.
Aktuality, Bezpečnosť,

Blízkovýchodné zbraňové dohody – alebo ako Američania rozzúrili izraelských politikov

 


Izrael, 6.september 2020 (AM) – Izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi sa podarilo prežiť politické obžaloby z korupcie, ale zdá sa však, že dohoda o predaji stíhačiek F35A, stíhačiek EA-18G Growler a Dronov “Reaper” do Spojených arabských emirátov výmenou za normalizáciu vzťahov medzi oboma krajinami pod záštitou Donalda Trumpa, boli poslednou kvapkou pre zmenu verejnej mienky a najmä pre izraelskú politickú triedu, ktorá mu to neodpustí.

Aj keď to popiera, všetko nasvedčuje tomu, že podpísanie „historickej mierovej dohody“ medzi Jeruzalemom a Abu Dabi pred dvoma týždňami viedlo k „diskrétnym“ rokovaniam. Predseda vlády Netanyahu dal záruku svojmu americkému náprotivku, že Izrael nebude hrať klauzulu, ktorá zakazuje Američanom predávať zbrane tým, ktorí by mohli poškodzovať Hebrejský štát.

Doterajší izraelskí premiéri sa doteraz vždy postavili proti Spojeným Arabským Emirátom, ale aj proti Kataru, Ománu, Kuvajtu a Saudskej Arábii, aby nezískavali účinnejšie obranné vybavenie ako tie, ktoré slúžia v Izraelskej armáde a to aj napriek ich dobrým vzťahom s Washingtonom. Zdá sa, že ich výnimočnosť bola zatienená potrebou Američanov niečo predať.

Avšak podľa rôznych zdrojov sa v prípade F-35 niet až tak čoho obávať. Nie len že sú veľmi drahé, ale majú celú radu problémov, ktoré pravedpodobne spôsobujú, že nemôžu byť používané tak, aby využívali všetky svoje bojové kapacity bez straty iných, ako napríklad to, že nemohli prekročiť istú rýchlosť, lebo ich povrch, ktorý spôsobuje ich zníženú viditeľnosť pre radary sa jednoducho ošúpal a teda stratil svoju schopnosť byť “neviditeľný” (stealth).

Obzvlášť model F-35A je tiež háklivý na blesky a nie je odporúčané s nim lietať v zónach, kde hrozia búrky. Ak je to však nutné, mali by sa im vyhnúť aspoň na vzdialenosť 40,2km(25 míľ). Nepriateľ preto vie, že počas búrky ho tieto stroje nenapadnú, ale možno ochránia svojich údržbárov pod krídlami, keď budú čakať na letisku na skončenie búrky. Je to veľmi tvrdá kritika, ale vychádza len z bežne dostupných informácii o tomto stroji).


Získanie dronov “Reaper” je zahrnuté aj v dohode medzi USA, Izraelom a SAE.

Keď sa Bibi (prezývka B. Netanjahua) verejne vyjadril, že takú dohodu nedal, Abu Dabi na poslednú chvíľu zrušilo príchod delegácie, ktorá mala podpísať historickú dohodu o zblížení týchto dvoch doposiaľ nenávistných rivalov. Vo veci musel okamžite zasiahnuť podržtaška Pompeo, ktorý vycestoval v zápätí do Izraela, aby celú vec prehodnotili a aby predsa len prišlo k dohode.

V tejto oblasti možno ide o viac než len o “údajné” nezhody medzi “Bibi”-m a nejakým arabským štátom. Pri pohľade na túto časť sveta vidíme Irán, s ktorým si dlhodobo USA nevedia dať rady. To, že USA jednostranne odstúpili od dohody o nevytváraní jadrových zbraní v Iráne malo predsa len jediný účel. Tým bolo ochrániť Izraelskú unikátnosť mať jadrové zbrane ako jediný štát v tejto oblasti.

Preto sa môže stať, že v tejto dohode nemusí ani tak ísť o niekoľko zelených papierikov za predaj tohto plechu, ako chuť vyzbrojiť okolité štáty a pripraviť tak pôdu pre možný útok na Irán so všetkými spojencami, ktorí budú mať navyše tie “najmodernejšie” zbrane.

Trump upratuje – Izrael a Spojené arabské emiráty na prahu historickej mierovej dohody. Palestínčania nesúhlasia

Lenže izraelská opozícia nie je z dohody znepokojená sama. Americký kongres v skutočnosti nevyzerá, že by jednoznačne súhlasil s predajom lietadiel F35 a iného pokročilého vybavenia Spojeným arabským emirátom kvôli ich účasti v občianskej vojne v Jemene a tisíckam zabitých civilistov pri stretoch medzi rebelmi Hútími podporovanými Teheránom a vládnymi silami podporovanými Saudskou Arábiou a Spojenými arabskými emirátmi. Americká parlamentná opozícia môže byť taká silná, že prezident Trump už oznámil, že uvažuje o obídení veta Kongresu, ako to urobil pri predaji zbraní do Saudskej Arábie pred dvoma rokmi. , Zdá sa však, že sa Donald Trump najviac obáva zrušenia amerického predaja v prípade víťazstva kandidáta Joea Bidena v prezidentských voľbách v novembri 2020. Až do tej miery, že sa bude všemožne usilovať o urýchlenie začiatku tejto dohody a urobiť ju nezrušiteľnou aj v prípade novej administratívy, ak by v nasledujúcich voľbách prehral.


EA-18G Growler je zariadenie na elektronický boj a protivzdušnej obrany, ktorým sú vybavené Americké lietadlové lode

Faktom zostáva, že si možno klásť otázku o dôvodoch, ktoré nútia všetkých protagonistov tejto dohody podstupovať také veľké politické riziká, že dôjde k jej ukončeniu. Vieme, že Netanjahu sa drží nad vodou len tak tak a Donald Trump stále nevie, či sa mu podarí uhájiť prezidentské kreslo a v tom prípade hrozí zrušenie predaja nových zbraní Saudskej Arábii, ktoré Trump dohodol. Je zrejmé, že táto kríza ešte neodhalila všetky svoje tajomstvá.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov