.
Aktuality, Bezpečnosť,

Stredoafrická republika: Francúzsko nasadilo bojové lietadlá pre podporu OSN jednotiek

Francúzsko, 23. august 2020 ( AM ) – Na boj proti ozbrojenej skupine na severozápade Stredoafrickej republiky boli v piatok 14. augusta zapojené francúzske bojové lietadlá v rámci podpory OSN jednotiek “modré prilby”. Francúzske lietadlá vykonali v piatok 14. augusta demonštráciu sily proti ozbrojenej skupine na severozápade Stredoafrickej republiky. Je to už 4 x keď Francúzi podporili “modré prilby” v tejto oblasti odkedy sa ich misia v Strednej Afrike začala.


 

Súboj s ozbrojenou skupinou

„Minulý piatok došlo k zrážkam medzi (ozbrojenou skupinou) “3R” a “Minusca”, kde došlo ku streľbe a použitiu ťažkej techniky zo strany 3R,“ uviedol hovorca Vladimir Monteiro. “Naše mierové jednotky dokázali rozohnať útočníkov a zničiť im tri základne smerom k mestu Bocaranga a misia stále pokračuje”. Skupina “Retour”, Réclamation et Réhabilitation (3R), ktorá má silné zastúpenie v západnej a severozápadnej časti Stredoafrickej republiky, od júna pozastavila svoju účasť na mierových dohodách medzi vládou a štrnástimi ozbrojenými skupinami. 3R sú jednou z hlavných ozbrojených skupín v krajine zostavených hlavne z bojovníkov pochádzajúcich z minoritnej skupiny “Peuls” a pôsobia hlavne na západe krajiny.

 

Vysoko rizikové prezidentské voľby v decembri

Od začiatku roka sa Minusca snaží čeliť expanzii tejto ozbrojenej skupiny, ktorá ohrozuje najmä ekonomickú tepnu s Kamerun-om, ktorá je životne dôležitá pre hospodárstvo krajiny. V polovici júla bol rwandský “modrá prilba” zabitý pri útoku 3R, uviedla Minusca. Niekoľko mesiacov od vysoko rizikových prezidentských volieb naplánovaných na december a napriek dohode podpísanej vo februári 2019 je Stredoafrická republika stále sužovaná zneužívaním milícií a vláda kontroluje iba malú časť územia.

 

V období 1992, keď som bol v tejto krajine na misii, bola situácia relatívne pokojná. Stále sa tam prejavovali rôzne skupiny, ktoré mali snahu presadiť to, či iné spôsobmi, ktoré v Európe nepoznáme. Počas mojej misie sme dbali o zabezpečenie francúzskych záujmov v tejto zóne a robili sme neustále výjazdy do vnútrozemia pre uistenie obyvateľstva.

Adam Riečanský

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov