Ruský minister obrany Sergej Šojgu
Aktuality, Bezpečnosť,

Sergej Šojgu o nových ruských robotoch: Už to nie sú detské hračky, je to niečo, čo predstavuje vážnu zbraň

Rusko, 25. august 2020 (AM) – Ruský domáci obranný priemysel na fóre Army-2020 predstavuje desiatky tisíc vzoriek. Ako zdôraznil ruský minister obrany Sergej Šojgu, rozvoj obranného priemyslu zohráva v civilnom živote obrovskú úlohu. Zastúpené sú v medicíne, stavebníctve, strojárstve a ďalších odvetviach.


23. augusta v Alabine pri Moskve odštartovalo fórum Army-2020. Táto udalosť tradične predstavuje najpokrokovejší vývoj a novinky v oblasti domáceho obranného priemyslu. Minister obrany Ruskej federácie Sergej Šojgu v rozhovore povedal, na čo by mali hostia fóra venovať hlavnú pozornosť.

 

 

 

„Tento rok sme dosiahli veľmi, veľmi dobrý výsledok mladých vedcov a mladých dizajnérov. Týka sa to našich vedeckých kapacít, to je základ, ktorý vznikol pred 4-5 rokmi. Dnes to začína dávať výsledky … Vyrobili svoj vlastný motor, ktorý beží na troch druhoch paliva, ktorý možno použiť v rôznych technologických modeloch, na analýzu leteckých prístrojov. Ďalej sú to optické zameriavacie systémy. Ak hovoríme všeobecne o tom, čo ma nielen prekvapilo, ale aj potešilo, je to, že tento rok sme urobili veľmi vážny prielom v bezpilotných lietadlách a robotike. O tom sa veľa hovorilo, ale viem, že do konca roka podpíšeme zmluvy na dodávky veľkých sérií. Máme veľké množstvo bezpilotných lietadiel, asi dvetisíc rôznych komplexov. Toto je ďalšia generácia, “povedal Sergej Šojgu.

 

 

 

Ruský minister obrany sa osobitne zaoberal uvedenou robotikou. Ako poznamenal Šojgu, v súčasnosti už máme  vytvorené roboty, ktoré síce vykonávajú funkciu bojovníka, ale sú menej zraniteľné. Vytvorené vozidlá môžu vykonávať mnoho rôznych úloh – od odmínovania až po boj proti ostreľovačom.

 

„Už to nie sú veci, ktoré vyzerajú ako hračky z detského sveta, je to niečo, čo predstavuje vážne nebezpečenstvo a vážnu zbraň. Keď má skutočne neurónové kontrolné siete, keď rozlišuje psa a mačku od iného cieľa, alebo osoby, keď už má časť umelej inteligencie … Tam už všetko funguje, nie je tam ani žiaden pozorovateľ, “uviedol minister.

 

Obranný priemysel však nepracuje iba pre armádu. Šojgu zdôraznil, že rozvoj komplexu obranného priemyslu zohráva v občianskom živote obrovskú úlohu. Zastúpené sú v medicíne, stavebníctve, strojárstve a ďalších odvetviach.

„Nechcem používať slovo„ prvýkrát “, aby som nevytvoril senzáciu, pre rozsah toho, čo robí obranný priemysel pre civilný život, pre každodenný život. A v medicíne, v stavebníctve, v strojárstve a v mnohých ďalších veciach. To nás samozrejme nemôže uspokojiť. Nemôžem opísať všetkých 28 000 rôznych vzoriek, ktoré sú tu uvedené. Z toho, aj keď desať percent je najaktuálnejších, tých, ktoré sú vo fáze implementácie, sa stále ukáže 2,8 tisíc. Nebude dostatok času, je lepšie chodiť, pozerať sa, opýtať sa dizajnérov, ukázať to všetko, “uzavrel minister.

 

V nedeľu 23. augusta otvoril minister obrany  Sergej Šojgu medzinárodné vojenské a technické fórum Armáda 2020. Fórum sa bude konať od 23. do 29. augusta. Stal sa tohtoročným prvým kongresovým a výstavným podujatím na medzinárodnej úrovni v oblasti obrany, a to nielen v Rusku, ale aj vo svete.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov