.
Aktuality, Bezpečnosť,

Francúzsko : Geneticky vylepšený vojak versus IRON MAN

 


Francúzsko, 9.December 2020 (AM) – Koncept Iron man boduje vo Francúzskej armáde. Etická komisia vo Francúzsku dáva prednosť vojakovi s pomôckami Iron man pred chirurgicky, alebo geneticky vylepšenými vojakmi.

Chirurgicky vylepšený zrak na nočné videnie, alebo implantát na automatické dodanie antistresového hormónu a podobne sú nové technologické smery a ich vývoj viedol Francúzsko k tomu, aby velenie zvážilo možnosť disponovať vylepšenými vojakmi so vštepeným etickým kódexom. Podľa Francúzskych expertov sa bojovníci s vylepšenými vlastnosťami začnú už čoskoro objavovať na bojových poliach a preto sa fikcia z filmov budúcnosti presúva už do prítomnosti. Zatiaľ však etická komisia nepovolila invazívne zákroky na telách vojakov s cieľom zlepšenia ich bojových schopností. Zatiaľ sú v tomto smere povolené len užitie kofeínu, antimalarík, vakcíny, alebo lieku proti bolesti v prípade vážneho zranenia.

.

Podľa výskumníkov je však nevyhnutné držať krok v trende, aby si tak zachovali schopnosť flexibilnej reakcie na nové hrozby, ktoré sa ešte dnes nedajú presne vyjadriť. Zatiaľ zostáva cieľom armády zachovať si akčnú kapacitu pri dodržiavaní základných hodnôt ľudskej dôstojnosti.

V skutočnosti sa človek vždy snažil zvýšiť svoje schopnosti, od ďalekohľadov cez brnenie a štíty, aby sa chránil. Výskum a inovácie na seba nadväzujú. Ich cieľom je posilniť efektivitu vojaka. Inými slovami, majú z neho urobiť vylepšeného vojaka.

Príkladov je mnoho. Po celom svete bola vyvinutá celá rada prototypov exoskeletov schopných niesť ťažšie bremená a umožniť tak vojakovi pohodlnejšie uniesť potrebné vybavenie, alebo napríklad u niektorých útočných vrtuľníkov je smer guľometu riadený pohľadom pilota a podobne.

V niektorých krajinách sa dokonca uskutočnili chirurgické operácie rohovky s cieľom zlepšiť videnie vojaka. Týmito postupmi sa podarilo zlepšiť videnie až o 20%, poznamenal Gérard de Boisboissel z Výskumného centra vojenskej akadémie Saint-Cyr-Coëtquidan ( CREC) počas konferencie na konci roku 2019.

.

Stále viac a viac technológií vyvedie človeka z jeho prirodzených limitov a jedna z výziev bude v konečnom dôsledku spočívať v definovaní potrebného stupňa ľudskej kontroly. V budúcnosti by mohlo byť za prísnych podmienok kontroly vojenským zdravotníctvom možné uskutočniť určité invazívne (operatívne) vylepšenia ľudského tela.

Napríklad civilnom svete existuje už dnes celá rada ľudí, ktorí si nechali implantovať číp do tela. Napríklad niekoľko tisíc zamestnancov vo Švédsku súhlasilo s tým, aby si pod kožu nechali vsunúť čip, ktorý im uľahčí prístup do priestorov spoločnosti. Vo svojej podstate ide o niečo ako elektronický kľúč, ktorý majú stále pri sebe.

Vo vojenskom svete by to mohlo viesť k čipu, ktorý umožní napríklad presné zameranie pozície v teréne v reálnom čase a zabráni tak napríklad bratovražednej streľbe. Prípadov, kde spojenci zahájili paľbu proti sebe je dosť.

Florence Parly vysvetlila, že je však nutné držať krok aj s civilným svetom a preto sa rozpočet pre inovácie vo Francúzskej armáde zvýšil za posledné 3 roky o takmer 20% a dosiahol tak rekordných 900 miliónov Eur v 2021. Preto je jasné, že armáda si nesmie dovoliť zaostať a preto výskum bude pokračovať tak, aby spĺňal požadované ciele.

.

Etická komisia je niečo ako ochranná sieť. Je nevyhnutné, aby všetky technológie a inovácie boli pod dohľadom, aby neprešli nad rámec hodnôt spoločnosti.

Vo Francúzsku napríklad, aspoň zatiaľ, striktne odmietajú vyradenie človeka z procesu rozhodovania. Konkrétne ide o robotov zabijákov s vlastnou schopnosťou zaútočiť podľa vyhodnotenia hrozby.

Francúzska armáda prezbrojuje. Po takmer pol storočí kraľovania FAMAS-u ho zosadil nemecky HK 416

Francúzi hľadajú niečo ako rovnováhu medzi pokrokom a nutnosťou vylepšovať človeka vojaka. Sú si vedomí, že musia zostať na špici v tomto výskume, ale aplikácia všetkého nového do praxe zatiaľ nie je prípustná práve z etických dôvodov.

Veľký skok v tomto smere bol príchod bezpilotných lietadiel, ktoré dostali prezývku dron. Ich schopnosť niesť zbrane a nemať na palube pilota z nich robí potenciálne veľmi nebezpečný objekt. Sú riadené z rôznych centier, ale pilot v kokpite dáva stroju inú mieru bezpečnosti výkonu úlohy.

Samozrejme, ži vidíme nespočetné množstvo úspešných akcii vedených dronmi. Vďaka nim, nemusí prísť pilot o život a v prípadne neúspešnej misie príde armáda len o stroj.

Ale napriek týmto technologickým posunom je podľa Francúzskej ministerky obrany Florence Parly nutné vytvoriť etický rámec, ktorý bude základom, pre ďalšie kroky vo vývoji a implementácii nových technológii do praxe. Do tohto etického rámca spadá samozrejme aj vylepšený vojak. A preto sa to dá možno s trochou humoru predstaviť ako smer, ktorý by radšej vytváral z vojakov Ironmanov a nie genetických mutantov ako Spiderman, prípadne Hulk.

Adam Riečanský

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov