Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Česi sa cítia vďaka členstvu v NATO bezpečnejšie, mohli by o ňom mať ale viac informácií

Bleskový prieskum agentúry STEM / MARK objednaný českým Ministerstvom obrany ukázal, že väčšina verejnosti považuje členstvo v NATO za záruku bezpečnosti ČR a jej občanov. Viac ako tri štvrtiny respondentov si navyše NATO spája s naskrz pozitívnymi hodnotami. Česká republika pristúpila k Severoatlantickej aliancii presne pred 22 rokmi.


 

Aj to bol jeden z dôvodov, prečo rezort obrany s mesačným predstihom zadal agentúre STEM / MARK bleskový prieskum, ktorý mal za cieľ zistiť sentiment českej verejnosti voči NATO. Okrem toho otázky viedli respondentov k tomu, aby vyjadrili názory, či majú dostatok informácií o českom členstve i o organizácii samotnej a odkiaľ tieto informácie čerpajú.

 

Muži, mladí a VŠ vzdelaní vnímajú NATO najpozitívnejšie

Hlavným ukazovateľom prieskumu bola otázka, či NATO predstavuje pre Českú republiku a jej občanov záruku bezpečnosti. Pre 69% respondentov tomu tak je, len 22% si to nemyslí a 9% na vec nemá jednoznačný názor. Najčastejšie kladne odpovedali muži, najmladšia generácia medzi 15 a 29 rokmi a ľudia s vysokoškolským vzdelaním.

 

Ešte vyššieho, ¾ podielu pozitívnych odpovedí prieskum dosiahol u odpovedí na tri ďalšie otázky. Prvá sa týkala hodnôt, s ktorými si ľudia NATO najviac stotožňujú. Pre 76% občanov znamená NATO spoluprácu, bezpečnosť, udržiavanie mieru, pričom najčastejšia bola odpoveď “spojenectvo a medzinárodná spolupráca” vo výške 24% podielu respondentov. Len 17% ľudí vidí NATO v tomto kontexte negatívne.

 

S tým súvisí aj vnímanie hrozieb, ktorým môže NATO pomáhať predchádzať. 77% občanov sa domnieva, že členstvo v NATO nás chráni pred nejakou hrozbou. Nie je prekvapivé, že pre najviac z nich (41%) ide o vojnu. Dôležitým ukazovateľom ale je, že len 12% respondentov nevidelo voči hrozbám vo svete vôbec žiadny prínos NATO. Podobne v treťom prípade, otázke, či by ČR mala pomôcť inej členskej krajine v prípade napadnutia, kladne zodpovedalo 76% opýtaných.

 

Informácií má verejnosť skôr nedostatok

Druhá časť prieskumu obsahovala sériu otázok na informovanosť ľudí a prácu so zdrojmi o NATO a obrane ako takej. Dostatok informácií o NATO a o českom členstve v Aliancii má v oboch prípadoch zhruba tretina respondentov, zatiaľ čo približne 60% zhodnotila, že nemá. Existuje tak značný priestor, ako informovanosť verejnosti zlepšiť. Pozitívne naopak možno vnímať, že kategoricky odmieta tieto tvrdenia iba asi 15% opýtaných.

 

V podstate rovnaký podiel respondentov uviedol, že sa o informácie o NATO ani nezaujíma. To bola jedna z odpovedí na otázku, odkiaľ ľudia čerpajú informácie o Aliancii. Dve tretiny uviedli ako zdroj média, štvrtina potom sociálne siete. Táto štatistika sa však neodráža v dôveryhodnosti uvedených zdrojov, kde sú sociálne siete na samom chvoste, zatiaľ čo najviac ľudí verí informáciám získaným z odbornej literatúry, od bezpečnostných expertov, alebo priamo od príslušníkov Armády ČR.

 

Poslednoum témou bolo overovanie informácií o téme obrany ČR a členstvo v NATO, ktoré pochádzajú z médií a sociálnych sietí. Overujú ich takmer dve pätiny ľudí, predovšetkým pokiaľ ide o informácie zo sociálnych sietí. Ostatní ich neoverujú (43%) alebo tieto zdroje vôbec nepoužívajú (18%).

 

Cieľovou skupinou prieskumu boli obyvatelia vo veku nad 15 rokov. Na otázky prieskumu zodpovedala reprezentatívna vzorka populácie (1010 osôb) podľa pohlavia, veku, najvyššieho dosiahnutého vzdelania, kraja a veľkosti obce bydliska. Prieskum prebehol v čase od 5. do 9. februára 2021.

Jakub Fajnor, odbor komunikácie MOČR

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov