.
Aktuality, Bezpečnosť,

Umelá inteligencia z Česka pomáha chytať zločincov po celom svete

Praha, 7.september 2020 (AM) – Terorista, ktorý sa chystá nastúpiť do lietadla, väzeň, ktorý sa pod zámienkou schôdzky s advokátom chce vo väzení stretnúť so svojím kumpánom, študent, čo chce do školy preniesť zbraň – tieto a ďalšie situácie vie odhaliť systém z dielne českých vývojárov – využíva pri tom umelú inteligenciu.


 

 

“Zločin a kriminalita vrhajú dlhé tiene a úlohou nášho systému je na nich posvietiť. Umelá inteligencia dokáže prekaziť vysoké percento zločinných úmyslov, a preto o systémy, ktoré ju využívajú, javia enormný záujem bezpečnostné zložky prakticky všetkých krajín, “hovorí Ján Račko, majiteľ českej spoločnosti Cogniware, ktorá sa na tento segment sústreďuje.

 

Po systéme, ktorý vie rozpoznávať hlas, chôdzu či tváre, tak okamžite siahli silové zložky krajín Stredného východu, medzi ktoré patrí napríklad Spojené arabské emiráty, Saudská Arábia, Jordánsko alebo Bahrajn.

“Vzhľadom k tomu, že tieto štáty majú voľnejšie pravidlá, čo sa ochrany osobných údajov týka, využívajú schopnosti systému aj pre bežné úkony. Systém je napríklad schopný identifikovať VIP klientov na pobočke už pri vstupe do banky, “vysvetľuje Račko.

 

Tamojšia polícia a armáda však predovšetkým vyťažuje český systém pre odhaľovanie terorizmu a vyšetrovanie trestnej činnosti. Podklady pre vyšetrovanie (dokumenty, e-maily, SMS správy, odpočúvanie, bankové transakcie, videozáznamy a pod.) Sú uložené do jedného úložiska a systém automaticky vyhľadáva vzťahy medzi informáciami, ktoré systém získa z týchto zdrojov.

 

Do rozvoja produktu umelej inteligencie zasiahla pandémia koronavírusu – znemožnila totiž českým konzultantom približne na dva mesiace cestovať, všetky práce sa tak museli odohrať na diaľku.

 

“Bahrajn a Keňa ale začali uvažovať o tom, že si náš systém zaobstarajú pre zmapovanie trasy ľudí nakazených koronavírusom, aby mohli lepšie podchytiť šírenie vírusu,” uvádza Walter Pavliš, obchodný riaditeľ Cogniware.

 

Po úspechu na Strednom východe chce Cogniware uplatniť svoje skúsenosti aj v Česku. Už sa mu to raz podarilo – firma vyhrala súťaž vypísanú Policajnom prezídiom. Česká polícia tak môže využívať systém, ktorý v necelej sekunde porovná fotografiu s databázou, kde sú milióny fotografií, a odstráni tak niekoľkohodinovú rutinnú prácu.

 

.

 

Umelá inteligencia Cogniware podporuje aj bezpečnosť na českých školách. Vie napríklad identifikovať, či sa niekto nesnaží do školy preniesť zbraň. Na stavbách zase dokáže zistiť, kto nemá na hlave bezpečnostnú prilbu či ďalšie ochranné pomôcky.

 

“Náš systém je všestranný a dokáže neuveriteľné veci, ale jeho funkcie sa obmedzujú a prispôsobujú právnej úprave v jednotlivých krajinách, predovšetkým zákonom na ochranu osobných údajov,” dodáva Račko. Česká firma sa aktuálne zúčastňuje medzinárodného projektu na vyhľadávanie teroristov po celom svete. Spoločne s partnermi z Talianska, USA, Austrálie a Spojených arabských emirátov rozširujú systém Cogniware Insights o možnosti analýzy sociálnych sietí a odhalenie podozrivých vzorcov správania.

 

Česká technologická spoločnosť so sídlom v Prahe sa špecializuje na vývoj aplikácií a nástrojov využívajúcich najmodernejšie postupy a softvér s prvkami umelej inteligencie. Aplikácie sú využívané pre analýzu dát, obrazu, zvuku a ďalších informácií. Najčastejším používateľom týchto aplikácií sú silové zložky a finančné inštitúcie. Cogniware je významným partnerom spoločnosti IBM. Z portfólia IBM sa Cogniware zaoberá implementáciou ECM a nástrojov pre ukladanie a vyhľadávanie informácií. Spoločnosť sa dlhodobo zameriava na projekty v oblasti Stredného východu (Spojené arabské emiráty, Saudská Arábia, Jordánsko, Bahrajn), západnej Európy a v Českej republike.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov