foto: sk.usembassy.gov/sk
Aktuality, Bezpečnosť,

Piata kolóna? Americká ambasáda má svoje figúrky v slovenskom parlamente aj vo vláde

Stretnutie šéfky zahraničného odboru prezidentskej kancelárie Jany Kobzovej s americkou veľvyslankyňou Bridget Brinkovou vyvolalo nespokojnosť a zamyslenie radu politikov nad americkým zasahovaním do vnútornej politiky na Slovensku. K oficiálnemu vysvetleniu schôdzky a proamerickej nálade vrcholných politikov sa stručne vyjadril poslanec za SMER-SD Luboš Blaha.


 

Rokovanie v záhrade Prezidentského paláca prebiehalo počas stretnutia prezidentky Zuzany Čaputovej s opozičnými stranami SaS a Za Ľudí kvôli trvajúcej vládnej kríze. Okolnosti  vysvetlil  hovorca prezidentky Martin Strižinec. Podľa jeho slov išlo o naplánované pracovné stretnutie, kde sa preberal budúci telefonát hlavy slovenského štátu a amerického prezidenta Joea Bidena. Miesto stretnutia a jeho dobu hovorca vysvetlil “zhodou okolností” a upozornil, že na podobných stretnutiach sa spravidla preberajú “bilaterálne vzťahy a aktuálne medzinárodné situácie”.

 

Reakcia prezidentského paláca však nepresvedčila predsedu strany Smer-SD Roberta Fica a poslanca Ľuboša Blahu. Podpredseda strany Blaha vo svojom komentári na sociálnej sietí uviedol, že zverejnené vysvetlenie je “výsmechom do tváre celému Slovensku”. Pripomenul tiež, že ambasáda Spojených štátov sa angažovala do slovenského majdanu, po zabití novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírová.

 

Na transatlantické väzby prezidentky Čaputovej upozornil Blaha v komentári pre Sputnik. Podľa jeho slov činnosť hlavy slovenského štátu bola financovaná organizáciami napojenými na USA.

“Je všeobecne známe, že prezidentka Čaputová má blízko k americkým liberálnym kruhom, už ako mimovládna aktivistka pôsobila v združení Via Iuris, ktoré bolo financované americkou ambasádou, a sama dostala prostredníctvom záhadného certifikátu od inej americkej nadácie 175 tisíc dolárov. Do prezidentskej kampane pani Čaputovej prispeli aj vlastníci firmy ESET, ktorú ruské ministerstvo zahraničných vecí spája s americkými tajnými službami – peniaze jej išli priamo, alebo cez jej liberálnu stranu Progresívne Slovensko, ktoré malo tiež sponzoring od vlastníkov ESETu, “uviedol politik.

Doplnil, že profilácia prezidentky je silne proatlantická a protiruská, čo vôbec neskrýva. Podľa Blahu za daných okolností je prítomnosť americkej veľvyslankyne na stretnutí prezidentky a extrémne proamerických strán za Za Ľudí a SaS z vládnej koalície mimoriadne podozrivá. “Osobne som presvedčený, že pani prezidentka dostáva noty od americkej ambasády,” vyhlásil poslanec.

 

Okrem prezidentky Zuzany Čaputovej je celý rad ďalších významných politikov, ktorí rovnaké smerovanie podporujú. Blaha je dokonca presvedčený , že americká ambasáda “sa chová ako piaty koaličný partner v Matovičovej vláde”.

 

Politik vymenoval niekoľko osobností podporujúcich zameranie na spoluprácu so Spojenými štátmi. Nákup ruskej vakcíny podľa neho naštartoval krízu, do ktorej sa podľa jeho slov angažovala americká ambasáda.

“Ide o politikov, ktorí dlhodobo patria medzi tzv. Americké jastraby, či už sú to poslanci Osuský, Dostál, Valášek, Benčík či Šeliga. Z ministrov treba určite zdôrazniť ministra zahraničia za SaS Ivana Korčoka, ktorý je plne oddaný, rovnako ako štátny tajomník Martin Klus. V OĽaNO je takisto silná proamerická lobby, ktorú reprezentuje minister obrany Naď a jeho ľudia, ako napríklad poslanec Krúpa. V USA študoval aj minister financií Eduard Heger, “vyhlásil poslanec.

Spomenutí politici svoje názory presadzujú aj v slovenskom parlamente, tvrdí Blaha. “Všetko ide o ľudí, u ktorých je dôvodné predpokladať, že želanie americkej strany budú brať mimoriadne vážne a ak by sa slovenská vláda dostala do sporu s USA, takú vládu nedokážu podporovať. Americká ambasáda má svoje figúrky v parlamente i vo vláde a som presvedčený, že sa angažuje aj vo vládnej kríze – spúšťačom mohol byť nákup vakcíny Sputnik zo strany premiéra Matoviča, “zdôraznil Luboš Blaha.

 

Koaliční partneri Matovičovej vlády sa ostro ohradili proti nákupu ruskej vakcíny Sputnik V, ktorú súčasne skúma Európska agentúra pre lieky (EMA) a slovenské Ministerstvo zdravotníctva. Po návrhu ruskej strany na zrušenie dohody o nákupe vakcíny slovenská opozícia nereagovala. Svoj post ministra zdravotníctva musel opustiť Marek Krajčí, čo bolo súčasťou kompromisu. Včera si Zuzana Čaputová predvolala premiéra Igora Matoviča na osobné neformálne rokovania na vyriešenie vládnej krízy.

 

Chmelár: V akom režime to žijeme, keď náš občan nemôže prekročiť hranice okresu, a nám sa tu promenádujú cudzí vojaci

Koncom februára politológ Eduard Chmelár okomentoval na sociálnej sieti oznámenia slovenského ministerstva obrany, že v tomto týždni sa cez územie Slovenska plánuje 9 cestných presunov amerických ozbrojených síl. V tejto súvislosti vyriekol aj otázku spojenú s koronavírusom. Samotný fakt plánu deviatich cestných presunov ozbrojených síl zo Spojených štátov Chmelár nepovažuje za žiadnu novinku, keďže sa podľa jeho slov presúvajú v podstate každý týždeň. Dodal, že efektívnejšie by bolo, ak by sa oznamovala len situácia, kedy sa nič presúvať nebude.

 

“Len sa pýtam, v akom režime to žijeme, keď náš občan nemôže prekročiť ani hranice okresu, a nám sa tu exhibicionisticky promenádujú cudzí vojaci. Ani za okupácie nepredvádzala sovietska armáda takú demonštráciu sily, ako to robia dnes vojská Spojených štátov, “uviedol.

 

 

Chmelár to označil za “nechutné” a upozornil, že kým bude nažive, bude usilovať o to, aby raz všetci pochopili, že to je cesta do pekla a že priority slovenskej republiky sú zvrátené.

“Napriek duchu doby alebo práve preto je potrebné robiť všetko pre to, aby Slovensko prestalo rinčať zbraňami, stalo sa prvým mierovým štátom v Európe a pôsobilo pozitívnym vzorom na svoj región tak, ako to robí napríklad v Strednej Amerike Kostarika,” dodal záverom.

 

Plukovník Švec: Kto sa ulakomí na hodnosť, vyznamenanie a niekoľko kusov zlata, ten si vôbec neuvedomuje záujmy štátu a jeho ľudu

“V každej vojne proti sebe stoja konfliktné záujmy, pričom vojenská sila je použitá len ako prostriedok na ich presadenie. Jednotlivci a politické zoskupenia sú len pominuteľnými predstaviteľmi týchto záujmov. Napokon si položme filozofickú otázku: O čom boli všetky vojny v histórii ľudstva? O suverenite. Varovanie pred nerozvážnym a unáhleným konaním je v každom čase pre každého stratéga viac než aktuálne.

 

Nepriateľské armády sa po stáročia proti sebe stavajú, aby v rozhodujúcej bitke bojovali o víťazstvo; lenže ak zostáva v nevedomosti o nepriateľovej situácii niekto, kto sa ulakomí na hodnosť, vyznamenanie a niekoľko kusov zlata, ten si vôbec neuvedomuje záujmy štátu a jeho ľudu. Taký muž nie je ani generál, ani dobrý pomocník svojho panovníka a takýto panovník nie je tvorca víťazstva. Takže, príčina toho, že skvelý panovník a múdry generál porazia nepriateľa kamkoľvek by sa pohol, a že svojimi úspechmi prevýšia obyčajného muža, je v predvídaní situácie nepriateľa. Táto predvídavosť nemôže pochádzať z vyvolávania duchov, ani od boha, ani z porovnávania minulých udalostí, ani z astronomických výpočtov. Musí sa získať od ľudí, ktorí poznajú situáciu nepriateľa.

 

Existuje teda päť druhov zvedov. Sú to: miestni zvedi, vnútorní zvedi, dvojití zvedi, obetovaní zvedi a prežívajúci zvedi. Keď všetkých päť druhov zvedov funguje a ich operácie sú tajné, hovoríme tomu „poťahovanie nitiek z úzadia“ a ide o poklad panovníka. Miestni zvedi sú ľudia z nepriateľskej krajiny, ktorých my zamestnáme. Vnútorní zvedi sú vysokí predstavitelia nepriateľa, ktorých my zamestnáme. Dvojití zvedi sú tí z nepriateľových zvedov, ktorých my zamestnáme. Obetovaní zvedi sú tí z našich zvedov, ktorým zámerne dáme falošné informácie, aby ich oznámili nepriateľovi. Prežívajúci zvedi sú tí, ktorí sa vrátia z tábora nepriateľa, aby nám poskytli informácie.

 

Zo všetkých osôb v armáde, ktoré sa pohybujú v blízkosti veliteľa, žiadne nie sú dôveryhodnejšie, ako zvedi; zo všetkých vecí žiadne nie sú utajenejšie ako tie, ktoré sa vzťahujú na výzvedné operácie. Kto nie je múdry a rozvážny, ľudský a spravodlivý, ten nemôže používať zvedov. A ten, kto nie je taktný a dôvtipný, nemôže z nich dostať pravdu. Neexistuje miesto, kde by nebolo možné uplatniť vyzvedačstvo. Ak sú predčasne prezradené plány, týkajúce sa výzvedných operácií, vtedy agent a všetci, s ktorými hovoril, môžu byť vystavení smrti.

 

V prípade armád, na ktoré chceš udrieť, v prípade miest, na ktoré chceš zaútočiť, a v prípade osôb, ktoré chceš zabiť, všeobecne platí, že dôležité je vypátrať mená veliteľov posádok, pobočníkov, uvádzačov, strážcov vchodov a telesných strážcov. Svojich zvedov musíš poučiť o nevyhnutnosti vyzvedieť tieto veci s nevídanou presnosťou. Rozhodujúce je vypátrať nepriateľových zvedov, ktorí prišli robiť výzvedy proti tebe a podplatiť ich tak, aby tebe slúžili. Vydaj im pokyny a staraj sa o nich. Takto sú naverbovaní a použití dvojití zvedi. Práve prostredníctvom dvojitých zvedov môžu byť naverbovaní miestni a vnútorní zvedi. A prostredníctvom nich môžu byť poslaní k nepriateľovi s falošnými informáciami „obetovaní“ zvedi. Prostredníctvom nich sa môžu aj prežívajúci zvedi vrátiť a poskytnúť potrebné informácie.

 

Panovník musí mať vyčerpávajúce informácie o aktivitách piatich druhov zvedov. Kľúčové je pritom umenie používať dvojitých zvedov. Je preto nevyhnutné, aby sme sa o týchto zvedov starali s najväčšou štedrosťou.

 

Významné výsledky teda môže dosiahnuť iba ten osvietený panovník a ten rozvážny generál, ktorý dokáže najschopnejších ľudí použiť ako zvedov. Výzvedné operácie sú vo vojne rozhodujúce, od nich závisí každý pohyb armády. Azda netreba zdôrazňovať strategickú neschopnosť neuveriteľne veľkej časti súčasných vládcov po celom svete, aj doma,” – uviedol vo svojom článku už nebohý plukovník Peter Švec.

Milan Novický

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov