Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Jastraby zostávajú: Pentagón pozastavil Trumpovo rozhodnutie o stiahnutí vojakov z Nemecka

USA, 5. februára 2021 (AM) – Spojené štáty americké pozastavili presun vojsk z Nemecka, ktorý nariadil v minulom roku vtedajší prezident Donald Trump. Bude tomu tak do doby, než Pentagon preskúma súčasné pozície Spojených štátov vo svete.


“Dnes prezident Joe Biden oznámi, že minister obrany Lloyd Austin preskúma postavenie našich síl vo svete a počas tohto preskúmavania pozastavíme akékoľvek presuny vojsk z Nemecka,” uviedol poradca pre národnú bezpečnosť Spojených štátov amerických Jake Sullivan.

Sullivan neoznámil, ako dlho bude toto pozastavenie trvať a ani neuviedol, kedy sa očakáva, že Pentagon dokončí plánované skúmanie postavenie vo svete.

 

Bývalý prezident USA Donald Trump sľúbil v júli minulého roka zníženie počtu amerických vojakov v Nemecku z 34,5 na 25 tisíc ľudí v reakcii na to, že Berlín nesplnil dobrovoľný cieľ dať 2% svojho HDP na obranu. Na konci júla šéf Pentagónu Mark Esper objasnil, že USA zníži počet svojich vojsk v Nemecku z 36 na 24 tisíc. Z nich bude 5,4 tisíc vojakov umiestnených v iných krajinách Severoatlantickej aliancie a 6,4 tisíc sa vráti domov. Keď hovoril o časovom rámci na presun, poznamenal, že je to “otázka týždňov”.

Poľsko vyhlásilo, že je ochotné financovať prítomnosť amerických vojsk na svojom území a navrhlo USA, že rozmiestni nastálo americkú tankovú divíziu, za vlastné prostriedky vo výške približne 1,5-2 miliardy dolárov. Tento návrh bol urobený mimo rámca NATO ako dvojstranná dohoda. Poľský prezident Andrzej Duda navrhol názov základne: Fort Trump.

 

Generálny tajomník OSN Jens Stoltenberg potom v minulom roku okomentoval tento Trumpov krok. Uviedol, že sťahovanie časti amerického vojenského kontingentu z Nemecka nebude rýchle, tento proces bude spojený nielen s premiestnením armády, ale aj s presťahovaním ich rodín.

Za zmienku tiež stojí, že za posledných desať rokov vydalo Nemecko na rozmiestnenie americkej armády takmer jednu miliardu eur. Taká informácia bola uverejnená v roku 2020. Podľa údajov časopisu Der Spiegel nemecké ministerstvo financií na otázku poslankyne Spolkového snemu za frakciu ľavice Brigitte Freihold odpovedalo, že za uvedené obdobie bolo 648,5 milióna eur vydané na granty na práce, 333,9 milióna na takzvané obranné výdavky . Patria k nim najmä príspevky bývalým príslušníkom americkej armády, odškodné za škody spôsobené americkými vojakmi a náhrady za americké investície v bývalých miestach dislokácie.

Zároveň podľa časopisu USA “platí mnohonásobne viac za rozmiestnenie vojsk než to, čo vydáva Nemecko”, tiež vojenské základne USA v SRN “sú hlavným ekonomickým faktorom v mnohých regiónoch”. Len v roku 2020 bolo v USA vyčlenených na tieto účely 7 biliónov 234 miliárd eur, zatiaľ čo Nemecko vydalo na tieto účely obrany 132,4 miliardy eur.

 

S presadením Trumpových plánov sa síce začalo už počas jeho funkčného obdobia, avšak v decembri ich pokračovanie zablokoval americký Kongres, keď prijal balík zákonov týkajúci sa rozpočtu na obranu. V texte predmetného zákona sa píše, že minister obrany musí v správe pre Kongres zdôvodniť, že takéto stiahnutie vojsk z Nemecka je v štátnom záujme USA. Ak by sa tak stalo, počet amerických vojakov v Nemecku by mohol klesnúť pod hranicu 34.5000 až po 120 dňoch. Vo štvrtok sa očakáva i prejav šéfa Bieleho domu Bidena týkajúci sa otázok zahraničnej politiky, ako v stredu potvrdila jeho hovorkyňa Jen Psakiová. Jeho príhovor sa však nebude detailne zaoberať každou zahraničnopolitickou témou, zdôraznila.

Milan Novický

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov