.
Aktuality, Bezpečnosť,

Lavrov: asi 200 extrémistov trénovaných na Ukrajine je aktívnych v Bielorusku

Bielorusko, 3. september 2020 (AM) – Podľa šéfa ruského ministerstva zahraničia sa extrémistické „štruktúry aktívne podieľajú na provokáciách a radikálnych krokoch v Minsku a ďalších mestách republiky a financujú príslušné udalosti“.


 

Asi 200 extrémistov trénovaných na území Ukrajiny sa v súčasnosti nachádza v Bielorusku. Oznámil to v stredu ruský minister zahraničia Sergej Lavrov na spoločnej tlačovej konferencii s bieloruským ministrom zahraničných vecí Vladimirom Makejom.

 

Ruský minister zahraničia poznamenal, že podľa materiálov viacerých ruských médií sa „mierumilovní ľudia, ktorí chcú byť iba vypočutí“, zúčastňujú na protestoch v Bielorusku.

Lavrov zároveň zdôraznil, že Ruská federácia vidí a vie „pre určité veci, ktoré sa nedostanú na stránky novín, o tých ľuďoch“, ku ktorým nemajú prístup korešpondenti ruských publikácií a iných médií, ale „ktorí sa veľmi zaujímajú o to aby pokojné protesty upadli do konfrontačnej špirály. ““

 

“Existujú potvrdené informácie o tom, že tieto činnosti sa vykonávajú z územia Ukrajiny. K dispozícii je tiež” Trident Stepana Banderu “(zoskupenie” Stepan Bandera Trident “zakázané v Ruskej federácii  a C14 (pravicové radikálne zoskupenie zakázané v Ruskej federácii). „Národný zbor“ (zakázaný v Ruskej federácii), „Pravý sektor“ (organizácia zakázaná v Ruskej federácii). Všetky tieto štruktúry sa aktívne podieľajú na provokovaní radikálnych krokov v Minsku a ďalších bieloruských mestách, financujú príslušné udalosti, podnecujú tých, ktorých považujú za nádejných extrémistických vodcov, aby vniesli silové prvky do diania počas demonštrácií v bieloruskom hlavnom meste, “ – povedal minister.

“Na Ukrajine existujú výcvikové tábory pre takýchto extrémistov, podľa našich informácií vo Volynskej oblasti v Dnepropetrovskej oblasti. A už sme o tom dnes diskutovali, som si istý, že naše špeciálne služby by sa tým mali zaoberať vecnejšie, sú navzájom v kontakte.” Odhaduje sa, že v súčasnosti je v Bielorusku asi 200 extrémistov trénovaných na ukrajinskom území, “uviedol Lavrov.

V tejto súvislosti ruský minister zahraničných vecí opätovne zdôraznil pozíciu Moskvy, že „nikto by nemal zasahovať do dosiahnutia dohody medzi samotnými Bielorusmi“.

Ruské spravodajské služby monitorujú situáciu v Bielorusku a plány Západu pre republiku

Ruská zahraničná spravodajská služba (SVR) pozorne sleduje dianie v Bielorusku, ako aj plány Západu týkajúce sa tejto krajiny, pričom udržiava stály kontakt s bieloruskými špeciálnymi službami, povedal v stredu novinárom riaditeľ SVR Sergej Naryškin.

 

“Pozorne sledujeme vývoj situácie. Udržujeme stály kontakt s bieloruskými špeciálnymi službami. Pozorne sledujeme, čo sa deje na západnej strane – aké plány, aké nápady sa tam prijímajú, informujeme svojich kolegov,” uviedol Naryškin.Prezident Bieloruska Alexander Lukašenko predtým označil zahraničné zasahovanie do situácie v krajine za neprijateľné a uviedol, že ho štát odmietne.

 

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov predtým informoval, že počas stretnutia s prvým námestníkom ministra zahraničia USA Stephenom Biganom upozornil na nespokojnosť mnohých krajín so stabilizáciou situácie v Bielorusku. Mária Zacharovová, oficiálna zástupkyňa ruského ministerstva zahraničia, poznamenala, že ruské ministerstvo zahraničných vecí kvalifikuje kroky Spojených štátov a viacerých štátov EÚ ako zásah do vnútorných záležitostí Bieloruska a dôkazová základňa je viac než dostatočná.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov