Ilustračné foto
Aktuality,

Ruské S-400 v Turecku vytočili cenu amerických stíhačiek F-35

Turecko, 18. júl 2020 (AM) – Náklady na program výroby piatej generácie amerických stíhačiek F-35 Lightning II sa, po vylúčení tureckých dodávateľov z programu, zvýšia o 600 miliónov USD, a navyše povedú k zvýšeniu cien za každé takéto lietadlo o 7 až 9 miliónov USD, uvádzajú noviny Milliyet v hodnotení vedúceho sekretariátu tureckého obranného priemyslu Ismaila Demira.


 

Úradník tiež uistil , že turecká strana bude udržiavať v tajnosti pred Spojenými štátmi údaje týkajúce sa protilietadlového raketového systému S-400 Triumf zakúpeného od Ruska, a naopak nedopustí žiadne úniky, týkajúce sa F-35 Lightning II, do Ruska.

 

 

Demir vyhlásil, že americký prístup k problému spočíva v tom, že “my [americká strana] poznáme riziko [úniku do Ruska], sme si stopercentne istí, sme o tom presvedčení”.

“Ale oni sa nás nesnaží presvedčiť. Nepotrebujú to. Nechcú s nami spolupracovať, aby nás presvedčili [o existencii takéhoto rizika], “povedal šéf sekretariátu.

 

Matthew Bromberg, prezident útvaru Military Engines americkej Pratt & Whitney, ktorá vyvinula a vyrába motor pre F-35 Lightning II, počas júlového rozhovoru pre Aviation Week & Space Technology vyhlásil , že do roku 2023 spoločnosť definitívne naladí dodávky 188 prvkov energetickej jednotky F135, ktorej výroby sa zúčastňuje Turecko.

 

V tom istom mesiaci bývalý zástupca veliteľa vojsk protivzdušnej obrany Pozemných vojsk ZSSR, generálporučík Alexander Luzan, pripustil , že cieľom tureckých skúšok Triumfu S-400 je nájsť “slabé miesta” tohto systému. Zároveň odborník uistil, že je technicky nemožné extrahovať technológie z S-400 Triumf.

 

V januári portál Flight Global s odkazom na vyhlásenie zástupcu americkej korporácie Lockheed Martin, hlavného vývojára a výrobcu F-35 Lightning II, uviedol , že cena jedného F-35 Lightning II klesla na historicky nízku hodnotu 77,9 milióna USD a predaj stíhačiek je ohrozený vysokými nákladmi na letovú hodinu vo výške 35 tisíc dolárov.

 

Turecko opätovne potvrdilo svoju suverenitu – odoberie druhú sériu raketových systémov S-400 od Ruska

 

Kríza vo vzťahoch medzi Tureckom a USA
Dodávky S-400 spôsobili krízu vo vzťahoch medzi Tureckom a Spojenými štátmi. USA požadovali, aby sa Turecko dohody vzdalo a namiesto toho kúpilo americké raketové komplexy Patriot . V opačnom prípade Washington nevylúčil možnosť odloženia, alebo zrušenia predaja stíhacích lietadiel F-35 Ankare. Turecko však odmietlo pristúpiť na ústupky.

 

Isté znepokojenie ohľadom dodávok ruských systémov protivzdušnej obrany vyjadril aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Podľa jeho slov “existujú reálne problémy” spojené s nezlučiteľnosťou S-400 so systémami NATO a “potenciálnym rizikom pre spojenecké lietadlá”. Turecko odpovedalo, že zakúpilo S-400, pretože nechce byť večným žiadateľom u Aliancie.

 

Pentagon chce odkúpiť od Turecka raketové systémy S-400 aby sa dostal k ruskej technológii

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov