Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Prihlášku na štúdium na vojenskej akadémii je potrebné podať do konca februára

Slovensko, 11. február 2021 (AM) – Akadémia ozbrojených síl gen. Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši ponúka absolventom stredných škôl jedinečné možnosti štúdia, benefity sociálneho zabezpečenia a tiež garanciu uplatnenia v rezorte obrany. Vďaka spolupráci AOS s Technickou univerzitou v Košiciach, Univerzitou obrany v Brne a Lekárskou fakultou Univerzity Karlovej v Hradci Králové si môžu uchádzači o vysokoškolské vzdelanie I. a II. stupňa vybrať z ponuky viacerých študijných programov a zameraní v oblasti techniky, humanitných či prírodných vied.


 

foto: MOSR

 

V akademickom roku 2021/2022 plánuje AOS prijať až 195 študentov. Prihlášku je potrebné zaslať najneskôr do 28. februára 2021. Základnou podmienkou prijatia je absolvovanie výberového konania do štátnej služby profesionálneho vojaka a prijímacieho konania na štúdium podľa zvoleného študijného programu.

 

„Po nástupe na našu vojenskú akadémiu sa z uchádzačov stávajú profesionálni vojaci – kadeti, ktorých pracovnou náplňou je študovať. Počas tohto obdobia im patrí služobný plat a zároveň sa na nich vzťahuje zákon o sociálnom zabezpečení vojakov a výhody, ktoré z neho vyplývajú,“ priblížil benefity štúdia na AOS minister obrany SR Jaroslav Naď.

 

Študent vojenskej akadémie má bezplatne poskytované štúdium, ubytovanie, stravovanie, študijné pomôcky a skriptá. Okrem toho sú mu bezplatne k dispozícii aj športové zariadenia, napríklad telocvične, posilňovne, bazén, vonkajší športový areál, atď. Kadeti majú tiež možnosť zapojiť sa do programu Erasmus. Po ukončení štúdia získava absolvent akadémie vysokoškolský titul a je vymenovaný do dôstojníckej hodnosti poručík.

 

V ponuke I. stupňa vysokoškolského štúdia je napríklad študijný program bezpečnosť a obrana štátu, elektronické zbraňové systémy, vojenské spojovacie a informačné systémy, zbraňové systémy, zbrane a ich časti. Okrem toho je v rámci zmluvných univerzít možné študovať program riadenie letovej prevádzky, pilot či letecká a kozmická technika. Pre záujemcov o II. stupeň vysokoškolského šudia je určený program manažérstvo leteckej dopravy. V ponuke je tiež šesťročný študijný odbor vojenské zdravotníctvo pre oblasť všeobecného lekárstva a päťročné štúdium veliteľ chemických jednotiek.

 

Podrobné informácie o možnostiach štúdia a postupe pri podaní prihlášky sú k dispozícii na webstránke www.aos.sk v časti „prijímacie konanie“. Záujemcovia sa môžu informovať aj na ktoromkoľvek regrutačnom stredisku alebo prostredníctvom www.regrutacia.sk.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov