.
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael útočil na iránske gardy: 15 náletov na ich základňu v Iraku

Irak, 1. február 2021 (AM) – V sobotu ráno Izrael uskutočnil útoky na Iracké územie. Nálety boli zamerané na inžinierske a stavebné zariadenia iránskych revolučných gárd na základni Imáma Aliho blízko hraničnej obce Abukamal, medzi Irakom a Sýriou. Ako obvykle boli zapojené stíhačky F-35I Izraelského letectva.


 

Deir EzZor 24 uviedol, že bolo hlásených viac ako 15 náletov, o ktorých sa predpokladá, že ich uskutočnil Izrael, a dodal, že cieľom mohla byť základňa Imam Ali v oblasti kontrolovanej Iránom. Základňa obsahuje tunely, budovy a sklady postavené za posledné dva roky na mieste neďaleko strategického hraničného priechodu medzi Sýriou a Irakom. Podľa agentúry Step News Agency boli útoky zamerané na niekoľko vozidiel.

 

.

 

V piatok boli údajne do oblasti transportované rakety iránskej výroby cez sýrsko-iracký hraničný priechod. Od nedele rána neboli k dispozícii žiadne informácie o škodách alebo zraneniach. Začiatkom tohto mesiaca sa nálety, ktoré údajne uskutočnil Izrael, zamerali na desiatky miest v oblasti Deir al-Zor na východe Sýrie a Albukamal pri sýrsko-irackých hraniciach. Zatiaľ čo sýrske štátne médiá a iránske médiá upustili od hlásenia obetí na životoch, krátko po útoku bolo v oblasti hlásených veľké množstvo sanitiek. Nezávislé správy o počte obetí sa pohybovali medzi 25 a 50.

 

.

 

Správa agentúry Al-Mayadeen, ktorá je pridružená k Hizballáhu, uviedla, že pri útokoch bola zabitá jedna osoba a ďalších 14 bolo zranených. Dodala, že útoky uskutočnili izraelské lietadlá pomocou spravodajských informácií americkej armády. Miesta patriace iránskym silám a iránskym milíciám v oblasti Deir al-Zor boli v posledných rokoch opakovane zasiahnuté náletmi, často „neidentifikovanými lietadlami“. Ak najnovšie útoky uskutočnil Izrael, znamenalo by to štvrtý údajný izraelský nálet hlásený tento mesiac v Sýrii. Izrael zriedka potvrdzuje správy o útokoch v Sýrii.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov