© AFP 2020 / Biju Boro
Aktuality, Bezpečnosť,

Ďalší konflikt medzi Čínou a Indiou prebehol na hraniciach

Ministerstvo obrany Indie informovalo, že v pohraničnom regióne Ladak cez víkend došlo k novým zrážkam s vojskami Číny. O zranených sa v správe nehovorí.


 

K vyostreniu situácie v Ladaku došlo už na začiatku mája, kedy v oblasti vysokohorského jazera Pangong Tso došlo k sérii konfliktov medzi vojakmi oboch krajín. Následne India aj Čína posilnili vojenskú prítomnosť pri hraniciach de facto kontroly, ktorá v Ladaku nahrádza skutočnú hranicu medzi oboma štátmi. Nové kolo napätia začalo po bitke vojakov oboch krajín v údolí Galwan v Ladaku, ku ktorej došlo večer 15. júna. V dôsledku incidentu na indickej strane zomrelo 20 vojakov. Čínska strana podobné informácie neoznámila.

 

“V noci z 29. na 30. augusta 2020 vojská Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády porušili dohodu, ktorá sa dosiahla počas vojenských a diplomatických stretnutí počas pokračujúceho boja vo východnom Ladaku, a vykonali provokačné vojenské akcie, aby zmenili status quo. Indické vojská zabránili tejto činnosti na južnom brehu jazera Pangong Tso, prijali opatrenia na posilnenie našich pozícií a bránili snahám Číny v jednostrannom poriadku zmeniť situáciu na zemi, “uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnilo Ministerstvo obrany Indie.

Vojenský úrad poznamenal, že k vyriešeniu vzniknutej situácie na indickej hliadke v oblasti Chushul prebieha schôdzka na úrovni veliteľov brigád.

“Indická armáda je naklonená k udržiavaniu mieru a pokoja cestou dialógu, ale tiež je plná odhodlania brániť svoju územnú celistvosť,” píše sa vo vyhlásení.

 

India poslala do oblasti útočné vrtuľníky a stíhačky

Do pohraničnej oblasti boli presunuté vrtuľníky Apache vybavené raketami Hellfire typu vzduch-zem a vrtuľníky Chinook, ktoré môžu dodávať delostrelectvo do vysokohorských oblastí. India navyše začala posilňovať všetky svoje letecké základne nachádzajúce sa v blízkosti severnej hranice s Čínou. Napríklad je známe, že sa tam premiestňujú stíhačky Su-30MKI, MiG-29 a Jaguar.

Indická vláda takisto zaviedla letecké dodávky vojakov a zbraní do Ladaku pomocou dopravných lietadiel S-17 Globemaster, C-130J Super Hercules a An-32. Takéto akcie sú jasným signálom pre Peking, že Dillí je pripravené k eskalácii konfliktu.

 

150 Indických a čínskych vojakov sa pobilo na hranici

 

Situácia na severe Indie sa vyostrila po tom, čo 5. augusta 2019 Dillí oznámilo svoje rozhodnutie zrušiť stať Džammú a Kašmír a vytvoriť na jeho základe dve zväzové územia (administratívne jednotky, ktoré majú menej práv ako štáty): Džammú a Kašmír a Ladak. S týmto cieľom zrušil indický parlament článok 370 Ústavy, ktorý poskytoval štátu osobitný štatút. Pakistan, ktorý si robí nárok na indickú časť Kašmíru, toto rozhodnutie ostro odsúdil.

Potom, čo moslimské regióny Britskej Indie vytvorili zvláštny štát Pakistan , bol Džammú a Kašmír jediným indickým štátom, v ktorom tvoria väčšinu obyvateľov moslimovia. Pôsobia tam aktívne separatisti, z ktorých podpory obviňuje Dillí pakistanské úrady. Islamabad tieto obvinenia odmieta a vyhlasuje, že obyvatelia Kašmíru bojujú o svoje práva samostatne.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov