.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo USA nepredĺžia Start-3?

USA, 9.December 2020 (AM) – Špeciálny predstaviteľ prezidenta USA Donalda Trumpa pre kontrolu výzbroje Marshall Billingslea v článku pre Inštitút verejnej politiky, ktorý bol uverejnený 8. decembra 2020, tvrdí, že Start-3 nepokrýva vyše 60 % strategickej výzbroje Ruska. A toto vraj bolo známe už v časoch prezidentstva Baracka Obamu v roku 2010 pri podpise zmluvy (platnosť od 5. 2. 2011).


 

Z ruského ministerstva zahraničia sa zase ozýva, že USA síce majú výhrady voči Dohovoru o znížení počtu strategických útočných zbraní, pritom ho však samé neplnia.

 

Lenže podstata nesúladu týchto názorov je v niečo inom. V tom, že Rusi sú vo vývoji tejto triedy zbraní vpredu a Američania ich nedokážu dobehnúť a preto by ich radi zastavili. Čiže chcú limitovať to, čo ešte samé nemajú. Preto operujú slovíčkami, ktoré so „strategickými útočnými zbraňami“ nemajú nič spoločné.

 

Dôkazom sú aj slová Billingslea, že „Rusko má teraz omnoho viac atómových hlavíc pre systémy nestrategického dosahu, ako hlavíc pre systémy, ktoré nespadajú pod Start-3, a oni k nim každý rok pridávajú čoraz viac“. Alebo aj tieto slová: „Jasne sme hovorili, že chceme predĺžiť dohovor Start-3, no iba ak bude sprevádzaný rámcovou dohodou, ktorá pokrýva všetky hlavice…“

 

Kto sa má v tom vyznať? Tak USA najskôr likvidujú všetky „atómové zmluvy“ a teraz by jednou chceli zakryť všetko? Ale veď to predsa nejde! Na to by pristúpil len samovrah. Rusko sa predsa nachádza v úplne inom zemepisnom prostredí ako USA!!! A tieto špecifiká narovnávali práve už Američanmi zneplatnené dohody.

V. Mikunda

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov