Anatolij Wasserman
Aktuality, Bezpečnosť,

Bruselská byrokracia tu nepomôže. Wasserman predpovedá “vakcínovú vzburu” v Európe

Prominentný ruský publicista Anatolij Wasserman predpovedal v Európe „vzburu vakcín“ kvôli problémom s existujúcimi západnými preparátmi proti COVID. Podľa neho bruselská byrokracia nepomôže vyriešiť problém, takže samotné európske krajiny sa budú musieť za Sputnikom obrátiť na Rusko.


 

Wasserman preto komentoval rozhodnutie krajín EÚ začať uvažovať o kúpe ruskej vakcíny Sputnik V. Brusel doteraz oficiálne neautorizoval dodávku vakcíny s odôvodnením, že nie je schválená európskym regulátorom liečiv. Existujúce problémy s vakcínami AstraZeneca by to však mohli zmeniť.

 

Publicista zároveň upozornil na skutočnosť, že bežní Európania nemajú na EÚ páky. Táto organizácia je podriadená USA, a preto európske krajiny, ak chcú poraziť pandémiu, budú musieť ísť proti Bruselu a sami začať kupovať Sputnik. Presne to už urobili Srbsko a Maďarsko.

“Byrokratický aparát Európskej únie nie je zvolený, preto nezávisí od občanov. Závisí to od krajín EÚ, ale tie sú zase podriadené svojim sponzorom v USA, vysvetlil Wasserman.

 

Niekoľko európskych krajín pozastavilo používanie vakcíny Astra Zeneca kvôli krvným zrazeninám u očkovaných pacientov a úmrtiam. Vo Švédsku bola oznámená potreba ďalšieho monitorovania trombózy u ľudí očkovaných vakcínou spoločnosti Janssen schválenou Európskou agentúrou pre lieky (EMA) minulý týždeň. Monitorovanie inicioval Švédsky úrad pre lieky, uvádza TASS.

 

Ako vysvetlila Ulla Wendel Leaming, zodpovedná za bezpečnosť liekov na oddelení, zo štúdie o lieku, ktorej údaje majú špecialisti, je zrejmé, že existuje „mierna nerovnováha v počte trombotických prípadov, to znamená, rôzne druhy krvných zrazenín. ““ Spojenie týchto prípadov s liekom na koronavírus bude veľmi starostlivo skontrolované, uviedol expert. Ozrejmila, že v prípade vakcíny Janssen ide iba o test na trombózu, a nie o kombináciu porúch zrážania krvi, ako je to v prípade lieku AstraZeneca.

 

„Prínos prevyšuje riziká“ — EMA komentovala účinky vakcíny AstraZeneca

Viaceré krajiny EÚ, vrátane Nemecka, Francúzska, Talianska a Španielska, sa rozhodli prestať s vakcináciou kvôli alarmujúcim správam, že môže spôsobovať trombózu. Šéfka agentúry EMA oznámila, že situácia s oxfordskou vakcínou proti koronavírusu AstraZeneca nie je prekvapením. EMA tiež prekvapivo zdôraznila, že „neexistujú dôkazy o tom, že by vakcína spôsobila krvné zrazeniny“, a že „počet prípadov (trombózy) nie je vyšší ako v bežnej populácii“.

„Všetky incidenty hodnotíme individuálne. Očakáva sa, že experti dospejú k záveru vo štvrtok,“ povedala šéfka EMA Emer Cooke.

 

Predtým, keď niekoľko krajín odmietlo očkovanie, Európska komisia dospela k záveru, že „rozhodnutia členských štátov EÚ o pozastavení užívania tejto vakcíny sú oprávnené“ a poznamenala, že vakcína AstraZeneca vyvoláva aj „vážnejšie problémy“. Teraz sa zrazu rétorika EMA z nejakého dôvodu zmiernila.

 

EÚ sa s Ukrajinou o vakcíny nepodelí

Členské štáty EÚ nebudú zdieľať svoje vakcíny s Kyjevom, oznámil to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba. Podľa jeho názoru dôvodom bolo zlyhanie harmonogramu dodávok vakcín do EÚ.

„Od minulého roku sme viedli rokovania s niektorými štátmi EÚ, že budú vakcínu zdieľať s Ukrajinou. Boli dosiahnuté konkrétne dohody. Ale harmonogram dodávok očkovacích látok do týchto krajín je sám osebe narušený, respektíve sa posunuli dátumy, kedy sa tieto krajiny môžu s nami podeliť o prebytok vakcín,“ vyhlásil Kuleba.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov