Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Predzvesť občianskej vojny? Americkí vojaci boli vyzvaní, aby nezasahovali do sporov okolo volieb

USA, 05. január 2020 (AM) – Desať žijúcich bývalých ministrov obrany USA vyzvalo vojakov, aby nezasahovali do sporov okolo volieb a pomohli v odovzdaní moci zvolenému prezidentovi Joeovi Bidenovi a jeho tímu.


 

Biden urobil koncom decembra vyhlásenie, že politické vedenie Pentagonu prekáža odovzdaniu moci novej administratíve . Ministerstvo obrany USA vyvrátilo neskôr vyhlásenie zvoleného prezidenta. Úradujúca hlava Pentagonu Christopher Miller v súvislosti s tým vyhlásil, že jeho úrad “prekonal” úsilie predchádzajúcich administratív ohľadne odovzdania informácií, a uistil, že je pripravený odpovedať na všetky otázky a dotazy Bidenovho tímu.

 

“Naše voľby sa uskutočnili. Bolo vykonané opätovné sčítanie a previerky. Súdy prerokovali príslušné žaloby. Guvernéri potvrdili výsledky. Odhlasovalo kolégium voliteľov. Čas na spochybnenie výsledkov pominul, ” vyhlásili bývalí šéfovia Pentagonu v otvorenom liste uverejnenom v denníku The Washington Post.

 

Americký šéf zboru náčelníkov štábov generál Mark Milley predtým povedal, že vojaci nemajú nič spoločné so spormi okolo volieb a s rozhodovaním o ich výsledkoch.

“Pokusy o zapojenie Ozbrojených síl USA do sporov o voľbách nás zavedú do nebezpečného, ​​protizákonného a protiústavného terénu. Civilní a vojenskí lídri, ktorí dávajú podobné rozkazy alebo ich uskutočňujú, budú vystavení stíhaniu, potenciálne tiež trestnému, kvôli závažnosti následkov ich aktivít, “zdôraznili exministri.

Bývalí šéfovia Pentagonu vyhlásili, že prechodné obdobie má veľký význam pre “úspešné odovzdanie moci”. V súvislosti s tým je potrebné uskutočniť “úplný a transparentný” proces tranzitu na ministerstve obrany. Predstavitelia úradu a jeho šéf Christopher Miller sa majú “zdržať akýchkoľvek politických aktivít”, ktoré “spochybňujú výsledky volieb” alebo prekážajú “novému tímu,” napísali na záver bývalí šéfovia obranného rezortu.

 

 

Trump na mítingu v Georgii: Demokrati Biely dom nedobyjú

Končiaci americký prezident Donald Trump odmieta aj dva týždne pred koncom svojho funkčného obdobia uznať porážku v novembrových voľbách. Podľa úradných dát hlasovania voliteľov získal Biden 306 hlasov za štáty USA, kdežto Trump 232. Výsledky má 6. januára schváliť Kongres. Bidenova inaugurácia sa plánuje 20. januára.

„Biely dom nedobyjú, budeme bojovať ako diabol,“ vyhlásil Trump podľa agentúry DPA v pondelok večer na predvolebnom zhromaždení v Daltone v štáte Georgia, kde sa v utorok rozhoduje o zvyšných dvoch kreslách v Senáte USA.

 

Trump v 83-minútovom prejave zopakoval svoje známe a zatiaľ nepodložené obvinenia z volebných podvodov, pretože nikto nechce volebné výsledky vyšetriť. Okrem iného opäť vyhlásil, že prezidentské voľby z 3. novembra jednoznačne vyhral, hoci zbor voliteľov už 14. decembra formálne potvrdil ako ich víťaza Trumpovho demokratického vyzývateľa Joea Bidena. Trumpov tábor neuspel ani s desiatkami súdnych žalôb.

 

Pred tisíckami priaznivcov vyzval Trump členov oboch komôr Kongresu USA, aby na stredajšom spoločnom zasadaní podali námietku voči oficiálnym výsledkom volieb. Spolieha sa najmä na podporu viceprezidenta Mikea Pencea, ktorý je predsedom Senátu a povedie i spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu. „Dúfam, že sa náš vynikajúci viceprezident za nás postaví,“ povedal Trump. „Je to skvelý chlap. Samozrejme, ak nás nepodporí, nebudem ho mať až tak rád,“ dodal.

 

Trump bol v Daltone podporiť znovuzvolenie republikánskych senátorov Davida Perduea a Kelly Loefflerovej. Za demokratov kandidujú Jon Ossoff a Raphael Warnock, ktorých Trump označil za „extrémistov, čo zničia všetko, čo vlastencom v Georgii leží na srdci“.

 

Vďaka politike nového prezidenta sľubuje Albrightová USA svetovú moc

Bývalá americká ministerka zahraničia Madeleine Albrightová verí, že novozvolený americký prezident Joe Biden opäť urobí z Ameriky „silnú krajinu“. Vyjadrila si tak v rozhovore pre Der Tagesspiegel.

„Poznám Joea Bidena veľmi dobre. Vždy ho zaujímali naše vzťahy s inými štátmi. Zastával funkciu senátora vo výbore pre zahraničné veci. Má mnoho známych v zahraničí a ja sa domnievam, že on je ten človek, ktorý vdýchne nový život našim vzťahom s inými štátmi. On na to má,“ poznamenala.

 

Albrightová sa domnieva, že Biden nemá záujem dominovať nad inými štátmi, ale skôr chce vystupovať ako partner. Zdôraznila, že takým spôsobom USA opäť „zaujmú miesto za stolom„.

 

Albrightová neobišla ani tému Donalda Trumpa a jeho úradovania na poste prezidenta. Podľa jej názoru sa to veľmi zle odrazilo na transatlantických vzťahoch. V prípade, že by Trump zostal na poste prezidenta ešte jedno funkčné obdobie, „škody by mohli byt nenapraviteľné“. Albrightová však zatiaľ vidí priestor pre nápravu.

 

Politička tiež pripomenula, že USA a Európa majú veľa spoločných cieľov, akými sú boj s pandémiou, globálnym otepľovaním a tiež rozvoj obchodných vzťahov.

„Môžeme zastávať iné názory, ale spájajú nás spoločné hodnoty. Nie je žiadne tajomstvo, že sme silnejší, keď konáme spoločne. Mali by sme nájsť spôsob, ako obnoviť našu prísahu,“ dodala.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov