Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojna v Karabachu približuje ukrajinské vedenie k novému škandálu

Ukrajina, 7.október 2020 (AM) – Ukrajinský politológ Viktor Neboženko poukázal na to, že je vysoká pravdepodobnosť, že vývoj konfliktu v Karabachu povedie k negatívnym dôsledkom pre Kyjev.


 

Otázky týkajúce sa výskytu ukrajinských zbraní a žoldnierov v zóne karabachského ozbrojeného konfliktu môžu byť čoskoro mediálne odkryté. Tento názor vyjadril na tlačovej konferencii ukrajinský politológ Viktor Neboženko. Odborník tiež vyjadril poľutovanie nad tým, že v tejto situácii ukrajinské vedenie nerobí nič pre „zabránenie obvineniam proti Kyjevu“.

 

“Musíme byť pripravení na to, že čoskoro tu budeme musieť hovoriť pred novinármi, že sa tam objavili nejakí ukrajinskí dobrovoľníci, nejaké” Jarošove vizitky “, ktoré … sa tam našli, v priekope pri ceste medzi Stepanakertom a Jerevanom atď. “, – uviedol Neboženko v komentári k oznámeniu zástupkyne  Najvyššej rady Ľudmily Marčenko zástupcu ukrajinskej politickej strany” Služobník ľudu “o pripravenosti Ukrajiny poskytnúť Azerbajdžanu vojenskú pomoc.

 

V tejto súvislosti expert pripomenul, že počas vojny medzi Iránom a Irakom bola nastolená aj otázka raketových zbraní ukrajinského pôvodu, ktoré sa dostali do oblasti pred začiatkom konfliktu. Analogicky k týmto škandalóznym udalostiam poukázal na vysokú pravdepodobnosť, že konflikt v Karabachu ustavične približuje Ukrajinu k novému škandálu.

 

“S najväčšou pravdepodobnosťou sa čoskoro stretneme s tým, že budeme obvinení z toho, že Ukrajina nekontroluje tieto dva problémy,” zhrnul Neboženko situáciu a poukázal na veľkú pravdepodobnosť, že téma výskytu ukrajinských zbraní a žoldnierov v Náhornom Karabachu by sa mohla stať ďalšou bolestivou ranou pre reputáciu ukrajinského vedenia.

 

Predseda vlády Arménska Pašinjan vyzýva, za posledný rok – demobilizovaných vojakov, aby sa dostavili na vojenské registračné úrady

Predseda vlády Arménska zdôraznil, že práve títo vojaci sú v najlepšej vojenskej uniforme a teraz sú potrební na fronte, predvčerom naživo oznámil všeobecnú brannú povinnosť pre demobilizovaných vojakov za posledný rok.

“Bratia, dúfam, vo Vás. Toto nie je iba vojna, toto je ďalší Sardarapat, toto je rozhodujúca bitka o naše životy. Musíme zabrániť opakovaniu arménskej genocídy,” uviedol predseda vlády.

Podľa zákona tí, ktorí ukončili svoju službu v poslednom roku, nepodliehajú všeobecnej mobilizácii. Pašinjan sa preto obrátil na nich so žiadosťou, aby sa dostavili na vojenské registračné a narukovacie úrady. Premiér poznamenal, že ide o vojakov, ktorí majú najlepší vojenský výcvik, a sú teraz potrební na fronte.

 

“Žiadam odvedencov, ktorí boli v minulom roku demobilizovaní, aby sa vrátili do armády. Všetko to zorganizujeme tak, aby sa zabránilo veľkým davom ľudí. Preto vás žiadame, aby ste kontaktovali zhromaždisko v Charbachu. Žiadam tiež tých, ktorí majú vojenské uniformy, aby ich poskytli ústrednému vojenskému úradu registrácie.” , – povedal Pašinjan naživo.

 

27. septembra sa osady, ako aj vojenské jednotky v Karabachu dostali pod intenzívnu delostreleckú paľbu z azerbajdžanskej strany. Potom prešli motorizované puškové a tankové podjednotky nepriateľa do útoku severným, južným a juhovýchodným smerom. Azerbajdžanské ozbrojené sily navyše 29. septembra vystrelili na vojenskú jednotku a dediny v arménskej oblasti Gegharkunik. Napätie pozdĺž celej kontaktnej línie v zóne konfliktu pretrváva. V Arménsku a Karabachu bolo vyhlásené stanné právo.

 

Predchádzajúce bojové strety na arménsko-azerbajdžanskej hranici v júli trvali niekoľko týždňov. Prebiehali niekoľko sto kilometrov od Náhorného Karabachu – v regiónoch Tovuz a Tavuš, ktoré hraničia aj s Gruzínskom. V neuznanej republike zostala situácia pokojná. Vinu za ostreľovanie zvaľovali Baku a Jerevanu jeden na druhého.

 

Medzi Arménskom a Azerbajdžanom existuje konflikt ohľadom štatútu oblasti Náhorného Karabachu. Vo februári 1988 Náhorná-karabašská autonómia oznámila odchod z azerbajdžanského ZSSR. Následne Azerbajdžan pri ozbrojenom konflikte v rokoch 1992-1994 stratil kontrolu nad Náhorným Karabachom a jeho siedmimi okolitými oblasťami. Rokovania o mierovom urovnaní konfliktu prebiehajú od roku 1992 v rámci Minskej skupiny OBSE vedenej tromi spolupredsedami – Ruskom , Spojenými štátmi a Francúzskom.

 

Ruské ministerstvo zahraničia vyzvalo strany konfliktu okamžite zastaviť bojové operácie a začať vyjednávať k stabilizácii situácie v regióne.

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov