.
Aktuality, Bezpečnosť,

Napínanie svalov v Stredozemí: Turecko oznamuje námorné manévre s reálnou muníciou!

 


Turecko, 28. august 2020 (AM)  – Od 25. augusta uskutočňujú Grécko, Cyperská republika, Taliansko a Francúzsko [s tromi Rafale a jednou fregatou] námorné a letecké cvičenie “Eunomia“ vo východnom Stredomorí s cieľom “posilniť bezpečnosť a stabilitu v celom regióne a zaručiť slobodu plavby“.

Cvičenie je postavené proti Turecku, ktoré sa v kritickej oblasti rozhodlo robiť prieskum morského dna za účelom ťažby plynu z ložiska, ktoré bolo objavené pred nedávnom. Táto zóna je už dlhodobo predmetom medzinárodného sporu. Atény, Nikózia si tiež nárokujú na túto oblasť do ktorej s vojenským sprievodom priplávala spomínaná turecká prieskumná loď (geologická).

Keďže sa Nemecko, ktoré má rotujúce predsedníctvo v Európskej únii, snaží zmierniť napätie medzi Gréckom a Tureckom, chce byť turecký prezident Recep Tayyip Erdogan neodolateľný.

„Turecko si vezme to, čo mu právom patrí v Čiernom mori, Egejskom mori a Stredozemnom mori. Neurobíme žiadne ústupky tomu, čo nám patrí,“ uviedol Turecký prezident 26. augusta a potvrdil tak rozhodnutie Ankary „urobiť všetko, čo je potrebné, politicky, ekonomicky aj vojensky“.

Počas telefonického rozhovoru s jeho americkým partnerom Donaldom Trumpom – Erdogan tvrdil, že Turecko nebolo krajinou, ktorá „spôsobila nestabilitu vo východnom Stredozemí“. Síce sa Turci pohybujú v mori medzi Cyprom a Gréckom, žiadny problém to nie je. Pravdepodobne sa Erdogan inšpiruje Bismarckovým výrokom, že:

“Sila predčí právo” tak ako to robia Američania všade tam, kde im to len trochu povolia, alebo lokálna armáda sa neodváži povedať nie americkému sendviču ktorý rozvážajú vo svojich Abramsoch, alebo zhadzujú z B-52…

V každom prípade Grécko oznámilo, že je pripravené hovoriť s Ankarou, pod podmienkou, že Turecko prestane „provokovať“. Na tureckej strane tiež hovoríme, že sme pripravení rokovať iba ak sa Atény vzdajú kladenia si podmienok. A vzhľadom na najnovšie vyhlásenia, dialóg môže byť veľmi komplikovaný.

Ankara v skutočnosti práve vydala nové námorné oznámenie [Navtex], v ktorom oznamuje, že činnosti jeho výskumného plavidla Oruç Reis, ktorého prítomnosť medzi Krétou a Cyprom do značnej miery vysvetľuje súčasné napätie, sa predlžuje až do 1. septembera.

Ale to nie je všetko: hovorí sa aj o nových tureckých námorných manévroch, ktoré zahŕňajú streľbu s reálnou muníciou. Cvičenie sa uskutoční 1. a 2. septembra pri pobreží mesta Iskenderun, ktoré sa po páde Osmanskej ríše, keď sa stále volalo Alexandretta, dostalo pod francúzsky mandát.

Napätie v Stredomorí: Spojené arabské emiráty posielajú štyri F-16 do Grécka

Pokiaľ ide o Francúzsko, turecký minister obrany Hulusi Akar nešetril kritikou voči nemu. Jeho slovník veľmi nápadne pripomínal ten, ktorý použil Minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu pred nedávnom.

„Najmä Francúzsko by malo prestať prijímať opatrenia, ktoré zvyšujú napätie. Správaním sa ako veľkí chlapci nič nezískajú, “uviedol turecký minister zahraničných vecí 14. augusta po tom, ako poslali Francúzi 2 Rafale-s na Cyprus a potom na Krétu.

“Čas veľkých chlapov skončil.” Nemáte žiadnu šancu, aby ste od nás niečo dostali, “povedal pán Akar 27. augusta vo Francúzsku. „Naši grécki susedia by mali vedieť, že nemôžu nič dostať, keď vyzvú krajiny ako Francúzsko. My Turci a Gréci si musíme svoje problémy vyriešiť sami prostredníctvom dialógu,“ dodal.

Na začiatku stretnutia s ministrami zahraničných vecí 27 členských štátov Európskej únie nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas uviedol, že vojenské manévre vo východnom Stredomorí „musia prestať“. Dodal: „Potrebujeme diplomatické riešenie tohto konfliktu. Nikto to nechce vyriešiť vojnovými loďami v tejto oblasti. „Strany nebudú sedieť za jedným stolom, keď proti sebe stoja vojnové lode,“ pokračoval.

„V stávke je dôveryhodnosť Európy. EÚ musí brániť komplexný medzinárodný poriadok založený na hodnotách a zásadách Európy“, odpovedal cyperský minister zahraničných vecí Nikos Christodoulides.

EÚ, ale opäť nič neurobí tak ako nič nerobí pre ochranu jednotlivých štátov počínajúc “povinnosťou” predať všetko a komukoľvek (cudzincom pôdu, nehnuteľnosti atď) vo svojom štáte a nesmie brániť pohybu kapitálu (legálne vykrádanie národného bohatstva tvoreného pracujúcimi smerom do zahraničia)
Adam Riečanský

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov