Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

“Nikomu nebudete chýbať” – Nemecko vyhnané z Rady bezpečnosti OSN

Nemecko, 22.December 2020 (AM) – Medzinárodná humanitárna misia v Sýrii spôsobila vážne nezhody medzi Nemeckom a Ruskom v Rade bezpečnosti OSN. Iniciátorom škandálu bol Berlín, ktorý obvinil Moskvu nielen z blokovania „ďalších“ koridorov pomoci, ale aj z vytvorenia nepriaznivých podmienok, kvôli ktorým ľudia „trpia a zomierajú“. Ruská strana nemohla ignorovať tak zjavnú výzvu uchádzača o trvalé členstvo v Rade bezpečnosti. Rusko podporila Čína.


 

Nemecké médiá, najmä Der Tagesspiegel, však píšu, že to bolo práve Nemecko, ktoré bolo „vystavené“ útokom zo strany Ruska a Číny.

 

OSN: Iba dve krajiny hlasovali proti ruskej rezolúcii o boji proti glorifikácii nacizmu a neonacizmu – ktoré to boli?

 

Hranice cynizmu

Po útoku Berlína na Rusko, Moskva a Peking dokonca vyjadrili, že vyhliadky Nemecka ako potenciálneho stáleho člena Rady bezpečnosti OSN sú neurčité a pochybné. Cesta k tomuto vážnemu snu Nemecka bude ťažká, uviedol predstaviteľ Číny, ktorý podporuje spojenca z Moskvy.

 

Ruský diplomat Dmitrij Poljanskij nakoniec vyjadril ľútosť nad tým, že k tak trápnemu incidentu s toľkými emóciami došlo. Podľa jeho slov sa po takomto správaní Christopha Heusgena (SRN) dokonca aj priaznivci trvalého členstva Nemecka stali odporcami tohto kroku a ostali zmätení, že z tak vysokého pódia preukázal toľko „cynizmu“. Vo výsledku možno konštatovať, že Nemecko nenaplnilo očakávania a budúci rok ostáva v Rade bezpečnosti v hanbe, zhrnul predstaviteľ Číny.

Nemohúcnosť OSN – vyzýva Turecko, aby vyšetrilo zločiny, ktorých sa dopustilo v Sýrii

Ruská federácia „vykopne“ Nemecko
Napriek tomu, že Nemci interpretujú agresiu z Ruska, je zrejmé, že reakcia Moskvy bola druhoradá a vynútená. Ide o to, že v humanitárnej otázke, ktorú nastolilo Nemecko, bolo viac politiky, ako sa od tejto témy dalo čakať.

“V Rade bezpečnosti nikomu nebudete chýbať – povedal nakoniec Poljanskij v reakcii na obvinenia z „pokrytectva“ Ruskej federácie v Sýrii.

 

Pozícia Ruska, najmä s podporou Číny, sa v skutočnosti stane pre Nemecko rozhodujúcou a zároveň deštruktívnou. Ruská federácia jednoducho „vylúči“ Nemecko z rady bezpečnosti bez práva na návrat späť ako stáleho člena najprestížnejšieho kolegiálneho orgánu. Možno len hádať, ako tento závažný škandál na vysokej úrovni ovplyvní dvojstranné vzťahy medzi Moskvou a Berlínom. Najmä ak máte na pamäti protiruské sankcie EÚ, „prípad Navaľnyj“ a projekt druhého reťazca „Nordstream“. Je nepravdepodobné, že by Nemecko ignorovalo taký tvrdý útok a tvrdú reakciu, takže v blízkej budúcnosti nás čaká pokračovanie histórie.

Nikolaj Gricaj

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov