.
Aktuality, Bezpečnosť,

Podľa Pekingu Američania prekročili červenú čiaru – začne vojna o Taiwan?

 


Čína, 5.september 2020 (AM) – Napätie medzi Washingtonom a Pekingom prekročilo v uplynulých dňoch podľa čínskej štátnej tlače novú kritickú hranicu. Podľa informácií zverejnených iniciatívou Think Tank South China Sea Strategic Situation Probing Initiative (SCSPI) so sídlom v Pekingu skutočne prieskumné lietadlo amerického námorníctva EP-3E vzlietlo z leteckej základne nachádzajúcej sa na ostrove Taiwan a po ukončení tejto misie sa vrátilo do Japonska.

Tieto stroje ešte aktívne operujú, ale v krátkej dobe ich Američania vymenia za drony “MALE”. Rozmiestnenie vojenských prostriedkov, a najmä ťažkých vojenských prostriedkov, na ostrove Taiwan je však čínskymi orgánmi považované za nepriechodnú červenú čiaru. Čínski vojenskí experti potvrdili v tlači, že toto správanie Američanov považujú za provokačné s úmyslom vyvolať vojenskú reakciu Čínskej armády a uviesť tak tieto super veľmoci do vojny.

.

Hypotéza ozbrojeného stretu medzi Čínou a Spojenými štátmi sa každým dňom stáva výraznejšou, a to vo Washingtone aj v Pekingu. Podľa čínskeho štátneho webu sa vojenský expert pán Song Zhongping vyjadril, že aj keď Taïwan má svoje obranné prvky, tieto nepredstavujú pre Čínu žiadne neprekonateľné prekážky v prípade prevzatia ostrova vojenskou cestou. Čínske ozbrojené sily sa navyše odteraz pripravujú aj na možnosť amerického vojenského zásahu proti Číne na podporu Taiwanu, či už z japonských základní amerického letectva, alebo z lietadlových lodí.

V obidvoch prípadoch by podľa experta boli americké sily vystavené “vážnym problémom“. Ich lode by sa totiž stali terčami Čínskych balistických striel ako napríklad DF-21D s doletom 1500km, alebo DF-26 s doletom 4000km. Len pre pripomienku možno povedať, že obe sú klasifikované ako hypersonické (alebo vysoko nadzvukové) a schopné zameriavať tak pozemné ciele, ako aj veľké námorné jednotky, ako sú lietadlové lode, lode útočné alebo zásobovacie tankery.

Navyše, ak by mal prepuknúť konflikt medzi USA a Čínskou ľudovou republikou, Peking už avizoval, že ich spojenci budú tiež terčom, aj keď sa priamo nezúčastnia ozbrojenej konfrontácie. K takým zaradil Peking Japonsko, Južnú Kóreu, ale aj Indiu (táto skutočnosť možno podporuje zostrenie situácie na činsko – indickej hranici.

Zdá sa, že čínske orgány sa pripravujú nielen na konfrontáciu USA s Taiwanom, ale aj na podmanení si významnej časti ázijského kontinentu, aby tak pripravili Washington o spojencov a ich strategických základní v Ázii. Túto stratégiu už použili Japonci proti Američanom v 2. svetovej vojne v “bitke o Midway” v júni 1942.

S dvoma lietadlovými loďami, 25 torpédoborcami a 30 modernými fregatami v prevádzke nie je čínska pobrežná flotila zatiaľ schopná čeliť americkému námorníctvu nad rámec pokrytý čínskym pozemným letectvom. V roku 2030 to bude pravdepodobne celkom iné.

Faktom zostáva, že Ľudová oslobodzovacia armáda nemá v súčasnosti ešte dostatočné vojenské prostriedky na podmanenie Ázie. Inak ako hrozbou prípadne drobnými konfliktami zatiaľ Čína nevyvíja žiadne väčšie konflikty, ktoré by mohli zničiť ich techniku a teda spomaliť významný rozvoj svojej armády. Čína zatiaľ len hrozí, ale to pravdepodobne nebude stačiť na podmanenie si Ázie. Čína však môže využiť svoj veľký ekonomický vplyv, ktorý môže napomôcť k prebratiu vplyvu Číny na Ázijskom kontinente. Nedá sa to ináč pomenovať než tak, že si chcú vytvoriť svoju zónu vplyvu tak ako to robia Američania už dlhé roky.

Čína má však oproti Američanom veľkú výhodu pobrežia v prípade vojenského konfliktu medzi USA a Čínou. Rovnako dokážu prinajmenšom spomaliť prípadnú podporu z Japonska. Avšak hrozba začína byť stále väčšia pre okolité štáty. Južná Kórea je pod stálou hrozbou Pyongyangu, nezlomného Čínskeho spojenca a fanatického nepriateľa USA. India je ohrozená v Ladakhu, ale aj v Kašmíre od Pakistanu. Taiwan je sám o sebe naozaj ľahko dostupným miestom aj pre samotné vnútorzemské letectvo.

Japonsko by sa mohlo stať terčom Čínskych balistických rakiet
Všetky tieto možnosti sú v hre. Nikto so zdravým rozumom si však nechce predstaviť, že on bude spúšťačom vojny, ktorá môže spôsobiť skutočne veľa zla na všetkých stranách. Zdravý rozum však nie je všade prítomný a môžeme len dúfať, že sa to vyrieši ináč, než vojenským konfliktom.

Keby sa tento scenár podaril Číňanom, len Austrália by mohla zostať významným spojencom USA v tejto zóne. Možno aj Francúzska Nová Kaledónia by mohla poskytnúť USA spojeneckú podporu aj v budúcnosti. Títo obaja “spojenci” sú však stále v dosahu Čínskych strategických bombardérov. Francúzske súostrovie by pre Čínu mohlo znamenať veľký strategický význam. Mohli by tak izolovať Austráliu od jej spojenca. Ale mohlo by to byť aj naopak, že by sa Číňania museli radšej vzdať Novej Kaledónie, lebo by ich Austrália s USA odizolovali od zbytku sveta. A ako vieme, cez “južný pól” sa lietať nedá. Túto ľadovú hranicu sveta strážia vojaci z mnohých štátov a len malá hŕstka vyvolených vie, prečo tomu tak je.

Nová Kaledónia by však mohol byť dosť jednoduchý cieľ pre Čínu, ak by Francúzom neprišiel nikto na pomoc. Je tam jedna malá pozemná posádka na obranu ostrova, dozorná fregata a flotila lietadiel určených k prieskumu bez bojových schopností.

.

Francúzske letectvo však chce byť schopné v priebehu 24 hodín presunúť približne 20 stíhačiek spolu s ich podpornými lietadlami A330 MRTT a Awacs v Novej Kaledónii, aby tak posilnilo obranné schopnosti ostrova. S touto eventualitou počítajú Francúzi od 2023 a môžu len dúfať, že Čína v prípade konfliktu nezaberie toto územie skôr. Síce by to znamenalo otvorený vojenský konflikt aj s Francúzskom, ale to by pravdepodobne aj tak vstúpilo do bojov, nakoľko v tejto časti sveta žije približne 1 milión Francúzov (indo-pacifická oblasť) a tí by boli v prípade vojnového konfliktu v zóne priamo ohrození. A tak malá vojenská prítomnosť ako majú Francúzi na Novej Kaledónii dáva len falošný pocit bezpečia. Rozhodujúce môže byť to, ako sa Francúzi zapoja do prípadných bojových aktivít po boku USA proti Číne, ak by sa konflikt prehupol do vojenských operácii medzi Čínou a USA. Treba brať na zreteľ, že keď raz stisneš spúšť, už je neskoro.

Adam Riečanský

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov