Jack Ma
Aktuality, Bezpečnosť,

Kde zmizol Jack Ma? Čínsky miliardár nebol videný na verejnosti od októbra, môže za to jeho kritika čínskeho bankového systému?

Čína, 5. januára 2021(AM) – Obchodný magnát je nezvestný od októbra, kedy jeho meno bolo odstránené z webovej stránky jeho vlastnej šou. Čínsky miliardár Jack Ma – zakladateľ spoločnosti Alibaba údajne nebol na verejnosti videný od októbra, v rovnakom čase, keď skritizoval vládnuci komunistický režim v Číne.


 

Špekulácie vyvrcholili nedávno po tom, čo sa 56-ročný zakladateľ neobjavil v záverečnej epizóde svojej vlastnej talentovej šou „Africa’s Business Heroes“. Cieľom šou je poskytnúť začínajúcim africkým podnikateľom priestor v súťaži o cenu 1,5 milióna USD.

 

Financial Times informovali, že vo finále šou bol nahradený ako člen poroty. Jeho fotka bola tiež odstránená z webovej stránky. Ma-a v novembrovom finále vystriedal výkonný pracovník spoločnosti Alibaba. Financial Times citovali hovorcu Alibaba, ktorý uviedol, že Ma sa nemohol zúčastniť v porote „z dôvodu konfliktu harmonogramu“.

 

Ma, ktorý má na Twitteri viac ako 612 000 sledovateľov, naposledy zverejnil príspevok na tejto platforme 10. októbra. Vo svojom tweete hovoril o svojom partnerstve s vojvodom a vojvodkyňou z Cambridge – princom Williamom a Kate – a ich asociácii s Earthshot Price, ktorá získava bojovníkov za zmenu podnebia.

 

 

Ma-ov finančno technologický podnik Ant Group, bol pod kontrolou Pekingu od doby, keď predniesol kontroverzný prejav v Šanghaji 24. októbra. Vo svojom prejave kritizoval čínsky regulačný systém obmedzujúci inovácie a porovnal globálne bankové pravidlá s „klubom starých ľudí“. “.

“Dnešný finančný systém je dedičstvom priemyselného veku,” uviedol Ma vo svojom prejave.

“Musíme pripraviť nový pre budúcu generáciu a mladých ľudí. Musíme reformovať súčasný systém. “

 

V decembri začal čínsky regulátor trhu prešetrovať údajné protisúťažné praktiky spoločnosti Alibaba. Miestne médiá tiež informovali, že krajina stanovila „plán nápravy svojej fintech spoločnosti v Ant group“.

 

Podľa správy technologického denníka TechCrunch, Čínska ľudová banka – centrálna banka v krajine, „zvolala spoločnosť Ant Group na regulačné rokovania 26. decembra a oznámila rozsiahly plán pre finančno technologickú spoločnosť na„ nápravu “jej regulačných porušení“.

 

V Indii patria medzi investície spoločnosti Alibaba platobná spoločnosť Paytm a jej pobočka v oblasti elektronického obchodu Paytm Mall, start-up spoločnosť na rozvoz jedál Zomato, online obchod s potravinami BigBasket, online predajca spoločnosť Snapdeal a logistická firma Xpressbees.

 

Jack Ma sa s majetkom v odhadovanej hodnote 41 miliárd dolárov radí k najbohatším ľuďom planéty. Jack začínal ako učiteľ angličtiny s platom 12 dolárov mesačne. V roku 1995 sa dostal do Ameriky a prvýkrát sa stretol s počítačmi a internetom, ktorý bol v Číne stále v plienkach. Moderné technológie ho zaujali natoľko, že sa rozhodol založiť startup Alibaba a ovládnuť online priestor na čínskom trhu. Dnes je z jeho spoločnosti internetový gigant s miliardovými tržbami.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov