.
Aktuality,

Legionárove zápisky: Do armády nepôjdem !

“Máš kľúče od bytu?” spýtal sa ráznym tónom, ale pritom to znelo nejako ináč ako pred chvíľou!
“Áno, mám ich vo vrecku” odvetil som.
“Daj mi ich”, opäť hovorí ráznym tónom.
“Prečo?” pýtam sa nechápavo.
“Lebo si povedal, že to je symbol tvojej rodiny. Že to je vlastne jediný predmet, ktorý ťa tu a teraz spája s tvojou rodinou. Ale keď ťa vyberieme, musíš sa vzdať všetkého z predošlého života. A keď hovorím všetkého, tak mám na mysli všetkého” odvetil mi zreteľnými slovami.
“Ak ich hodíš tu do tohto koša, tak ťa beriem!” povedal víťazoslávne a posunul kôš predo mňa!


“Zostal som ako obarený. Vo chvíli, keď som už začínal mať chuť kapitulovať sa zrazu ukázalo svetlo. Pocit, že mám šancu bol úžasný. Zahodiť kľúče od bytu, kde som vyrástol a s ktorým ma spájalo toľko spomienok na rodičov, súrodencov…”

“Držím kľúče v ruke a pár sekúnd si ešte premietam v  myslí rôzne situácie keď som si otváral vchodové dvere do bytu. Panelákový byt. 3 izby… komančovská klasika.
Ale pred sebou mám legionára, ktorý chce odpoveď. A chce ju zjavne rýchlejšie než si asi myslím.
“No tak čo? Zahodíš a berieme ťa, alebo si ich necháš a zajtra ideš domov?!” vyletelo z neho zrazu spôsobom takým, aby mi bolo jasné, že nemôže so mnou stratiť celé popoludnie!”

 

“Cudzinecká Légia prijme ročne približne 1000 nových legionárov. 90% z nich sú cudzinci a ja som bol jeden z nich. Odišiel som z rodného Československa v marci 1991. Cieľom mojej cesty bola Cudzinecká Légia. V tej dobe mali v Légii 12 uchádzačov na jedno miesto. Prešiel som všetkými výberovými testami ako aj prísnou bezpečnostnou kontrolou.”

“Ako každý, koho Légia príjme do svojej rodiny, aj mne dala možnosť začať písať môj život úplne od znovu. Prísne pravidlá hry mi nevadili, bol som zvyknutý z môjho predošlého života. Každý z nás prežijeme túto skúsenosť ináč a na každom sa služba v tejto armáde podpíše iným spôsobom. Takmer 30 rokov som mlčal….” – dodáva na záver bývalý legionár Adam. Jeho prvú knihu o živote v cudzineckej légii si môžte objednať TU.

 

.

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov