.
Aktuality, Bezpečnosť,

Americký novinár vyhlásil, že Rusko odhalilo “nemysliteľné chyby” NATO

USA, 3.september 2020 (AM) – Úspešné zachytenie amerických vojenských lietadiel ruskými stíhačkami odhaľuje rad “nemysliteľných chýb NATO”. Tento názor vyjadril v článku pre Washington Examiner publicista Tom Rogan.


Novinár vo svojom článku analyzoval dva podobné incidenty, ku ktorým došlo 28. augusta nad Baltským a Čiernym morom. V oboch prípadoch ruské stíhačky Su-27 zachytili bombardéry amerického letectva B-52, ktoré sa priblížili k ruským hraniciam.

Rogan ostro skritizoval velenie vzdušných síl NATO v Európe a hovoril o “nemysliteľných chybách” a “závažnom taktickom nesprávnom výpočte” aliancie. Podľa publicistu Rusko “osobitne nemá rado” lety NATO blízkosti Kaliningradu pri svojej západnej hranici.

 

V súvislosti s tým si kladie otázku, prečo americké bombardéry lietajú bez sprievodu stíhačiek, hoci podľa jeho názoru malo NATO počítať s “vysokým rizikom” zachytenia B-52 ruskými lietadlami.

V rámci hodnotenia incidentu nad Baltským morom novinár zmieňuje vyhlásenie NATO o narušení dánskeho vzdušného priestoru ruskou stíhačkou (ruské ministerstvo obrany tieto obvinenia odmietlo – pozn. Red.). Podľa Roganovho názoru bolo Rusko schopné “úspešne vtrhnúť do zvrchovaného vzdušného priestoru členského štátu NATO” a ani dánske, ani poľské vzdušné sily neboli pripravené “ruskú inváziu” odraziť. Americké velenie tiež nič nepodniklo, hoci malo možnosť vyslať do vzduchu letku stíhačiek F-16 z leteckej základne Spangdahlem v Nemecku, domnieva sa autor článku.

 

Obzvlášť tvrdú reakciu novinára vyvolal komentár veliteľa spojeneckých síl NATO Jeffa Harrigiana, ktorý vyjadril svoju pripravenosť brániť vzdušný priestor aliancie. “Prečo Harrigian robí také vyhlásenie, keď Rusi práve dokázali, že to nie je pravda?” Pýta sa Rogan. Podľa názoru autora článku musí americký minister obrany Mark Esper vyriešiť situáciu so zachytávaním spojeneckých lietadiel Ruskom. Ak velitelia NATO nezmenia svoju taktiku, musia byť vymenení, uzatvára publicista.

 

Ruské ministerstvo obrany pravidelne informuje o zadržaní lietadiel členských krajín NATO v blízkosti ruských hraníc. Ministerstvo opakovane zdôrazňovalo, že lety stíhačiek sú prísne v súlade s medzinárodnými pravidlami pre využívanie vzdušného priestoru.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov