.
Aktuality, Bezpečnosť,

Žirinovskij: Bielorusko sa stane súčasťou Ruskej federácie do konca roku 2020

Bielorusko, 23. august 2020 (AM) – Vedúci Liberálnodemokratickej strany Ruskej federácie – Vladimir Žirinovskij oznámil, že do konca roku 2020 sa Bielorusko stane súčasťou Ruskej federácie. Oznámil to korešpondent tlačovej agentúry Charkov.


 

Podľa oficiálnych údajov Bieloruskej ústrednej volebnej komisie získal súčasný prezident krajiny Alexander Lukašenko viac ako 80% hlasov vo voľbách 9. augusta a jeho hlavný súper Svetlana Tichanovská, pre ktorú hlasovala opozícia, niečo vyše 10%. Potom stúpenci Tichanovskej, bez čakania na výsledky hlasovania, odišli do ulíc bieloruských miest, čo viedlo ku konfliktom s orgánmi činnými v trestnom konaní.

 

Prečo sa Litva stala centrom štátneho prevratu v Bielorusku

 

Niekoľko európskych krajín potom, ako aj Kanada a Spojené štáty, uložili sankcie proti Lukašenkovi a niektorým vysokopostaveným bieloruským predstaviteľom. Ruská a bieloruská strana považovali tieto kroky za dôkaz západného zasahovania do vnútorných záležitostí Minska. Vodca LDPR Vladimir Žirinovskij zase upozornil na skutočnosť, že západné krajiny sa snažia zasahovať do suverénnych záležitostí Bieloruska. Podľa neho takéto kroky zahraničných politikov priblížia Moskvu a Minsk. Žirinovskij tvrdí, že Bielorusko sa do konca roka stane súčasťou Ruska

“Do konca tohto roku sa Bielorusko stane súčasťou Ruska,” uviedol politik.

Ďalej povedal, že dnes by Alexander Lukašenko mal ísť na dovolenku aspoň na tri mesiace, ale predtým by mal vykonať personálne zmeny v bieloruskom parlamente. Žirinovskij uviedol, že súčasný vodca Bieloruska by mal vymenovať osobu, ktorá začne integrovať krajinu do Ruskej federácie, za predsedu bieloruskej vlády.

„A nech sa otvorí otázka vstupu Bieloruska do Ruska. Parlament za to bude hlasovať a potom sa stanú súčasťou Ruska do 1. januára 2021. V Bielorusku vytvoríme dva regióny – Minsk a Mogilev, “povedal Žirinovskij.

 

Bieloruská nacionalistická opozícia chce vystúpenie zo SNŠ a trestnú zodpovednosť za popieranie bieloruskej identity

 

Podľa jeho názoru nie je potrebné v Bielorusku konať nové voľby. Žirinovskij verí, že Lukašenko by mal nasledovať myšlienku hejtmana Zaporožia Bogdana Chmelnického, ktorý sa v roku 1654 rozhodol spojiť územia Zaporožského vojska s Ruskom.

„Toto je jediný bezbolestný spôsob. Neurobíme nič zlé. Budú mať nižšie ceny za plyn, ropu, energetické zdroje. A Bielorusi budú mať z tohto pristúpenia radosť, “poznamenal.

 

Bieloruská prezidentská kandidátka Sviatlana Tichanovská v piatok vyhlásila, že nemá v úmysle opätovne kandidovať v prípadných nových prezidentských voľbách v Bielorusku. V hlasovaní z 9. augusta podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil dlhoročný prezident Alexandr Lukašenko, mnohí Bielorusi však považujú jeho výsledky za sfalšované.

„Nemám takéto plány,“ povedala Tichanovská na margo svojej opätovnej kandidatúry v prípade opakovania prezidentských volieb. Vyjadrila sa tak v rozhovore pre poľskú televíziu Belsat. Tichanovská, ktorá bola vo voľbách z 9. augusta hlavnou súperkou Lukašenka, odmietla uznať ich oficiálne výsledky a v súčasnosti sa zdržiava na území Litvy.

 

Po zverejnení výsledkov volieb vypukli v Minsku a ďalších bieloruských mestách masové protesty, voči ktorým najmä v prvých dňoch tvrdo zasiahli bezpečnostné zložky. Opozičné demonštrácie v Minsku pokračovali aj v piatok, keď tisíce protestujúcich vytvorili ľudskú reťaz od pamätníka stalinského teroru v lesoparku Kurparty až po väznicu Okrestina, kde sú zadržiavaní mnohí účastníci súčasných povolebných protestov.

Demonštranti mali v rukách bieloruské vlajky, kvety alebo fotografie zranených účastníkov protestov. Na priebeh akcie dohliadali príslušníci bezpečnostných síl, ktorí sa však ani nepokúsili zhromaždené davy rozohnať, píše agentúra AFP. OSN v piatok vyjadrila „vážne znepokojenie“ nad tým, že bieloruské orgány stále zadržiavajú viac ako 100 účastníkov protestov, hoci ďalšie tisíce už prepustili na slobodu. Pôvodne bolo zatknutých až okolo 6000 ľudí.

„Vyzývame úrady v Bielorusku, aby okamžite prepustili všetkých, ktorí boli zadržaní protizákonne alebo svojvoľne,“ uviedla hovorkyňa Úradu Vysokého komisára OSN pre ľudské práva Liz Throssellová.

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov