foto: MO SR
Aktuality, Bezpečnosť,

Ministri obrany členských štátov EÚ rokovali v Berlíne o spolupráci s NATO a OSN

 


Berlín, 27. august 2020 (AM, MO SR) – Podpora partnerských krajín EÚ v oblasti obrany a bezpečnosti, otázky rozvoja spolupráce s NATO a OSN, ale aj priority EÚ v oblasti Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky. Aj to boli témy dnešného stretnutia ministrov obrany členských štátov EÚ v Berlíne, na ktorom sa za rezort obrany zúčastnil štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer. Na rokovaniach sa zúčastnili aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a zástupca generálneho tajomníka OSN pre operácie Jean-Pierre Lacroix.

„Slovensko dlhodobo podporuje a oceňuje pôsobenie všetkých misií a operácií v oblasti výcviku a poradenstva, pričom za dôležitú súčasť považuje postupné preberanie zodpovednosti hostiteľských krajín za vlastnú bezpečnosť. Samozrejme, tak ako doteraz, sme pripravení poskytovať takúto formu pomoci dovtedy, dokým to bude potrebné,“ uviedol štátny tajomník rezortu obrany M. Majer v súvislosti s pôsobením príslušníkov Ozbrojených síl SR v rámci medzinárodného krízového manažmentu. Plán personálne prispieť do výcvikových misií v Mali a Stredoafrickej republike, ako aj do operačného veliteľstva vojenskej operácie EUNAVFOR MED Irini v súčasnosti podlieha národným schvaľovacím procesom s cieľom predložiť oba návrhy vláde SR a následne Národnej rade SR v septembri.

Ďalšia časť zasadnutia bola venovaná príprave Strategického kompasu – spoločného strategického smerovania, ktorý patrí v oblasti Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ k prioritným oblastiam nemeckého predsedníctva v Rade EÚ. Predmetom stretnutia boli tiež možnosti zlepšenia a zefektívnenia rozvoja obranných spôsobilostí pomocou mechanizmov a nástrojov EÚ.

Pracovný program ministrov obrany členských štátov EÚ dnes pokračoval formálnou večerou, na ktorej rezortní partneri prediskutovali konkrétne možnosti posilnenia jednoty, solidarity, ako aj odolnosti EÚ v oblasti bezpečnosti a obrany. Diskutovali tiež o skúsenostiach členských štátov so zvládnutím pandémie COVID-19.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov