.
Aktuality, Bezpečnosť,

Iránsky minister obrany dnes navštívi Rusko na pozvanie Sergeja Šojgua

 


Teherán 22. augusta (AM)  – Minister obrany a podpory ozbrojených síl Iránskej islamskej republiky, generál Amir Khatami, dnes odcestuje do Moskvy na oficiálne pozvanie ministra obrany Ruskej federácie Sergeja Šojgua.

V reakcii na oficiálne pozvanie ministra obrany Ruskej federácie generál Sergej Šojgu, brigádny generál Amir Khatami, dnes v čele obrannej a vojenskej delegácie, odchádza do Ruska, aby sa dnes stretol so svojimi kolegami a ďalšími úradníkmi. Zúčastní sa tiež na Medzinárodnej vojensko-technickej výstave a konferencii ARMIA 2020.

Medzištátne vojny a “medzinárodný terorizmus“ na príklade škandálu „Irancontras“

Obranné a vojenské vzťahy a spolupráca medzi Iránskou islamskou republikou a Ruskou federáciou v posledných rokoch spolu s ďalšími aspektmi bilaterálnej spolupráce v politickej a ekonomickej oblasti priniesli dobré a hodnotné úspechy.

Irán predstavil vo štvrtok novú balistickú strelu zem-zem a taktiež nový typ riadenej strely s plochou dráhou letu. Stalo sa tak v čase pretrvávajúceho napätia medzi iránskym režimom a Spojenými štátmi, ktoré Irán dlhodobo žiadajú, aby pozastavil svoj raketový program. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

“Riadené strely sú pre nás veľmi dôležité. Skutočnosť, že sme zvýšili ich dolet z 300 na 1000 kilometrov za menej ako dva roky, je veľkým úspechom,” uviedol iránsky prezident Hasan Rúhání. “Naše vojenské sily a protiraketové programy sú defenzívne,” ubezpečil.

Zábery nových striel odvysielala iránska štátna televízia:

Strela zem-zem pomenovaná “martýr Kásem Solejmání” doletí podľa iránskeho ministra obrany Amíra Hátamího až do vzdialenosti 1400 kilometrov. Strela s plochou dráhou letu s názvom “martýr abú Mahdí Muhandis”, pomenovaná po zástupovi veliteľa irackých polovojenských síl podporovaných Iránom, dokáže údajne zasiahnuť ciele vo vzdialenosti vyše 1000 kilometrov.

Veliteľ jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd Kásem Solejmání zahynul 3. januára pri akcii amerického dronu v blízkosti letiska v Bagdade. Bezprostredne po tomto útoku zahynul aj abú Mahdí Muhandis. Irán predstavil nové strely iba pár dní po tom, ako Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v piatok zamietla americký návrh rezolúcie o predĺžení zbrojného embarga OSN voči Iránu. Platnosť embarga na predaj konvenčných zbraní Iránu a ich vývoz z krajiny má vypršať 18. októbra na základe podmienok rezolúcie OSN, ktorá odobrila jadrovú dohodu z roku 2015.

Jadrová dohoda JCPOA z roku 2015 je výsledkom dohovoru medzi Iránom a Britániou, Čínou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a USA. Na jej základe boli stiahnuté medzinárodné sankčné opatrenia voči Teheránu výmenou za záväzok, že sa Irán nebude usilovať o vývoj jadrových zbraní. USA však v máji 2018 od dohody jednostranne odstúpili.

Pjakin: Keby sa Libanon opäť pripojil k Sýrii, tak by sa stala veľmi dôležitým hráčom v stredomorskom regióne

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov