.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prezident Trump sťahuje veľkú časť vojakov aj zo Somálska

 


USA, 8.December 2020 (AM) – Návrat vojakov domov zo svojich dobyvačných vojen nemusí byť len chuť ukončiť vojny a nastoliť mier. Môžu sa za tým skrývať mnohé dôvody. Jedným z nich môže byť aj ohrozenie priamo vo vnútri štátu, prípadne ohrozenie vedenia štátu rôznymi silami.

Počas prezidentovania Baracka Obamu a v súlade s politikou jeho predchodcu americké sily uskutočnili niekoľko náletov proti skupinám džihádistov patriacich k šábabským milíciám spojeným s al-Káidou. Pri týchto operáciách bolo zabitých niekoľko vedúcich predstaviteľov tejto organizácie, ako napríklad jej vodca Ahmed Abdi Godane v septembri 2014.

Hneď ako prezident Trump dorazil do Bieleho domu, zintenzívnil toto úsilie a ponechal viac voľnosti vojenským veliteľom priamo v teréne. Počas prvého roka jeho funkčného obdobia sa počet leteckých útokov proti Šebabom viac ako zdvojnásobil a vzrástol z 15 (v 2016) na 35 náletov. Tento trend sa potom ešte zývšil a v roku 2019 bolo vykonaných 51 útokov proti somálskemu džihádistickému hnutiu. A medzi januárom a aprílom 2020 sa frekvencia ešte zvýšila, najmä po útoku na základňu, v ktorej sú ubytovaní príslušníci amerického letectva a americkí súkromní dodávatelia v Keni.

Súčasne dostali americké špeciálne sily za úlohu pripraviť svojich somálskych kolegov z brigády Danab. Za týmto účelom a samozrejme aj pre ďalšie misie, nasadil Pentagón v krajine ďalších približne 700 vojakov. Okrem toho je zapojená aj CIA, ako to preukázala smrť jedného z jej agentov v novembri minulého roka, za okolností, ktoré neboli formálne stanovené.

Dôvodom tohto úsilia je, že USA vždy považovali milície Shebab za jednu z „najvážnejších“ hrozieb v Afrike. „Preto sa na ne zameriavame,“ vysvetlil generál Roger Cloutier, veliteľ pozemných síl amerického Africomu [americké velenie pre Afriku, pozn.].

Úloha je však ťažká a výsledky neprichádzajú. Pokiaľ ide o výcvik somálskych špeciálnych síl, americký vojenský predstaviteľ v apríli 2019 uviedol pre CNN, že bude potrebných ďalších najmenej sedem rokov, aby sa brigáde v Danabe poskytlo päť práporov, čo je približne 3000 vojakov schopných účinne bojovať proti džihádistom.

Pokiaľ ide o nálety, generál Thomas Waldhauser, ktorý bol vtedajším šéfom amerického Africomu, vysvetlil, že hoci „pôsobili“ problémy Shebabu, „nedokázali by ich poraziť“. Z tohto dôvodu pokračoval: „Somálska národná armáda sa musí rozvíjať, musí zintenzívniť svoje úsilie a prevziať zodpovednosť“ za bezpečnosť svojej krajiny.

Na druhej strane, Shebab vykazuje prekvapivú odolnosť. Napriek cielenej likvidácii ich vodcov a neúspechom, ktorým čelila misia Africkej únie AMISOM nasadená v Somálsku pod záštitou OSN, títo džihádisti naďalej predstavujú významnú hrozbu, pričom útoky sa pravidelne uskutočňujú v r. Mogadišo.

„Bezpečnostné podmienky zostávajú nestále a v priemere bolo mesačne zaznamenaných 270 porušení bezpečnosti. Vo väčšine prípadov išlo o útoky Shebabu, vrátane útokov pomocou improvizovaných výbušných zariadení, “poznamenáva Antonio Guterres vo svojej poslednej štvrťročnej správe o situácii v Somálsku, ktorá je kópiou predchádzajúcej. Veľmi to pripomína, ako sme to videli za komanča pri Novoročných príhovoroch prezidenta, kde sa zvykol zmeniť dátum a prípadne meno s priezviskom nových socialistických hrdinov, ktorí strávili viac pracovných sobôt v práci na panskom ako iní. OSN sa javí ako podobná inštitúcia vyžierajúca štátne rozpočty svojich prispievateľov v prospech jej dodávateľov =humanitárnej= pomoci do postihnutých oblastí. Z toho potom logicky vyplýva, že postihnuté oblasti sú zdrojom obrovských príjmov pre dodávateľov OSN? Kto má záujem o mier?

Nárast počtu samovražedných bombových útokov v Mogadišu, ktoré sú zamerané na vládnych a bezpečnostných pracovníkov a často si vyžiadajú civilné životy, je veľmi znepokojujúci, rovnako ako cielené zabíjanie vládnych úradníkov, ako aj riziko narušenia prebiehajúcich volebných procesov zo strany Šebabov.

.

Prezident Trump, ktorý ešte nie je až tak isté, či Biely dom opustí =len tak=, sa potom rozhodol prehodnotiť somálsku stratégiu. Teda po (čiastočnom) odchode jeho vojsk zo severovýchodnej Sýrie a oznámenia týkajúce sa Afganistanu a Iraku (kde sa očakáva, že do 15. januára zostane v každej z týchto dvoch krajín iba 2 500 vojakov), nariadil stiahnutie„väčšiny“ amerických jednotiek nasadených v súčasnosti v Somálsku „začiatkom roku 2021“. Buď v priebehu nasledujúcich troch týždňov.

“Niektoré sily môžu byť presunuté mimo východnej Afriky.” Zvyšok síl však bude presunutý zo Somálska do susedných krajín, aby sa umožnili cezhraničné operácie USA a partnerských síl, aby sa udržal tlak na násilné extrémistické organizácie, “uviedol Pentagón prostredníctvom zverejneného vyhlásenia. 4. decembra. Je zrejmé, že operácie v Somálsku sa budú vykonávať hlavne z tábora Lemonnier, z Džibuti a Kene.

Ďalej Pentagón musel tiež uistiť napríklad aj Francúzov z operácie BARKHAN v oblasti SAHEL, pretože ich jednotky sú priamo naviazané na činnosť amerických.
„Budeme pokračovať v oslabovaní násilných extrémistických organizácií, ktoré môžu ohroziť naše územie,“ uviedol Pentagón s tvrdením, že si želá „zachovať potrebnú kapacitu na vykonávanie cielených protiteroristických operácií v Somálsku“.

Uvidí sa, ako sa toto rozhodnutie prijme. Správa generálneho inšpektora Pentagónu zverejnená v novembri trvala na tom, že Shebab zostáva „odolný a schopný útočiť na pro-západné záujmy v Somálsku a východnej Afrike“.

Adam Riečanský

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov