Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Boj proti teroristom v Afrike: Česká republika chce znovu veliť európskej vojenskej misii v Mali

 


Česko, 12.marec 2021 (AM, MOČR) – Český minister obrany Lubomír Metnar sa dnes prostredníctvom videokonferencie zúčastnil stretnutia svojich náprotivkov z krajín zapojených do vojenských aktivít Koalície pre Sahel. Tá vznikla vlani v januári z iniciatívy Francúzska a jej cieľom je koordinovať aktivity svojich členov či už ide o boj proti terorizmu či podporu štátnych inštitúcií a rozvojových projektov v sahelskom regióne.

Bezpečnostná situácia v Sahel zostáva naďalej vážna. V Mali, Burkine Faso, Nigeri či Čade bolo v priebehu minulého roka pri útokoch radikálnych islamistických skupín zabitých odhadom niekoľko stoviek civilistov a členov bezpečnostných zložiek. Francúzsko v spolupráci s ozbrojenými silami svojich operačných partnerov na druhú stranu zaznamenalo množstvo úspechov v boji proti terorizmu: podarilo sa zabiť či zajať asi 500 džihádistov. Vedľa toho región trpí politickou a sociálnou nestabilitou, ktorú teraz umocňuje pandémia Covid-19.

“Preto je popri zvyšovaní bezpečia v regióne nutné tiež vytrvalo pracovať na zlepšení politickej stability, ekonomického rozvoja a všeobecne kvality života obyvateľov v krajinách Sahelu,” zdôraznil dnes počas videokonferencie minister obrany Ľubomír Metnar.

Vo vojenských aktivitách Koalície pre Sahel sa okrem Francúzska a ČR angažuje ďalších štrnásť európskych štátov, USA a Kanada.

“Sahel je pre ČR z hľadiska zahranično-politických priorít kľúčovým regiónom, vrátane nasadenia našich ozbrojených síl v zahraničí,” pripomenul Metnar.

V polovici januára česká armáda ukončila sedemmesačné velenie silám výcvikovej misie EÚ v Mali. A podľa Metnara bude usilovať, aby si túto cennú skúsenosť zopakovala – konkrétne v druhej polovici roka 2022. “V danom smere už podnikáme potrebné kroky,” potvrdil minister.

Vo výcvikovej misii EUTM Česko pôsobí od roku 2013, aktuálne tu pôsobí 81 vojakov a to v hlavnom meste Mali Bamako a vo výcvikovom stredisku v Koulikoro. V misii OSN MINUSMA sú potom dlhodobo nasadení štyria dôstojníci vo štáboch misie.

“Vo februári sme úspešne dokončili proces prípravy na zapojenie do úlohového zoskupenia Takuba. Naši vojaci začali plniť operačné úlohy v rámci francúzsko-českého úlohového zoskupenia, “povedal Metnar s tým, že ďalší vojaci budú pôsobiť vo veliteľských štruktúrach či už Takuby či operácie Barkhane v Čade.

“Mandát umožňuje nasadiť do 60 vojakov do konca roka 2022,” pripomenul.

Minister obrany verí, že Takuba prinesie hmatateľné výsledky v boji proti džihádistom a stane sa dôležitým pilierom medzinárodného zapojenia do boja proti terorizmu v regióne Sahel.

“Teší ma, že sa počas posledného roka podarilo dosiahnuť mnohých vojenských úspechov. Teroristov sa nám síce podarilo oslabiť, ale aj naďalej sú aktívni a predstavujú nebezpečenstvo pre nás pre všetkých. Na doterajšie úspechy je tak potrebné nadviazať ešte intenzívnejšou snahou a odhodlaním. ”

Česká republika nie je jedinou, ktorá vidí vo výraznejšom angažmán v Afrike nutnosť. Na summite krajín G5 Sahel, ktorý prebehol minulý mesiac v čadskej N’djamene, Francúzsko vyhlásilo, že plánuje v Sahel zachovať plnú vojenskú prítomnosť. V jej prípade to znamená cez 5 tisíc mužov v uniforme.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov