.
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael opäť ostreľoval Sýriu – zasiahol základňu T-4 a zabil 16 iránskych ozbrojencov

 


Sýria, 6.september 2020 (AM) – Sýrska protivzdušná obrana sa údajne aktivovala pred náletmi, ktoré sa zameriavali na strategickú základňu T-4. Obrana čelila útoku na strategickú leteckú základňu T-4 v sýrskej provincii Homs, informovali v stredu večer arabské médiá. Základňa sa nachádza v púšti neďaleko starobylého mesta Palmýra a je dôležitou stanicou pre sýrsky režim a iránske lietadlá a zbrojné systémy. Irán údajne v minulosti presunul drony a systémy PVO na T-4.

Letecká základňa T4 pred a po údajnom izraelskom nálete (foto: IMAGESAT INTERNATIONAL (ISI))

Sýrske štátne médiá obvinili Izrael z početných útokov. Podľa sýrskych sociálnych médií išlo o druhý nálet v krajine za dva dni. Druhý útok z 1. septembra, sa odohral v blízkosti Damasku. Zdroje popisovali, že protivzdušná obrana bola aktivovaná na T-4 v snahe zastaviť nálety. Účty na sociálnych sieťach tvrdili, že útoky prišli z juhu a dráha letu sa nachádzala nad oblasťou nazývanou základni Tanf, ktorú využívajú USA.

.

Pondelkové nálety údajne zabili päť členov proiránskych milícií, vrátane troch obyvateľov Sýrie. Hovorí sa dokonca o tom, že bol dokonca zabitý vysoko postavený iránsky dôstojník. Podľa sociálnych sietí by to mohol byť dokonca Esmail Ghaani vodca “Force Qods” zo zboru islamských revolučných gárd, ktorý v januári nahradil Qassema Soleimaniho. Ghaani navštívil Sýriu najmenej raz. Iránske zdroje tvrdia, že nebol zranený a jeho údajná smrť je len fámou šírenou proti-sýrskymi silami.

.

V stredu večer údajne došlo k iba materiálnym stratám na základni T-4, informovali novinárov zdroje blízke vláde. Nie je známe, ako to zistili v priebehu niekoľkých minút po náletoch a bez toho, aby mali čas na sledovanie škody noc predtým. Ale to isté platí aj pre útočníkov, ktorí hovoria o 16 zabitých irackých proiránskych milicionároch.

Izrael opäť bombardoval Iránske sily – ale na území hlavného mesta Sýrie. Video

Základňa T-4, tiež nazývaná Tiyas, je súčasťou centrálnej iránskej siete v Sýrii a je ako hlavná strategická základňa v tejto časti krajiny, ktorú Irán často používal. New York Times citoval v januári 2019 bývalého šéfa Izraelskej armády Gadi Eizenkota, ktorý vyhlásil, že Izrael zasiahol viac ako 1 000 iránskych cieľov.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov