.
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Sýrska základňa Khmeimim: Putin zásobí Kinžalmi južné krídlo NATO

Sýria, 11. február 2021 (AM) – Urýchlená modernizácia ruského letiska znamená, že Moskva preberá kontrolu nad celým Stredomorím a polovicou Európy. Satelitné snímky ruskej leteckej základne Khmeimim v Sýrii nasnímané koncom decembra minulého roka ukázali, že na tomto už dosť modernom ruskom letisku sa začala rozsiahla rekonštrukcia dvoch dráh. Napokon, aj obrie a vojenské dopravné lietadlo ruských vzdušných síl An-124 „Ruslan“ úspešne pristálo na Khmeimime viackrát a bez problémov?


 

.

 

Americké prieskumné satelity však potvrdili, že „západná“ časť letiska, ktorej dĺžka bola predtým pôsobivých 2895 metrov, je urýchlene  predĺžená na oboch stranách. Podľa rozsahu práce sa dráha predĺži o 304 metrov. Tento „betón“ sa zároveň rozšíril po celej dĺžke o 8 metrov (až do približne 52 – 54 metrov). Medzi oboma dráhami sa tiež buduje nová rolovacia dráha.

 

.

 

Americký The Drive naznačil, že Rusi potrebujú všetky tieto práce, aby umožnili pristávanie Ruslanov v Sýrii s ešte väčším nákladom na palube. Podľa publikácie navyše po predĺžení HDP budú ruské letecké sily pravdepodobne schopné nasadiť na leteckú základňu bombardéry Tu-22M3 s dlhým doletom a ešte ťažšie „strategické“ Tu-95MS alebo dokonca Tu-160.

 

.

 

Ďalší zdroj naznačil, že ruské diaľkové protiponorkové lietadlá typu Tu-142 s maximálnou vzletovou hmotnosťou 185 ton budú mať teraz základňu v Khmeimime. Pretože v takom prípade nebudú musieť na lety do týchto regiónov z vnútorných letísk v Rusku míňať obrovské množstvo paliva, ako je tomu dnes, rádius, čas hliadkovania, a teda aj efektívnosť hľadania amerických raketových ponoriek budú výrazne zvýšené. Ruskí protiponorkoví bojovníci teda ovládnu nielen celé Stredozemné more, ale aj časť Atlantiku. A nie je vylúčené (za určitých podmienok zahraničnej politiky) – Indický oceán.

 

.

 

Pravdepodobne sa to všetko naozaj môže uskutočniť. A Rusku to v týchto regiónoch určite prinesie ďalšie strategické výhody. Zdá sa však, že hlavná myšlienka súčasných transformácií na leteckej základni Khmeimim môže byť aj iná.

 

6. februára tlačová agentúra RIA-Novosti informovala, že ruské vzdušné sily vykonali úspešné testy najnovšej riadenej strely s diaľkovým dosahom CH-32, ktorá bola prijatá v roku 2016. Štarty navyše uskutočnil jeden z dvoch modernizovaných bombardérov Tu-22M3M s dlhým doletom, ktoré sú k dispozícii. Ich výroba sa v Kazani iba rozbieha. Práve pre tento typ lietadla bola vyrobená veľmi presná CH-32.

 

Okrem toho program modernizácie Tu-22M3 na Tu-22M3M je riadený na samom vrchole – v Kremli. Čo zjavne jasne ukazuje jeho mimoriadny význam. Pretože v januári 2018, keď sa s nami takéto práce ešte len začínali, považoval Vladimir Putin za potrebné osobne navštíviť leteckú továreň v Kazani. A o dva roky neskôr, v máji 2020, minister obrany Ruskej federácie Sergej Šojgu o nej informoval prezidenta pod televíznymi kamerami takto: „Modernizovali sme vybavenie – Tu-22. Sú to vlastne nové lietadlá, v kazanskom závode sa masívne modernizujú. ““

 

Teraz teda „dovybavený Tu-22M3 vykonal niekoľko odpálení riadených striel CH-32, ktoré budú tvoriť základ úderných zbraní modernizovaného bombardéra Tu-22M3M. K streľbe došlo v rámci pravidelného testovania výrobkov na vojenskej strelnici. Deklarované bojové vlastnosti rakiet boli potvrdené. Je logické predpokladať, že vyššie uvedené testy CH-32 a konštrukčné transformácie, ktoré sa začali horúčkovitým tempom na leteckej základni Khmeimim, sú článkami v rovnakom reťazci. Ak je to tak, s najväčšou pravdepodobnosťou sa Tu-22M3M skutočne pripravuje na presídlenie do Sýrie. Pristávacie plochy sa musia predĺžiť a rozšíriť kvôli tomu, že aj tento veľmi ťažký stroj (maximálna vzletová hmotnosť do 116 ton) zdedil jednu „všeobecnú“ nevýhodu pre všetky bombardéry Tu-22 – veľmi vysokú rýchlosť pristátia (až do 285 km / h). Na ubrzdenie nestačí iba ťahanie padákov. Vyžaduje sa značný priestor.

Všetko, čo sa dnes deje v Khmeimime, je už adresované výlučne tým, ktorí pripravujú vojnu s Ruskom na druhej strane Stredozemného mora – pre NATO. Pretože v zóne dosahu nových ruských riadených striel bude pre alianciu úplne nový smer – bez výnimky štáty jej južného krídla. A dokonca aj v strednej a východnej Európe. A hrozba nebude prichádzať z východu, ako predtým, ale z juhu. Na to sa v Bruseli ani vo Washingtone nikdy nepripravovali.

 

Na odvrátenie tejto bolesti hlavy bude Západ potrebovať ďalšie peniaze a nové vojenské úsilie. Navyše nie je úplne jasné: aký druh a akým smerom? Posilniť protiraketovú a protivzdušnú obranu Talianska, Grécka a Francúzska? Ale s čím? CH-32 rýchlosťou 1,5 kilometra za sekundu sleduje cieľ vo výške asi 40 kilometrov. To je stratosféra. Ani jeden moderný americký systém protiraketovej obrany, vrátane rakiet štandardnej triedy z globálneho systému „Aegis“, ich nie je schopný dosiahnuť v takej výške.

 

Okrem toho je CH-32 za letu dvojnásobkom maximálnej konštrukčnej rýchlosti aerodynamických cieľov, pre ktorú je naprogramovaný americký Aegis. Ruská raketa navyše na konci trajektórie, priamo nad cieľom, prechádza do strmého letu. V tejto chvíli sa ocitá v akomsi slepom „lieviku“ sektoru kontroly akýchkoľvek radarových staníc, ktoré nikdy „nevidia“ nič priamo nad nimi. A preto nie sú schopné zabezpečiť ostreľovanie.

 

V tomto prípade je zrejmé, že najefektívnejším prostriedkom je samozrejme len zabránenie tomu, aby ruské diaľkové bombardéry niekedy vzlietli z Khmeimimu. To znamená, že v prípade kritického zhoršenia situácie vo svete, podniknete ako prví prekvapivý útok na leteckú základňu. Za starých čias považovali USA za najradikálnejšie prostriedky lietadlové lode. Ak sa ale Tu-22M3M čoskoro objaví v Sýrii, potom by bolo lepšie, keby americké „plávajúce letiská“ opustili východné Stredozemie. Pretože konštruktéri zabezpečili ďalšiu verziu výzbroje tohto lietadla – hypersonickú raketu CH-47M2 komplexu Kinžal s doletom až 2 tisíc kilometrov. Proti nej dnes nemá nikto absolútne žiadnu ochranu.

 

Dnes sú ťažké stíhacie stíhačky typu MiG-31K schopné zasiahnuť „lietajúcimi dýkami“ lietadlové lode. V ruskom južnom vojenskom okruhu sú už v pohotovosti. Ale diaľkové bombardéry sú pri použití týchto zbraní oveľa efektívnejšie. Pretože zasiahnu salvou nepriateľskéi lode. Pod trupom čoskoro všetci budú mať pre Kinžaly nie jeden, ale štyri podvesy. Tu-22M3M má oveľa väčší bojový rádius ako MiG-31K. Z týchto dvoch dôvodov bude v boji s lietadlovými loďami Tu-22M3M mimo konkurencie.

Milan Novický

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov