foto: nknews
Aktuality,

Kim Čong-un údajne vymenil šéfa spravodajskej služby a šéfa osobnej ochranky, ex-priateľka bude viesť propagandu

Severná Kórea, 17.máj 2020 ( AM, NKnews ) – Severokórejský vodca nedávno zmizol z verejnosti na takmer mesiac, čo vyvolalo rôzne fámy o jeho zdravotnom stave. Na začiatku mája sa však objavil na akcii, kde slávnostne přestrihával červenú pásku na otvorenie továrne na hnojivo. Žiadne vysvetlenie jeho neprítomnosti neuviedol, čo ešte viac zamiešalo špekulácie.


 

Vedúci severokórejskej špionážnej agentúry ( Reconnaissance General Bureau -RGB ), Jang Kil-song bol odvolaný z funkcie spolu so šéfom bezpečnosti Kim Čong-una – Jun Jong-rinom. Informoval o tom Kórea Herald a citoval dokument získaný juhokórejským ministerstvom zjednotenia.

 

Rim Kwang-il

Kórea Herald oznámil, že Kwak Čang-sik sa stane novým šéfom ochranky, ktorá chráni vodcu KĽDR, zatiaľ čo juhokórejská tlačová agentúra Yonhap News uviedla, že podľa toho istého dokumentu sa armádny generál Rim Kwang-il stane novým šéfom spravodajskej služby. Ani jedna tlačová agentúra neuviedla akékoľvek dôvody údajného odvolania vo vláde KĽDR. Kórea Herald však citoval špekulácie nemenovaného juhokórejského úradníka, ktorý naznačil, že Kim Čong-un sa možno snažil o “upevnenie svojej moci” a o vymenovanie blízkych a “výkonných spojencov” na kľúčové posty v krajine.

Kwak Čang-sik

RGB je poprednou špionážnou agentúrou v Severnej Kórei a predpokladá sa, že stála za útokmi, počítačovými operáciami a špionážou proti Južnej Kórei, Japonsku a USA. Soul verí, že agentúra zorganizovala torpédovanie juhokórejského námorného plavidla Cheonan v roku 2010, ktoré zabilo 46 námorníkov.

 

V minulom roku bolo vymenených 80 percent členov politbyra a zmenilo sa deväť z 11 členov Komisie pre štátne záležitosti, ktorá je najvyšším rozhodovacím orgánom Severnej Kórey na čele so samotným Kimom. Ďalším novým propagačným činiteľom, ktorý sa objavil je Hyon Song Wol, považovaná za bývalú Kimovu priateľku.  Doteraz pôsobila ako senior poradkyňa a údajne nastúpila na pozíciu viceprezidentky strany na oddelení propagandy a agitácie.

 

Hyon Song Wol

 

Tieto zmeny sa odohrávajú len niekoľko týždňov po tom, čo sa vodca KĽDR prvýkrát verejne objavil po takmer mesačnej neprítomnosti, čo nebolo nikdy vysvetlené. Počas tohto obdobia, ktoré začalo 11. apríla a skončilo 1. mája, Kim Čong-un nebol videný na verejnosti, a to ani počas osláv Dňa slnka, jedného z najdôležitejších sviatkov v KĽDR, čo vyvolalo zvesti, že by mohol byť chorý, alebo dokonca zomrel. Juhokórejské úrady však poznamenával , že podľa Soulu je Kim Čong-un nažive a je zdravý.

 

Buduje Severná Kórea nové stredisko pre raketový vývoj neďaľeko Pchjongjangu? Najnovšie fotografie

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov