foto: scmp
Aktuality, Námorníctvo,

Najnovšia čínska lietadlová loď zmizla

Čína, 16. jún 2020 (AM, H.I.Sutton ) – Čína stavia novú veľkú lietadlovú loď Typ-003. Loď bude porovnateľná s loďami amerického námorníctva podobne ako dve lode, ktoré už sú v prevádzke čínskeho námorníctva. Typ-003 sa bude líšiť od existujúcich dvoch leteckých dopravcov v Číne tým, že bude mať elektromagnetický štartovací systém (EMALS) podobný ako na USS Ford. Analytici Open Source Intelligence (OSINT) nedávno zistili niečo prekvapujúce. Nedokončené plavidlo zmizlo zo svojho staveniska v Šanghaji. Na základe analýzy verejne dostupných satelitných snímok môžeme určiť, že loď bola presunutá medzi 25. a 28. májom.


 

Lietadlová loď sa budovala v špeciálnom doku v Šanghaji, foto:  H I SUTTON (SATELLITE IMAGERY FROM SENTINEL HUB)

 

 

Tento krok prekvapil mnohých pozorovateľov. Stavenisko bolo účelové a vybavené vlastnou spúšťacou nádržou. Prvé náznaky toho, že sa niečo deje, bola výstavba veľkého polo ponorného prepravného člna. Toto plavidlo je samo o sebe masívne, schopné prepravovať celé úseky lietadlovej lode. Nezdá sa však, že by bolo navrhnuté pre otvorený oceán, a preto sa očakávalo, že sa bude používať iba lokálne medzi rôznymi časťami lodeníc.

 

.

 

Toto plavidlo bolo v máji presunuté do nádrže blízko lietadlovej lode. Kvôli mrakom bolo naposledy videné na satelitnom obrázku z 23. mája. Nové miesto musí byť relatívne blízko, aby sa loď stihla naložiť, odísť, vyložiť a vrátiť sa späť. Stavenisko sa zaznamenáva prechádzajúcimi satelitmi niekoľkokrát týždenne. Nedávne snímky však boli obmedzené nepreniknuteľnými mrakmi. V dňoch, keď sa loď sťahovala boli nad oblasťou mraky. Teraz po vyjasnení sa analytici snažia zistiť, čo sa stalo.

 

Posledný obrázok, ktorý ukazuje miesto stavby lietadlovej lode typu 003 na lodenici v Jiangnani v Šanghaji 11. júna už bez lode

 

Možné príčiny sa môžu týkať problémov s povodiami. Ďalšou možnosťou môže byť problém so samotným staveniskom. Predstava, že výstavba bola zrušená a loď následne zošrotovaná, sa zdá byť príliš dramatická. A bolo by ľahšie robiť akúkoľvek takúto prácu na mieste. Pravdepodobne v nasledujúcich týždňoch bude loď opäť premiestnená. Analytici už skúmajú potenciálne oblasti a niektorí sa domnievajú, že ich našli, takže možno bude čoskoro možné informovať o tom, kde sa nachádza. Ale zistiť dôvody, prečo bola lietadlová loď presunutá a čo to znamená pre plány výstavby čínskych lietadlových lodí  môže trvať oveľa dlhšie..

 

 

Autor: H.I.Sutton

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov