Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajina deportovala dvoch amerických neonacistov – chceli sa pridať k ultrapravicovej jednotke kvôli „bojovým skúsenostiam“

Ukrajina, 10.október 2020 (AM) – Ukrajina podľa predstaviteľov ukrajinskej bezpečnostnej služby deportovala dvoch mužov z notoricky známej násilníckej americkej neonacistickej skupiny, ktorí sa pokúsili založiť miestnu pobočku a pripojiť sa k ultrapravicovému vojenskému útvaru, aby získali bojové skúsenosti vo vojnou zmietanej krajine.


 

 

Muži, obaja občania USA, sú členmi neonacistickej skupiny známej ako Atomwaffen Division (AWD), potvrdil jeden z ukrajinských predstaviteľov. Obaja úradníci odmietli poskytnúť mená mužov a ďalšie osobné informácie. Okamžite nebolo jasné, či boli muži deportovaní späť do USA. Video z Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) ukázalo agenta po boku oboch mužov s batohmi pri prepážke na letisku.

 

K deportácii amerických neonacistov prichádza v čase, keď americkí bezpečnostní úradníci varujú, že násilní domáci extrémisti vrátane bielych rasistov predstavujú pre USA najväčšiu teroristickú hrozbu pred budúco mesačnými prezidentskými voľbami.

 

AWD je neonacistická skupina, ktorá sa podľa Anti-Defamation League objavila v roku 2016 po boku amerického alt-right segmentu bieleho rasistického hnutia. Členovia AWD už boli spojení s niekoľkými vraždami v krátkej histórii skupiny, dodala ADL. Vo februári bolo zatknutých päť vyšších členov a obvinení z federálnych zločinov. Podľa zákona Southern Poverty Law Center je AWD „organizovaná ako séria teroristických buniek, ktoré sa usilujú o civilizačný kolaps.“

 

SBU vo štvrtok na svojom webe uviedla, že obaja Američania „vytvorili video propagujúce neonacizmus a nabádajúce občanov, aby páchali na Ukrajine obzvlášť závažné trestné činy vrátane vraždenia a teroristických útokov“. SBU uviedla, že video, ktorého screenshoty zdieľali online a zobrazovalo „Atom“ v Atomwaffen, bolo šírené po sociálnych sieťach. Na videu, ktoré bolo pôvodne zverejnené v roku 2019. bolo niekoľko mužov v maskách a maskáčoch, s útočnými puškami.

 

Američania vykonávali „nelegálne aktivity“ v hlavnom meste Kyjeve, ako aj v západnom Ľvove a východnom Charkove, uviedla SBU. Ďalej sa uvádza, že „sa pokúsili pridať k jednej z ukrajinských vojenských jednotiek s cieľom získať bojové skúsenosti, ktoré zástupcovia skupiny plánovali využiť pri nelegálnych činnostiach“. SBU neuviedla, kedy Američania prišli na Ukrajinu, ale zakázala im opätovný vstup do krajiny na tri roky.

 

Experti na terorizmus varovali, že Ukrajina, ktorá vedie vojnu proti Rusku a Doneckej a Luhanskej republike vo východnom regióne Donbasu, sa stane plodným cvičiskom pre západných bielych nacionalistických extrémistov. Jednou zo skupín osobitne znepokojujúcich bola krajne pravicová skupina Azov, ktorá začala ako dobrovoľnícky prápor, keď vypukla vojna v roku 2014, ale odvtedy prerástla v hnutie pozostávajúce z politickej strany, jednotky ostražitosti, ktorá úzko spolupracuje s políciou, a rôznymi mimovládkami. Pluk Azov bol oficiálne začlenený do ukrajinskej národnej gardy koncom roka 2014.

 

Podľa ukrajinských úradníkov sa Američania pokúsili pridať k Azovu.  Americkí bieli nacionalisti sa v posledných rokoch pokúsili pridať niekoľkokrát ku Azovu. V septembri 2019 FBI zatkla za plánovanie bombového útoku na americkú spravodajskú sieť Jarretta Williama Smitha, 24-ročného vojaka, ktorý bol dislokovaný vo Fort Riley a chcel vycestovať na Ukrajinu a bojovať v pluku Azov. V auguste bol odsúdený na dva a pol roka väzenia.

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov