.
Aktuality, Bezpečnosť,

Trumpove chyby: Koronavírus pomohol Rusku a Číne vytvoriť systém včasného varovania pred Západom

USA, 20.December 2020 (AM) – Čína a Rusko vedia, ako ťažiť z vonkajšieho tlaku. Vypracovali stratégiu na zabránenie akejkoľvek kríze a dokázali situáciu obrátiť vo svoj prospech. Napríklad americký prezident Donald Trump sa počas pandémie pokúsil obviňovať Peking zo šírenia koronavírusu, túto situáciu využilo Rusko, aby vytvorilo varovný systém raketových útokov (EWS), ktorý pre Západ predstavuje kolosálnu hrozbu.


 

Obe krajiny počas pandémie vytvorili nové princípy medzinárodných vzťahov. Rozvoj rusko-čínskej spolupráce prebieha na pozadí nepriateľstva so Západom a neobmedzuje sa iba na obrannú sféru.

 

Rusko-čínske vzťahy idú nad rámec kultúry, hospodárstva a medzinárodných inštitúcií. Peking a Moskva sa usilujú o vytvorenie paralelných štruktúr, ako je Nová rozvojová banka, ktorá bude financovať výstavbu infraštruktúry a rôzne projekty v krajinách BRICS. Uvádza sa tiež, že Nová rozvojová banka bude konkurovať Svetovej banke. Okrem toho plánujú vytvoriť obdobu Medzinárodného menového fondu (MMF) s majetkom 100 miliárd dolárov.

Počas pandémie koronavírusu vyvinul americký prezident Donald Trump nové stratégie, ako čeliť Číne. Ohlásil vývoj rôznych zbraní, sankcie, clá a vydal zvučné vyhlásenia.

 

Trump dokázal presvedčiť svojich priaznivcov, že Čína predstavuje hrozbu pre súčasnosť a budúcnosť Spojených štátov. Pripravil ich na prijatie akýchkoľvek rozhodnutí bez ohľadu na dôsledky, vrátane atómového útoku proti Číne, ak bude chcieť, hoci realita ukazuje, že americký prezident vedie voči Číne katastrofálnu politiku. Pokusy prinútiť Peking, aby prostredníctvom sankcií a slovnej vojny otvoril svoj trh pre americký tovar, sa však vyplatili.

 

Svedčia o tom výsledky za prvých deväť mesiacov roku 2020. Peking kúpil americký tovar v hodnote takmer 60 miliárd dolárov, čím sa USA stali tretím najväčším vývozcom do Číny. Export sóje a kukurice z USA do Číny sa minulý mesiac výrazne zvýšil. Američania vyviezli cirok v hodnote 617 miliónov dolárov od januára do augusta 2020, v porovnaní s 561 miliónmi dolárov v rovnakom období roku 2017.

 

Deje sa tak napriek politickému a diplomatickému napätiu vo vzťahoch medzi USA a Čínou: uzavretie konzulátov, tvrdá rétorika vychádzajúca z oficiálnych médií, populistická vojna na Twitteri a prenasledovanie čínskych vedcov obvinených zo skrývania väzieb s Čínskou ľudovou oslobodzovacou armádou (PLA).

 

Vojenská aliancia

Na začiatku pandémie Čína využila Trumpovu ustráchanú a tvrdú politiku na nadviazanie spojenectva s Ruskom pod zámienkou vedecko-technickej spolupráce na boj proti epidémii a na posilnenie vedeckých väzieb.

 

Putin však mal iné plány. Zrazu vyhlásil, že Rusko pomáha Číne pri vytváraní varovného systému raketových útokov (EWS), ktorý dramaticky zvýši obranu krajiny. Mimochodom, iba Rusko a USA majú systém včasného varovania.

 

Systém včasného varovania vedie k odpočúvaniu a ničeniu medzikontinentálnych rakiet, pretože má na túto úlohu špeciálny radar. Systémy varovania pred raketovými útokmi sa aktívne vyvíjajú a zvyšujú účinnosť pri včasnom odhalení rakiet vrátane balistických rakiet.

 

Radary systému včasného varovania pracujú v okruhu 5 tisíc kilometrov. Okrem toho sú schopní rýchlo monitorovať priestor. Inými slovami, rakety včasného varovania umožňujú ktorejkoľvek krajine zabrániť raketovému útoku za niekoľko minút, takže sú neoceniteľným pokladom.

 

Čína a Rusko nadviazali spoluprácu s USA. Prekonali nové prekážky, oslabili americkú moc a pokračovali v budovaní nového svetového poriadku, v ktorom sú zastúpené rôzne sily, podporujúce jednu alebo druhú stranu, zviazané ideologickým, politickým a právnym porozumením.

 

Podpísali bezpečnostnú zmluvu, ktorá predpokladá upustenie od raketových útokov strán, výmenu informácií o rozsiahlych vojenských operáciách na hraniciach, ako aj vykonávanie vzdušných, námorných a pozemných cvičení a dodávku pokrokových obranných technológií do Pekingu vrátane vojenských lietadiel a rakiet zem – vzduch, vďaka čomu sa Čína stala najväčším dovozcom ruských zbraní.

 

Svet je vydesený

Čína a Rusko oznámili spoluprácu na systémoch včasného varovania, neposkytli však podrobnosti. Je len isté, že spolupráca bude zahŕňať varovné systémy pre útoky balistickými raketami na veľké vzdialenosti.

 

Západné krajiny sú znepokojené rusko-čínskou spoluprácou, pretože nevedia, či sa rozšíria aj na rakety krátkeho doletu. Predtým boli zakázané na základe zmluvy INF, ktorú Trump vo februári 2020 hlúpo opustil. Rusko taktiež pozastavilo účasť na zmluve INF a začalo spolupracovať s Čínou na systémoch včasného varovania.

 

Vytvorenie spoločného systému včasného varovania je pre Západ katastrofou, od presunu obrannej technológie do Pekingu po vytvorenie rusko-čínskeho operačného veliteľstva, ktoré mu umožní ovládnuť ázijský kontinent. Pripomeňme, že to bol hlavný dôvod Trumpovho odstúpenia od zmluvy INF.

 

Kontrola nad Áziou znamená kontrolu nad Stredným východom, strednou a západnou Afrikou. V oblastiach náchylných na konflikty prenikajú etnické skupiny, ako sú Kurdi, do niekoľkých krajín, rozvíjajú sieť organizovaného zločinu a uskutočňujú inú politiku ako západnú. Inými slovami, takmer úplne vylučujú Západ z týchto oblastí.

 

Ale to nie je jediný problém. Čína a Rusko môžu zaujať tvrdší postoj k globálnym problémom a prilákať nových spojencov, ktorých Západ odmietne, vrátane Severnej Kórey. Je potrebné poznamenať, že tieto krajiny neočakávajú žiadne zlepšenie vzťahov s USA v rámci novej Bidenovej správy.

 

Americká politická elita chápe rozsah hrozby zo strany Ruska a Číny. Nešetrili diplomatickým úsilím dokázať svoje odhodlanie dosiahnuť svetový mier a západné krajiny majú podobné postavenie. Dokazuje to absencia zásadného prielomu vo vzťahoch medzi Ruskom a EÚ, najmä pokiaľ ide o Ukrajinu.

 

Dá sa povedať, že spolupráca na systémoch včasného varovania bude obrovskou výzvou pre medzinárodný systém, ako aj pre hlavné mocnosti a regionálne subjekty, ktoré sa stretávajú po tom, čo diplomacia preukáže svoju neschopnosť riešiť globálne problémy, najmä od roku 2011.

 

Revolúcie „Arabskej jari“ ukázali realitu medzinárodného súperenia a zlyhania diplomacie zoči-voči mocenskému jazyku v Sýrii, Líbyi, Jemene a ďalších krajinách, ktorých problémy sa len zhoršovali konfliktom záujmov medzi rôznymi mocenskými centrami.

Ahmed Fawzi Salim, Noonpost

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov