Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ministri obrany EÚ o strategických dopadoch COVID-19 na obranu a bezpečnosť

Slovensko, 13.máj 2020 ( AM, MO SR ) – Ministri obrany členských štátov Európskej únie sa dnes spojili prostredníctvom videokonferencie. Ústrednou témou diskusie boli strategické dopady ochorenia COVID-19 na obranné spôsobilosti, cvičenia, krízový manažment, operácie a misie EÚ a tiež jeho súvis s hybridnými hrozbami. Za Slovensko sa na diskusii zúčastnil štátny tajomník rezortu Marian Majer.


 

„Súčasná kríza v súvislosti s ochorením COVID-19 ukázala potrebu rozvoja niektorých spôsobilostí, akými sú napríklad zdravotnícka podpora, či logistika. Preto plne podporujeme myšlienku analyzovať nedostatky v takýchto spôsobilostiach,“ uviedol počas rokovaní štátny tajomník Marian Majer. Podľa jeho slov bude dôležité identifikovať strategické projekty, do ktorých budú optimálne zapojené všetky členské štáty. „To by viedlo k vytvoreniu efektívneho, spravodlivého a geopoliticky vyváženého rozdelenia spôsobilostí,“ dodal.

 

Marian Majer zároveň potvrdil, že Slovensko si aj vo svetle súčasnej krízy stojí za svojimi záväzkami voči partnerom. Jedným z nich je dosiahnuť stanovený rozpočtový cieľ 2% HDP výdavkov na obranu. Zdôraznil však, že v čase očakávanej ekonomickej recesie je pre dosiahnutie týchto cieľov nevyhnutné stavať na strategickej komunikácii s verejnosťou a posilnenej transparentnosti, ako aj na boji proti dezinformáciám. V tejto súvislosti vyzdvihol tiež význam európskych nástrojov a projektov, ako napríklad Vojenskej mobility, pri obnove hospodárskych aktivít v kritických odvetviach.

 

Do dnešného rokovania vedeného vysokým predstaviteľom EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepom Borrellom sa zapojil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a Jean-Pierre Lacroix, zástupca generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov pre mierové misie. Témou spoločnej diskusie boli možnosti prehĺbenia spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti. „Pandémia preukázala kľúčový význam posilnenia civilno-vojenskej spolupráce a pripravenosti. Preto jednoznačne vítame užšiu spoluprácu s partnermi na pôde Európskej únie, ale tiež jej spoluprácu s NATO a OSN,“ zhrnul Marian Majer. Príležitosť pre zintenzívnenie spolupráce vidí tak v oblasti misií a operácií, ako aj spoločných cvičení a mechanizmov v reakcii na podobnú krízu, akej svet čelí v súčasnosti.

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov