Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Národná rozviedka USA odtajnila záznamy o údajnom pláne demokratov spojiť Trumpa s Ruskom

USA, 8.október 2020 (AM) – Šéf americkej národnej rozviedky John Ratcliffe odtajnil poznámky bývalého riaditeľa CIA Johna Brennana, ktoré sa dajú domnelo považovať za jeden z dôkazov toho, že americkí demokrati mali plán spojiť vtedajšieho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa s Ruskom. Uvádza to stanica Fox News.


 

V správe je vložená kópia dvojstranového dokumentu, kde nie je zamazaných iba šesť riadkov. Podľa zdroja stanice napísal Brennan tieto poznámky po stretnutí s Barackom Obamom. Ide napríklad o “schválený návrh zo strany Hillary Clintonovej jedného z jej zahraničnopolitických poradcov zdiskreditovať Donalda Trumpa roztočením škandálu s potvrdením zo zásahu ruskej bezpečnostnej služby”. V dokumente je tiež uvedený dátum, a to 28. júla.

 

Brennan zaznamenal tri body, ktoré mohol vyjadriť bývalý americký prezident Obama, ale odtajnený je len jeden z nich: “Akékoľvek dôkazy o spolupráci medzi štábom Trumpa a Ruskom”.Fox News tiež dodáva, že použitá skratka “JC” v dokumente a tiež neúplné mená môžu svedčiť o nejakom vzťahu k záležitosti vtedajšieho riaditeľa FBI Jamesa Comeyho, poradkyňe pre národnú bezpečnosť Susan Riceovej či Denise McDonough, šéfky Obamovej kancelárie.

 

Ratcliffe vo svojom komentári pre Fox News uviedol, že odtajnil zápisy na pokyn amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten v stredu tweetoval, že povolil odtajnenie všetkých dokumentov súvisiacich s vyšetrovaním údajných väzieb jeho volebného štábu na Rusko. V ďalšom tweete americký prezident poznamenal, že k tomu došlo už dávno.

“Bohužiaľ pre našu krajinu jednali ľudia veľmi pomaly, zvlášť preto, že sa jedná o možno najväčší politický zločin v histórii našej krajiny,” povedal politik.

 

 

V roku 2016 americké úrady obvinili Rusko zo zasahovania do volieb, Moskva to ale popiera. Na základe nepotvrdených správ o Trumpových “väzbách na Rusko” americké tajné agentúry sledovali zamestnancov Trumpa. Následne “ruskú kauzu” vyšetroval zvláštny prokurátor Robert Mueller, ktorý nenašiel žiadne dôkazy dohovoru medzi súčasným americkým prezidentom a Ruskom.

 

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že dal pokyn, aby odtajnili všetky dokumenty, spojené s jeho údajnými stykmi s Ruskom. Rozhodol sa tiež zverejniť informácie o korešpondencii bývalej ministerky zahraničných vecí USA Hillary Clintonovej, ktorú viedla na svojom osobnom serveri.

“Nariadil som, aby úplne odtajnili všetky dokumenty, spojené s jedinečným najväčším politickým zločinom v amerických dejinách, podvodom (spojeným s) Ruskom. Rovnako, ako aj so škandálom okolo elektronickej pošty Hillary Clintonovej. A žiadna redakčná úprava,“ napísal americký prezident na svojom Twitteri.

 

Trump neraz vyšetrovanie označil za „hon na čarodejnice“ a popieral všetky obvinenia zo sprisahania s Moskvou. V Kremli tvrdenia o pokusoch ovplyvniť priebeh volieb v USA tiež odmietli. Bývalý zástupca riaditeľa národnej rozviedky Spojených štátov Richard Grenelle skôr vyhlásil, že obvinenia z údajného sprisahania predvolebného štábu Donalda Trumpa s Moskvou založili na falošných údajoch. Tvrdil, že videl všetky spisy, ktoré pripravili demokrati.

„A z toho, čo som videl, mi proste prišlo zle,“ povedal Grenelle.

Podľa jeho slov administratíva bývalého prezidenta Baracka Obamu a viceprezidenta Joe Bidena tajne spustila operáciu špehovania Trumpovej kampane a umlčala početných predstaviteľov tajných služieb, ktorí vystupovali proti a zatajili všetko, čo by mohlo túto vec zmariť.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov