.
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael opäť ostreľoval raketami sýrske územie: Väčšina rakiet bola zachytená. Video

Sýria, 15. február 2021 (AM) – Sily protivzdušnej obrany Sýrie nad Damaškom zachytili izraelské rakety, informuje Sýrska arabská tlačová agentúra (SANA). V poslednej dobe sú izraelské útoky častejšie. Už skôr SANA informovala, že sýrska protivzdušná obrana odráža izraelský útok na západnom predmestí Damasku. V miestach boli počuť silné výbuchy .


 

 

Útok podľa agentúry prebehol o 01:18 z Golanských výšin a Galilei (pozn. Hornatá oblasť na severe Izraela).

“Systémy protivzdušnej obrany odrazili agresiu a zostrelili väčšinu nepriateľských rakiet,” uvádza agentúra slová vojenského zdroja.

 

Izraelskí vojaci opakovane ostreľujú územie Sýrie, čo vysvetľujú tým, že chcú zabrániť tomu, aby sa moderné zbrane dostali do rúk nepriateľov. V prvom rade ide o libanonské hnutie Hizballáh , ktoré bojuje na strane prezidenta republiky Assada a je kontrolované Teheránom. Sýrski najvyšší predstavitelia neraz od Bezpečnostnej rady OSN požadovali nátlak na Izrael, aby ukončil útoky na územie Sýrie, pretože podobné akcie narušujú jej suverenitu a zvyšujú napätie v regióne.

 

 

USA priznali civilné obete operácií v Iraku a Sýrii

Spoločnosť RAND (Reseach and development), globálna politická a analytická organizácia financovaná USA, ktorá sa zameriava na výskumy pre americké ozbrojené sily, priznala problém vysokého počtu civilných obetí počas vojenských operácií USA v Iraku a Sýrii. Spoločnosť RAND uskutočnila výskum o úlohe amerického letectva v operácii Inherent Resolve – americkej vojenskej operácie proti organizácii Daeš na Strednom východe v rokoch 2014 až 2019, a priznala problém veľkého počtu civilných obetí a vedľajších škôd počas operácie.

V štúdii, ktorá obsahuje viac ako 500 stránok, stojí odporúčanie “obmedziť civilné obete a vedľajšie škody”, ďalej požaduje, aby americké sily používali presne navádzaciu muníciu a menej presnú muníciu len po dôkladnom zvážení bezpečnosti jej použitia bez ohrozenia životov civilného obyvateľstva. Podľa oficiálnych údajov spoločného velenia koalície z leta 2019 zomrelo od roku 2014 pri leteckých útokoch USA a jej spojencov v Iraku a Sýrii 1 319 civilných osôb.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov