bojové lietadlá, vybavili ich zbraňami zo starších strojov v ich vzdušných silách, zdôrazňujúc, že ​​budú slúžiť ako dodatočná podpora pre vzdušné sily.

Tureckom podporovaná Vláda národnej dohody (GNA) sa v súčasnosti snaží obsadiť strategickú leteckú základňu Al-Watiyah západne od Tripolisu. V posledných dňoch sily GNA opakovane útočili na leteckú základňu Al-Watiyah; LNA však tieto útoky odrazila.

 

Turecké ministerstvo zahraničia v nedeľu vyhlásilo, že Líbyjská národná armáda (LNA) pod vedením Chalífa Haftara zintenzívnila útoky na Tripolis. Ankara varovala, že v prípade zasiahnutia tureckého diplomatického zastupiteľstva bude nasledovať vojenská odpoveď.

“V posledných dňoch v Líbyi zosilneli nezákonné formácie spojené s Haftarom útokmi na civilistov a civilnú infraštruktúru, najmä v Tripolise. Len 9. mája odpálili viac ako 100 striel a vykonávali intenzívnu delostreleckú paľbu na obytné oblasti v centre Tripolise, ” uviedlo vo vyhlásení Ministerstva zahraničí Turecka.

Rezort tvrdí, že cieľom útokov boli diplomatické zastupiteľstvá vrátane tureckého veľvyslanectva, letisko a ďalšie civilné objekty. Dodáva tiež, že o život prišlo niekoľko ľudí, niektorí boli zranení.

“Zdôrazňujeme, že ak budú útoky smerovať na naše diplomatické zastupiteľstvo v Líbyi, budeme považovať Haftarove sily za legitímny cieľ,” hovorí sa vo vyhlásení tureckého rezortu.

V LNA však skôr uviedli, že dodržiavajú medzinárodné záväzky a neútočia na diplomatické misie. Za svoje ciele označili len teroristov.

 

Turecko vyslalo sýrskych džihádistov do bitky s Haftarom v Líbyi

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov