.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ďalší agent: Francúzsky dôstojník bol obžalovaný zo zasielania citlivých dokumentov ruskej rozviedke

 


Francúzsko, 31. august 2020 (AM) – Francúzsky dôstojník, ktorý zastával pozície v NATO v Taliansku [buď na spoločnom velení spojeneckých síl so sídlom v Neapole, alebo na obrannej akadémii NATO v Ríme], bol zatknutý a obžalovaný za “poskytovanie informácií cudzej moci, zhromažďovanie informácií poškodzujúcich základné záujmy národa s cieľom ich doručovania cudzej moci, spravodajstvo s cudzou mocnosťou poškodzujúce základné záujmy národa a kompromitovanie tajomstva národnej obrany osobou, ktorá bola v držbe tohto tajomstva“. Informácie odhalila 30. augusta stanica “Europe 1”.

Preto, tento dôstojník (údajne podplukovník), bol uväznený Generálnym riaditeľstvom pre vnútornú bezpečnosť [DGSI], keď sa chystal vrátiť do Talianska po dovolenke. Podľa Europe1 je obvinený z doručenia “ultra citlivých dokumentov” ruskej rozviedke. Odvtedy bol uväznený vo väzení “La Santé”(v preklade “Zdravie”). Nie je známe, akú úlohu by v tejto záležitosti mohlo hrať Riaditeľstvo obranného spravodajstva a bezpečnosti [DRSD].

Francúzi zabití v Nigeri: Francúzsky Národný protiteroristický úrad začína vyšetrovanie

Počas vysielania programu „Le Grand Rendez-vous“ (veľké/významné stretnutie) Európe 1, ktorý bol vyrobený v spolupráci s “CNEWS” a denníkom “Les Echos“, potvrdila ministerka ozbrojených síl Florence Parlyová tieto informácie a spresnila, že bol zahájené právne kroky z iniciatívy jej ministerstva.

“Môžem potvrdiť, že vyšší dôstojník je predmetom súdneho konania vo veci narušenia bezpečnosti.” Francúzska Ministerka obrany pani Florence Parly ešte dodala, že dôstojník bol zatknutý, lebo sa Ministerstvo ozbrojených síl chopilo tejto iniciatívy a vyzvalo Generálneho prokurátora, aby začal konanie podľa článku 40.

Francúzska armáda prezbrojuje. Po takmer pol storočí kraľovania FAMAS-u ho zosadil nemecky HK 416

“Prijali sme všetky potrebné ochranné opatrenia a teraz musí byť súdny systém schopný vykonávať svoju prácu s ohľadom na rešpektovanie utajenia vyšetrovania,“ pokračovala ministerka bez ďalších podrobností. A zdôraznila, že teraz je „na justícii, aby sa vyjadrila, či je vinný, alebo nevinný. Ak je vinný, hrozí mu až 15-ročný trest väzenia.

“Europe1” neskôr poskytla ďalšie podrobnosti o tomto dôstojníkovi. Vo veku 50 rokov, otec 5. detí, má vzdialené korene v Rusku a hovorí plynule po rusky. V Taliansku ho údajne videli s agentom GRU (ruské vojenské spravodajstvo). Len čo sa tieto podozrenia objavili, Francúzsko nechcelo riskovať, že toto prepojenie bude naďalej pretrvávať a teda riziko úniku citlivých informácii by tak mohlo pokračovať.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov