.
Aktuality, Bezpečnosť,

Pat na hraniciach: Indická armáda posilnila svoje pozície po neúspešnom prieniku Číny

India, 4.september 2020 (AM) – Po neúspešnom polnočnom pokuse Číny mení indická armáda pozíciu na línii aktuálnej kontroly hranice. Indická armáda nasadila kombináciu obrnených a mechanizovaných jednotiek na rovinách Depsang a v oblasti Chumar


 

Indická armáda zmenila svoju pozíciu riadenia hraníc na zabezpečenie hranice na línii skutočnej kontroly v Ladakhu s dĺžkou 1 597 km po agresii Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády v sektore Chushul, po ktorej nasledovalo ďalšie uvedenie vojakov a podporných prvkov. Činnosť vzdušných síl Číny sa zvýšila v okupovanej oblasti Aksai Chin a aj pozemné pozície sa v tejto oblasti vojensky posilnili.

 

„Indická armáda je teraz v bezpečnom pohraničnom režime, aby zabránila všetkým priestupkom čínskych PLA v zraniteľných oblastiach Ladakhu. Umiestnenie indických síl bolo urobené s cieľom zohľadniť čínsku agresiu v tejto oblasti a zabezpečiť obranu všetkých pozícií, “uviedol vysoký úradník.

 

 

.

 

Indická armáda taktiež vyrovnala nasadenie čínskych vojsk do sektoru nasadením ďalších špecializovaných síl, ako sú napríklad Špeciálne pohraničné sily, ktoré boli vytvorené na boj proti Číne po vojne v roku 1962. Špeciálne pohraničné sily hrali hlavnú úlohu pri zadržiavaní čínskej armády, ktorá sa pred piatimi dňami pokúsila dobyť indické územie na južnom brehu rieky Pangong Tso. Indickí vojaci odvtedy zaujali kľúčové výšiny na južnom brehu.

 

Indická armáda venovala osobitnú pozornosť nasadeniu bojovej skupiny (zmes obrnených a mechanizovaných prvkov) na rovinách Depsang tak, aby odpovedala mechanizovanej brigáde Číny a ďalšej bojovej skupine v Chumare, na pokusy o zabratie indickej zeme.

India dominuje v oblasti Demchok a Chumar kde má dobrý výhľad na diaľnicu Lhasa-Kashgar (219), ktorá je kritickou tepnou pre čínske logistické dodávky. Indický postoj v Chushul jasne naznačuje, že akákoľvek ďalšia agresia Číny dostane zodpovedajúcu odpoveď, uviedol vojenský veliteľ.

 

India vyslala ku hraniciam stíhačky potom, čo sa objavili vrtuľníky čínskeho letectva

 

Zatiaľ čo Čína pod vedením generálneho tajomníka Si Ťin-pchinga doma obviňuje indickú armádu zo zhoršenia hraničnej situácie, Číňania sa nijako nesnažia diplomaticky vyriešiť pohraničný konflikt.

“Je to slepá ulička, pretože to neprinesie žiadne výsledky pre Čínu, pretože ani jedna zo strán nemôže rozmiestňovať jednotky po celej dĺžke 3,488 km línie aktuálnej kontroly hranice po celý rok,” uviedol vysoký úradník.

 

Schyľuje sa k novej vojne medzi Indiou a Čínou? India začala s presunom svojich hlavných bojových tankov T-72M1 a T-90S/MS do spornej oblasti na hranici s Čínou

 

Indické jednotky v nedeľu v noci zabránili manévrom čínskej armády na južnom brehu jazera Pangong Tso a posilnili svoje pozície s cieľom „zmariť čínske zámery v teréne,“ uviedla India v pondelok. Čína na tieto obvinenia neodpovedala. India ďalej neposkytla podrobnosti o tom, čo sa presne stalo cez noc, vyjadrila však odhodlanie postaviť sa voči Číne.  Čínske a indické jednotky sa zapojili do série stretov pozdĺž svojej spornej hranice, a to aj vo východnej časti Ladakhu. Rieka – jazero Pangong Tso vo vysokej nadmorskej výške je spochybnené oboma stranami a medzi indickými a čínskymi jednotkami sa uskutočnili intenzívne lodné prieskumy a potýčky. V údolí Galwan bolo 15. júna zabitých 20 indických vojakov, zatiaľ čo čínska strana nikdy nepotvrdila počet obetí na svojej strane. Peking a Dillí sa navzájom obviňujú z eskalácie napätia na hraniciach a konflikt spôsobil nárast vzájomného nepriateľstva medzi oboma krajinami. India a Čína tiež viedli v roku 1962 krvavú vojnu o himalájsku hranicu.

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov