.
Aktuality, História,

Rosgvardia zverejnila unikátne dokumenty o účasti vojsk NKVD v bojoch pri Moskve

Rusko, 6.December 2020 (AM) – Dokumenty popisujú využitie jednotlivých zamestnancov NKVD a tiež hovoria o kľúčových udalostiach v obrane hlavného mesta. Rosgvardia zverejnila archívne dokumenty o účasti vojsk NKVD na bojoch pri Moskve v roku 1941. Informovala o tom tlačová služba Ruskej gardy. Vydanie jedinečných archívov bolo načasované tak, aby sa zhodovalo s Dňom vojenskej slávy.


 

Na začiatku druhej svetovej vojny sa bitky pri Moskve zúčastnili štyri divízie NKVD, dve brigády, niekoľko samostatných vojenských jednotiek a tri obrnené vlaky. 5. decembra zahájili sovietske jednotky protiofenzívu a zatlačili nepriateľa stovky kilometrov od hlavného mesta.

 

.

 

Publikované archívy nie sú len zoznamom vojenských jednotiek a útvarov, ale aj kronikou činov zamestnancov Ľudového komisariátu. Vojaci sa vrhali pod tanky, podnikli bajonetové útoky, zničili nacistickú pechotu a vyčistili prístupy k mostom a cestám, obnovili poškodené komunikačné vedenia a zničili železničné trate na dodávku potravín, liekov a streliva frontovým jednotkám.

 

„V dňoch 9. a 10. októbra, na južnom a juhozápadnom prístupe k Mcensku, 34. motostrelecký pluk vojsk NKVD, napriek nepriateľskej prevahe v pracovnej sile a technickom vybavení, viackrát odrazil ich útoky a držal obsadené línie,“ cituje výňatky z dokumentov TASS.

 

.

 

Samostatná zmienka v odtajnených archívoch sa venuje bitke s nacistami v oblasti dediny Iščejno, ktorá sa odohrala od 12. do 13. októbra. Nepriateľa tlačili vojaci piatej a šiestej roty NKVD.

 

“Veliteľ 1. čaty 5. roty Iľja Nikolenko sa vrútil na nepriateľský tank a podpálil ho fľašami s horľavou zmesou. Zároveň hrdinskou smrťou zomrel sám súdruh Nikolenko, “uvádzajú dokumenty.

 

.

 

Koncom novembra vojaci viedli krutý boj s nepriateľmi postupujúcimi po Leningradskom smere. Zamestnanci ľudového komisariátu deväť hodín brzdili postup prechádzajúcich nacistov.

„Poručík Verbovoj sa vyznamenal v bitke, keď po otrase mozgu a popálenine na tvári naďalej pokojne a sebavedome riadil paľbu svojej jednotky,“ uvádza sa v správe veliteľstva.

 

Z publikovaných osobitných správ vyplýva, že mnohým bojovníkom NKVD boli udelené medaily za statočnosť a odvahu. Aj vďaka výsledkom ich akcií v rámci formácií Červenej armády bolo možné ubrániť Moskvu v jednom z najdôležitejších okamihov Veľkej vlasteneckej vojny.

Milan Novický

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov