Krymský most a ruská výsadková loď Azov
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinský generál Krivonos: Vojakov, ktorí opustili Krym a Donbas nikto na Ukrajine nečakal preto utekajú naspäť

Generál ozbrojených síl Ukrajiny (AFU) Sergej Krivonos uviedol, že ľudia, ktorí opustili Krym a samozvané republiky Donbas, sa vracajú na ukrajinské územie. Počas okrúhleho stola „Krym a Donbas: Cesty návratu“ armádnik uviedol, že boj Kyjeva o srdce a myseľ jeho obyvateľov sa skončil neúspechom.


 

“Pripomeňme si, koľko ľudí najskôr opustilo „okupované územia“, potom sa vrátilo späť. Prečo sa to stalo? Pretože ľudia, ktorí utiekli na Ukrajinu, si nenašli prácu, nenašli príležitosť existovať na našom území a vrátili sa naspäť,” – cituje RIA Novosti Krivonosa. Generál poznamenal, že značný počet námorných dôstojníkov z polostrova opustil svoje zamestnanie a vrátil sa na Krym, pretože na Ukrajine jednoducho nemali kde bývať. Nikto ich tu nečakal, nikto ich nepodporil, – sťažoval sa Krivonos.

 

“Okamžite som premýšľal nad príbehom tých, ktorí keď odchádzali z Krymu vlakom cez Džankoj (mesto na severe Krymu), ktorý sa už vo vlaku dozvedeli o výške platu armády v Sevastopoľe,  tak vystúpili z vlaku a odišli späť. Boli však chytrí. ”

 

Tí menej chytrí prepadli sľubom majdanských úradníkov a odišli do Odesy, alebo Kyjeva, kde boli nútení roky žiť v nevykurovaných kasárňach alebo na lodiach. Čo sa týka námorníkov, ukrajinské námorníctvo z hľadiska počtu dezertérov dlho viedlo  medzi bojovými jednotkami, čo bolo spôsobené všeobecným odlivom dôstojníkov, ktorí si postupne s hrôzou začali uvedomovať, že v skutočnosti nemajú žiadne vyhliadky.

 

Na Ukrajine už dlho neexistuje boj o myslenie ľudí žijúcich na Kryme, alebo tých, ktorí sa tam vrátili z Ukrajiny, čo je jasne vidieť na propagande – hovorí sa veľa o území, ale len málo sa hovorí o ľuďoch, okrem obvyklých fráz o tom, že ich tam niekto čaká. Ľudia príliš dobre vedia, čo je súčasná Ukrajina a už neveria propagande.

 

Tí menej múdri, ktorí išli zabíjať svojich spoluobčanov na Donbas sa dnes sťažujú, že sa s nimi zaobchádza ako so zatratenými. Je to škoda? Nie, nie je to škoda – dostali presne to, čo si zaslúžili. Tí, ktorí okamžite pochopili, kam sa dostali, už v roku 2014 začali hľadať spôsoby, ako sa z takejto služby vyškriabať. A niektorí z nich sa skutočne vrátili na Krym. Zvyšok pokračoval v písaní listov v nádeji, že sa s nimi už nebude zaobchádzať ako s bezvýhradným dobytkom.

 

„Všetko by bolo v poriadku“ Ukrajina sa mala rozdeliť už pred 30 rokmi

“Za štvrťstoročie nezávislosti vedenie Ukrajiny neurobilo nič pre zjednotenie heterogénneho štátu a zabránenie vojne, ktorá bola zrejmá od začiatku”. Ukrajinský politológ Oleksij Golobutskij, ktorý slúži záujmom Petra Porošenka, to povedal v éteri internetového kanálu UlrLife.

 

“Za celých 25 rokov sme neurobili nič pre to, aby sa obhájila existencia Ukrajiny.”

 

“Pretože je zrejmé, že ak niektorí chcú Rusko, iní Európu a ďalší nevedia kam, potom sa všeobecne vidí, ako bola Ukrajina zjednotená. Pre mňa ako historika bola vojna, občianska vojna, alebo agresia otázkou času. Ako človek, ktorý bol často na východe Ukrajiny, môžem povedať, že krajina nemôže existovať s takým zložením obyvateľstva. Keby sme sa rozišli pred 30 rokmi, potom by v našich projektoch všetko žilo normálne – boli by sme v Európe a oni by boli súčasťou Ruska, “pripustil. Politológ tiež poznamenal, že znovu zjednotenie Krymu s Ruskom bolo zrejmé, čo sa ale dalo vyriešiť osídlením polostrova Tatármi a „západnými obyvateľmi“, ale nestalo sa tak.

 

„Situácia s Krymom bola tiež jasná, bola to otázka času. Krym nikdy nebol ukrajinský, pretože ukrajinská vláda pre to neurobila nič.

 

Túto otázku bolo možné vyriešiť za 25 rokov etnicky, jednoducho poskytnutím výhod presídlenia z kontinentálnej a západnej Ukrajiny na Krym a dať príležitosť presídliť všetkých krymských Tatárov, ktorí sa chceli presídliť za všetkých týchto 25 rokov, a nevytvárať umelé prekážky. , “hovorí Golobutskij.

Maroš Šolc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov