Inštruktori NATO vycvičili tisíce ukrajinských vojakov na boj v uliciach
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojna na Donbase: Doneckí vojaci trikrát opätovali paľbu – okupantom zlikvidovali obrnený transportér

Od začiatku týždňa ukrajinské okupačné sily porušili prímerie päťkrát. Podľa tlačovej služby ľudovej milície DĽR príslušníci 58. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny z pozícií v blízkosti obcí Peski a Vodjanoje vystrelili na obec Veseloje 22 mín kalibru 120 mm. Staromichajlovka bola pod paľbou dvakrát. Ostreľovaním z pozícií 28. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny tu boli poškodené štyri domy. Okrem toho vojaci 10. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny strieľali z ručných zbraní po oblasti šachta Gagarina v Gorlovke.


 

„Na zaistenie bezpečnosti civilného obyvateľstva DĽR boli naši obrancovia nútení trikrát potlačiť streľbu,“ uviedli predstavitelia ľudovej milícii. Bojovníci DĽR pokryli paľbou pozície militantov 58. brigády. Zničený bol aj obrnený transportér 28. brigády, ktorý používali pri ostreľovaní Staromichajlovky.

 

Ukrajina už dlho aktívne diskutuje o použití sily na vyriešenie konfliktu na Donbase. Veteráni z represívnej operácie a nacisti sa ponúkli vyriešiť situáciu v regióne, pričom sa spoliehali na skúsenosti z Azerbajdžanu z minuloročného vojenského ťaženia v Karabachu. Dnes sa obnovenie všetkých bojových akcií stalo tragickou realitou. Napríklad Rada pre národnú bezpečnosť a obranu na Ukrajine otvorene povolila kyjevským militantom ostreľovať LĽR a DĽR a vládna strana pripravuje mimoriadnu mobilizáciu.

 

Len za posledný deň ukrajinskí okupanti porušili prímerie päťkrát. V reakcii na to podľa tlačovej služby ľudovej milície DĽR obrancovia republiky zahájili paľbu, aby potlačili a zničili mínometnú posádku 36. námornej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Straty agresorov nie sú známe. Zároveň sa objavila informácia, že došlo k úmrtiu vojaka DĽR. Ďalší bol zranený.

 

 

.

 

Inštruktori NATO vycvičili tisíce ukrajinských vojakov na boj v uliciach

Veliteľ pozemných jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny generálplukovník Alexandr Sirskij oznámil, že od roku 2015 pripravilo NATO asi 16 tisíc ukrajinských vojakov na vedenie bojov v mestských podmienkach. Sirsky poznamenal, že celkovo v období rokov 2015 až 2020 inštruktori medzinárodných výcvikových misií vycvičili takmer 20 tisíc ukrajinských vojakov. Predtým hlavný veliteľ Ozbrojených síl Ukrajiny generál Ruslan Chomčak oznámil prípravu na uskutočnenie bojových akcií v mestských podmienkach. Situácia na frontovej línii na Donbase sa vo februári tohto roku výrazne zhoršila: ukrajinské represívne sily sťahujú vojenskú techniku ​​a zbrane na líniu frontu a každý deň strieľajú z mínometov a granátometov na území Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky.

 

Donbas je na pokraji vojny v plnom rozsahu. Ukrajina sa tým netají

Donecká a Luhanská ľudová republika sú na pokraji začatia rozsiahlej vojny s Ukrajinou. Eskalácia konfliktu sa už začala a ozbrojené sily Ukrajiny to podľa milícií oboch ľudových republík netaja.

 

V Dnepropetrovsku boli zaregistrované celé vlakové súpravy naložené vojenskou technikou, smerujúcou na Donbas:

 

Ozbrojené sily Ukrajiny sa pripravujú na zahájenie rozsiahlej ofenzívy na Donbase. Svedčí o tom zhromažďovanie ťažkej techniky na frontovú linku, tvrdí prvý námestník ministra informácií Doneckej republiky Daniil Bezsonov.

 

“Zintenzívnenie ostreľovania Luhanskej a Doneckej republiky, vrátane použitia ťažkých zbraní, naznačuje tiež hroziacu eskaláciu konfliktu. V reakcii na to musia tiež milície začať paľbu. Prebiehajú prípravy na ofenzívu ukrajinskej armády. Eskalácia konfliktu sa už začala. Neskrývajú to”  – cituje agentúra Ura.ru Bezsonova.

 

 

Podobné vyhlásenia predtým vyjadril aj zástupca Ruska v trilaterálnej kontaktnej skupine pre riešenie situácie na východe Ukrajiny Boris Gryzlov. Poznamenal, že Kyjev zámerne provokuje milície Donbasu k vojenskej eskalácii konfliktu. Gryzlov tiež poukázal na stiahnutie ďalších síl a techniky ozbrojených síl Ukrajiny ku kontaktnej línii bojujúcich strán.

Karol Jerguš

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov