.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ministerstvo obrany SR: Aliancia je jednotná aj v prípade útoku na Alexeja Navaľného

Rusko, 7.september 2020 (AM) – “Výsledky špecializovaného nemeckého laboratória preukázali, že Alexej Navaľnyj bol otrávený použitím nervovo paralytickej látky zo skupiny novičok. Všetci spojenci sa dnes po zasadnutí Severoatlantickej rady zjednotili pri odsúdení tohto útoku. Akékoľvek použitie chemických zbraní ukazuje značnú neúctu k ľudským životom. Severoatlantická aliancia zároveň považuje útok na Alexeja Navaľného touto látkou za neakceptovateľné porušenie medzinárodného práva. Po výsledkoch z nemeckého laboratória preto vyzýva Rusko, aby poskytlo Organizácii pre zákaz chemických zbraní program výroby tejto látky a povolilo aj medzinárodné vyšetrovanie prípadu údajnej otravy ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Nejde totiž iba o útok na jednotlivca, ale aj na základné demokratické práva. Aliancia bude pokračovať konzultáciami a zvážením vplyvu tohto incidentu. Pánovi Navaľnému prajeme úplné a skoré uzdravenie.” uviedlo Ministerstvo obrany na svojom profile.


20. augusta bolo lietadlo, ktorým letel ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj z Tomsku do Moskvy, nútené pristáť v Omsku. Navaľnému sa urobilo zle, po pristátí bol naliehavo hospitalizovaný. Lekári v Omsku neodhalili žiadne jedy ani stopy ich prítomnosti v krvi a moči pacienta. Lekári tak považovali za hlavnú dočasnú diagnózu metabolickú poruchu, ktorá spôsobila prudký pokles hladiny cukru v krvi. Po rokovaní ruských a nemeckých lekárov a stabilizácii stavu Navalného bolo dovolené jeho príbuzným prepraviť ho na kliniku v Nemecku. V sobotu 22. augusta ráno pristálo súkromné lietadlo s Navaľným a jeho manželkou Juliou v Berlíne.

 

“Kremeľ počíta s dialógom s nemeckými kolegami a získaním informácií o látke, ktorá sa údajne našla v tele Alexeja Navaľného, ​​čo pomôže ruskému ministerstvu vnútra, ktoré momentálne vykonáva vyšetrovanie okolností prípadu.” Informoval o tom hovorca prezidenta Dmitrij Peskov.

“Teraz z vyhlásenia oficiálnych predstaviteľov, vrátane nemeckej kancelárky, vieme, že sa nemeckým špecialistom podarilo určiť nejakú jedovatú látku. V takom prípade počítame s dialógom s našimi nemeckými kolegami a počítame, že počas tohto dialógu dostaneme informácie o tom, čo to je za látku. Samozrejme to pomôže tomu, čo teraz vykonávajú naši špecialisti z ministerstva vnútra, “povedal Peskov v piatok novinárom.

 

Podľa jeho slov uprednostňuje Moskva “dôsledné a opatrné akcentovanie tých či iných verzií toho, čo sa stalo berlínskemu pacientovi”.

“O rôznych verziách, vrátane tej s otravou, sa uvažovalo od prvých dní, keď bol pacient liečený na omskej jednotke intenzívnej starostlivosti. Podľa našich lekárov a našich špecialistov sa táto verzia (otrava, pozn. Red.) Nepotvrdila, zvažovali sa tak iné verzie, “uviedol.

 

Peskov tiež konštatoval, že ruské tajné služby analyzujú údaje z Minsku o tom, že vyhlásenie o otrave blogera Alexeja Navaľného sú falošné. Pripomeňme, že skôr bieloruský prezident Alexander Lukašenko totiž povedal ruskému premiérovi Michailovi Mišustinovi o odpočúvaní rozhovoru medzi Varšavou a Berlínom. Podľa neho bolo vyhlásenie Merkelovej o otrave Navalného sfalšované a sľúbil odovzdať nahrávku.

“Všeobecne sa jedná o materiály, ktoré cirkulujú prostredníctvom tajných služieb, analyzujú sa v našich tajných službách. Zatiaľ nemám informácie o tom, čo je v týchto materiáloch, preto zatiaľ nemôžem nijako okomentovať toto vyhlásenie bieloruského prezidenta, “povedal Peskov.

Podľa jeho slov boli materiály odovzdané vo štvrtok. “Včera Lukašenko povedal, že budú odovzdané FSB,” poznamenal.

“FSB iste podá správu o dokumentoch, ktoré boli odovzdané bieloruskými kolegami. Určite, “odpovedal Peskov na otázku novinára, či sa plánuje prezident RF Vladimír Putin osobne zoznámiť s údajmi z Minsku. “V skutočnosti ide o funkciu akejkoľvek tajnej služby. Ešte raz opakujem, že je pre mňa ťažké povedať čokoľvek o obsahu, “dodal.

Ďalej hovorca uviedol, že od prvých dní Moskva v situácii s Navaľným nič neskrývala. Ruskí lekári poskytovali viac informácií a častejšie ako nemeckí kolegovia. “Neskrývame fakty, všetci o nich dobre viete. Hovorili sme o nich, vedia o nich všetci naši partneri, od prvých dní boli poskytované informácie, “uviedol.

“Kvôli spravodlivosti treba upozorniť každého na to, že z omskej nemocnice chodili informácie oveľa častejšie a bolo ich viac, než to napríklad robia teraz z berlínskej nemocnice. Je to opäť úplne holý fakt, “uviedol.

Podľa jeho slov sa ruskí lekári “správali oveľa transparentnejšie než berlínski kolegovia”. “V tejto situácii spoliehame na fakty, rokujeme dôsledne a opatrne a rovnako tak vyzývame aj ostatných, aby sa spoliehali na fakty,” dodal.Pripomeňme, že nemecký kabinet ministrov v stredu 2. septembra uviedol, že odborníci z laboratória Bundeswehru zistili, že Navaľnyj bol “otrávený” látkou skupiny novičok. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov uviedol, že Berlín neinformoval Moskvu o svojich záveroch o “otrave” Navaľného novičokom, Rusko takéto údaje nemá. Ministerstvo zahraničia Ruska čaká na reakciu Nemecka na žiadosť generálneho prokurátora RF o prípade Navaľného.

 

Primár omskej nemocnice, kde bol liečený Navaľnyj, Alexander Murachovskij poznamenal, že s diagnózou “otravy” sa pracovalo ako s hlavnou pri prijatí pacienta, ale laboratórne testy ju nepotvrdili. V otvorenom liste potom omskí lekári vyjadrili názor, že sa ich “snažia očierniť”.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov